Tujina

V EU pozitivni odzivi na izide avstrijskih volitev

Bruselj, 25. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropa je navdušena nad prepričljivo zmago avstrijske ljudske stranke kanclerja Schüssla, še bolj pa zaradi velikega poraza Svobodnjakov. Nekdanji vodja stranke Haider je tako že napovedal odstop s položaja koroškega deželnega glavarja. S kom bo zdaj zmagovalka volitev sklenila koalcijo pa ostaja neznanka.

V Evropski uniji so se zelo pozitivno odzvali na izide nedeljskih parlamentarnih volitev v Avstriji, na katerih je zgodovinsko visoko podporo dobila ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla, velikansko izgubo pa je zabeležila nacionalistična svobodnjaška stranka (FPÖ). "Kancler Schüssel je zmagovalec volitev in veselim se že sodelovanja z novo avstrijsko vlado pri evropskih zadevah," je v prvem odzivu na volitve dejal predsednik Evropske komisije Romano Prodi.

Na komisiji so sicer tudi ocenili, da bo Avstrija z novo vlado bolj stabilna in proevropsko usmerjena, v neuradnih odzivih pa so menili še, da bo ratifikacija pristopnih pogodb med Evropsko unijo in novimi članicami prihodnje leto v avstrijskem parlamentu precej lažja. Rezultate volitev so pozdravili tudi pri danskem predsedstvu EU, kjer se prav tako veselijo sodelovanja z novo avstrijsko vlado.

Evropa pozdravlja volilno zmago ÖVP in padec podpore FPÖ

V številnih evropskih državah so danes pozdravili zmago Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla, obenem pa izrazili neprikrito zadovoljstvo nad znatnim padcem podpore stranki svobodnjakov (FPÖ). ÖVP je po začasnih uradnih rezultatih dobila 42,3 odstotka glasov, kar je odločno več kot leta 1999, ko je prejela 26,9 odstotka glasov. Na drugi strani pa je FPÖ z 10,2 odstotkoma glasov utrpela rekordno izgubo glasov v primerjavi z letom 1999, ko je zanjo glasovalo 26,9 odstotka volivcev. Socialdemokrati (SPÖ) so dobili 36,9 odstotka, Zeleni pa 9 odstotkov glasov. Ostalim strankam, ki so sodelovale na volitvah, ni uspelo prestopiti štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Italijanski minister za evropske zadeve Rocco Buttiglione je menil, da je bil Schüssel nagrajen, ker je svoji stranki nadel "nov profil". Tudi po mnenju premiera Silvia Berlusconija je Schüssel "nesporno velik voditelj, ki je pridobil zaupanje zmernih volivcev". Po mnenju Levih demokratov (DS), najmočnejše italijanske opozicijske stranke, so "volivci kaznovali protievropsko in do tujcev sovražno stališče FPÖ". Mario Borghezio iz Severne lige je bil medtem prepričan, da koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja čaka še "velika politična prihodnost". Švedski premier Goeran Persson je "z zadovoljstvom" sprejel novico o hudem volilnem porazu FPÖ. "To je velika osebna zmaga za Wolfganga Schüssla," je poudaril švedski socialdemokratski premier. "To je izkušen politik, ki mu je sedaj uspelo, da so ga ponovno izvolili," je komentiral. Nemški socialdemokratski kancler Gerhard Schröder je čestital Schüsslu za volilno zmago. Tudi nemška opozicijska koalicija CDU/CSU je izrazila zadovoljstvo nad zmago avstrijske ljudske stranke. Vodja poslanske skupine CSU v nemškem parlamentu Michael Glos pa je menil, da je Schüsslov uspeh "dober tudi za Evropo". Češki socialdemokratski premier Vladimir Špidla izida avstrijskih volitev ni hotel komentirati. Sicer pa se je zavzel za oblikovanje takšne vladne koalicije, v kateri bi bili zastopani tudi socialdemokrati. Tudi na Slovaškem so v prvih odzivih pohvalili Schüsslov uspeh. Vsi slovaški politiki so poudarili, da je dominantna vloga Schüssla v bodoči vladni koaliciji jamstvo za pozitiven razvoj slovaško-avstrijskih odnosov. Za slovaške politike pa je pomemben tudi obračun avstrijskih volivcev z desnopopulistično FPÖ. Vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Hans-Gert Poettering pa je čestital Schüsslu za "veliko volilno zmago", h kateri sta po njegovem mnenju pripomogli Schüsslova prepričljivost in trdnost.