Tujina

V Franciji prijeli vodjo ruandskih upornikov

Pariz, 11. 10. 2010 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoske oblasti so na podlagi mednarodnega naloga prijele vodjo uporniškega gibanja FDLR, ki naj bi bil odgovoren za umore, posilstva in razseljevanje med lanskim vojaškim posredovanjem v DR Kongu.

Pripadnik Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR)
Pripadnik Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR) FOTO: Reuters

V Parizu so danes aretirali vodjo ruandskih upornikov Callixtea Mbarushimano, ki ga zaradi obtožb o vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti išče Mednarodno kazensko sodišče (ICC), so sporočili predstavniki ICC v Haagu. 47-letni Mbarushimana, vodja Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR), naj bi zločine zagrešil lani med oboroženim konfliktom v pokrajinah Severni in Južni Kivu na vzhodu DR Kongo.

Po besedah tožilca ICC Luisa Morena-Ocampa se je vodstvo FDLR odločalo za napade na tamkajšnje civiliste s ciljem povzročitve humanitarne katastrofe ogromnih razsežnosti. Nato je skušalo izsiljevati mednarodno skupnost in si v zameno za končanje krutih dejanj zagotoviti večjo politično moč.

"Zaradi tega smrtonosnega izsiljevanja so bile številne žrtve ubite, posiljene ali nasilno razseljene, celotne vasi pa so bile zravnane z zemljo," je povedal tožilec in se Franciji zahvalil za operacijo, ki je potekala brez težav in učinkovito, aretacijo Mbarushimane pa označil kot "bistven korak v prizadevanjih za kazenski pregon množičnih spolnih zločinov, storjenih v DR Kongo". Iz te države v osrednji Afriki so namreč samo lani poročali o več kot 15.000 primerih spolnega nasilja.

ICC je zaporni nalog zoper Mbarushimano izdal 28. septembra. Po besedah tožilca je aretacija rezultat skoraj dve leti trajajočih preiskav, pri katerih so sodelovali Francija, Nemčija, DR Kongo, Ruanda in ICC. Obtožnica ICC vodjo FDLR v petih točkah bremeni zločinov proti človečnosti (umorov, mučenj, posilstev in nehumanih dejanj) ter v šestih točkah vojnih zločinov (napadov na civiliste, uničevanja lastnine, umorov, mučenj, posilstev, nehumanega ravnanja in preganjanja).

Kot naslednjega na seznamu ICC je Moreno-Ocampo danes izpostavil še enega voditelja upornikov, Bosca Ntagando, ki je še vedno na prostosti v Gomi in katerega sile "še naprej pustošijo po pokrajinah Kivu ter ubijajo in posiljujejo".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.