Tujina

V 'Enotnosti' za enotnost

Unity, 28. 06. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hillary Clinton in Barrack Obama sta v kraju Unity napovedala skupen boj za demokratsko zmago na volitvah. Stranka vendarle ni tako razdeljena, kot se je zdelo.

Hillary Clinton in Barrack Obama
Hillary Clinton in Barrack Obama FOTO: Reuters
Anketa ameriške tiskovne agencije AP kaže, da je Obama že osvojil podporo 53 odstotkov volivcev Clintonove, medtem ko je bilo aprila takih le 40 odstotkov. Okoli 16 odstotkov senatorkinih volivcev se še ni odločilo, okoli 23 odstotkov pa jih napoveduje podporo McCainu.

Nekdanja tekmeca za osvojitev predsedniške nominacije ameriške demokratske stranke, senatorja Barack Obama in Hillary Clinton, sta si v kraju Unity (Enotnost) v zvezni državi New Hampshire obljubila zvestobo v prizadevanjih za zmago Obame na predsedniških volitvah proti republikancu Johnu McCainu.

Obama in Clintonova sta se tokrat prvič pojavila skupaj na javnem dogodku, odkar je Obama v začetku meseca zmagal v demokratski tekmi, ter skušala odpraviti dvome v enotnost demokratov na splošnih volitvah. Demokratska tekma je bila precej dolga, ker se Clintonova ni predala do samega konca, čeprav je bilo že mesec dni pred tem jasno, da Obame ne more dohiteti po številu osvojenih delegatskih glasov. Ti so odločilnega pomena za zmago. V kraju Unity sta oba demokrata sicer dobila po 107 delegatskih glasov.

"Unity ni le lep kraj, ampak je tudi čudovit občutek, a ni? Vem, da bomo to, kar smo začeli tukaj, v kraju Unity, sklenili na stopnicah kongresa, ko bo Barack Obama prisegel kot naš naslednji predsednik," je med drugim povedala Clintonova. Okoli 6000 zbranim demokratom v kraju s 1700 prebivalci pa je Obama dejal, da stranka močno potrebuje senatorko in tudi njenega soproga, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, ki pa ga tam ni bilo mogoče videti.

Hillary Clinton in Barrack Obama v kraju s pomenljivim imenom - Unity (Enotnost).
Hillary Clinton in Barrack Obama v kraju s pomenljivim imenom - Unity (Enotnost). FOTO: POP TV
Kot napovedujejo ameriški sindikati, naj bi za letošnje volitve porabili kar 300 milijonov dolarjev. Leta 2004 in 2006 so porabili nekaj manj kot 60 milijonov dolarjev.

Clinton se nekaj časa še ne bo mogel izpostavljati, saj se je v času kampanje nekoliko preveč zagreto zavzemal za svojo soprogo in povzročil slabo voljo med demokrati zaradi prikritih rasističnih namigovanj glede temnopoltega Obame. Vendar pa je demokratska kampanja končana, in če so republikanci upali, da je spor med privrženci Clintonove in Obame dovolj globok, da bo velik del senatorkinih volivcev 4. novembra ostal doma ali celo volil za McCaina, se bodo morali počasi sprijazniti z realnostjo.

Kot je dejala nekdanja prva dama ZDA, so republikanci verjetno upali, da se ne bo pridružila Obami. "Zanje imam novico. Smo ena stranka, ena Amerika in ne bomo počivali, dokler ne bomo znova osvojili države in jo znova poslali na pot miru, blaginje in napredka v 21. stoletju," je povedala senatorka iz New Yorka. "McCain in predsednik George Bush sta dve plati istega kovanca. Če mislite, da potrebujemo novo smer, potem volite za Baracka Obamo in boste dobili spremembo, ki jo potrebujete in si jo zaslužite."

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
30. 06. 2008 00.05
Ma ste eni naivni, a mislite da se bo politika amerike spremenila če bo Obama predsednik? Ta je samo tolko da glih vsi ne bodo naprejeni proti vladi.
Prvo Borec
29. 06. 2008 07.13
Mogoče so pa američani naveličani belih ljudi ??
kriss714@amis.net
28. 06. 2008 20.35
Spet bojo republikanci zmagali.
brankasrbijanka
28. 06. 2008 19.24
VIHARNIK_v čem bodo prvi Američani?
muvimen
28. 06. 2008 19.21
McCain že zgleda k en naci KKK modafoka
theta
28. 06. 2008 19.16
Mimgrede, če sta McCain in Bush dve plati istega kovanca, potem je McCain tista plat, ki bi jo vsi rajši gledali, vključno z ameriškimi demokrati :)
Prvo Borec
28. 06. 2008 18.21
theta saj to sta se že dogovorila pred TV, da bo Clintonova podpredsednica, če Obama zmaga, mapak se bojim, da se bo Obama spotaknil na stopnicah.
viharnik
28. 06. 2008 18.09
Če bo Obama res zmagal in preživel,bo to res nekaj velikega za demokracijo v celem svetu...Spet bodo Amerikanci v nečem prvi...
theta
28. 06. 2008 13.41
Podpredsednika določi kandidat za predsednika, nastopata v paru. Hillary po eni strani je dost logična izbira. Po drugi strani pa je bivši predsednik združenih držav Carter opozoril, da par Obama+Clinton bi bil lahko tudi nevaren, ker bi republikanci in ostali lahko napadli slabosti obeh kandidatov skupaj. Od izjave Carterja se o tej možnosti dosti manj govori, izključena pa ni. Nekateri so omenjali, da bi moral Obama za podpredsednika dati belca, strokovnjaka za nacionalno varnost (kakega vodjo senatne komisije za to področje, imena pozabil), kar bi republikance malo onemogočilo pri edinem dobrem adutu proti Obami... da demokrati pač ne znajo z nacionalno varnostjo, če že pri ekonomiji in socialnih vprašanjih so v prednosti.
muvimen
28. 06. 2008 10.50
A bo Hillary štartala za mesto podpedsednika, a ni blo rečen da ne !? Ena teorija je bla res taka. Koknejo obamo in Hillary pride gor. Preveč očitno. Sam ne vem a je odstopila od kandidature za podpredsenka. Ne vem. kdo postavi podpredsednika. Nova administracija ali ga volijo ?
Prvo Borec
28. 06. 2008 10.41
muvimen nikoli ne veš kaj se ljudem mota po glavi in ljudje želijo spremembe. lahko pa se zgodi atentat na Obamo in potem je kandidat, kaj misliš kdo ?? LOL E-OL si zadovoljen, ko sem napisal, kaj mislim. Pri Amerikancih se ni treba nič čuditi. Zopet ga bo ustrelil kakšen kronik.
muvimen
28. 06. 2008 10.34
Obama my ass, nima šanse da preživi, če ga izvolijo. Temnopolti musliman in še demokrat, no way.
E-OL
28. 06. 2008 10.31
prvo borec, ti bi naredil isto. verjemi :)
E-OL
28. 06. 2008 10.30
Obama Obama Obama ;)))))
Prvo Borec
28. 06. 2008 10.28
To pa je politika , ni kaj !! Sama hinavščina in ritolizništvo. Prvo pljuvanje, potem pa jezik do grla. Če ne moreš proti njemu, potem pojdi z njim. Tipična ženska, ni kaj !!
drzavljan35
28. 06. 2008 10.22
Ce bodo DEMOKRATI zamenjali stil zunanje politike, naj zmaga OBAMA, ce pa ne bodo pa je tk vseeno !