Tujina

V eksploziji številne žrtve

Kabul, 04. 09. 2009 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
20

Talibanski uporniki so prebivalcem afganistanske province Kunduz ponujali gorivo iz cisterne, ki so jo pred tem ugrabili. Natovi vojaki so streljali na talibane, pri tem pa je eksplodirala cisterna.

Natove sile so sporočile, da je danes v zračnem napadu v severni afganistanski provinci eksplodirala velika cisterna z gorivom. Oblasti se bojijo, da je v eksploziji umrlo več deset ljudi. Med žrtvami naj bi bili tako talibanski uporniki kot 40 civilistov.

Ranjence peljejo v bolnišnico na zdravljenje.
Ranjence peljejo v bolnišnico na zdravljenje. FOTO: Reuters

Guverner province Mohammad Omar je povedal, da je najmanj 90 oseb umrlo v eksploziji, do katere je prišlo, ko so prebivalci ruralnega območja province Kunduz iz cisterne točili gorivo. Omar je za eksplozijo obtožil talibanske skrajneže.

Mohammad Sarwar, plemenski vodja, je povedal, da so talibanski uporniki zajeli cisterno in so gorivo ponujali množici ljudem, ravno v trenutku, ko so vojaki napadli talibane. ''Za dogodek obtožujemo obe strani, tako talibane kot vlado,'' je povedal.

Kapitan Jon Stock, tiskovni predstavnik ameriških in Natovih vojakov v Afganistanu, je povedal, da so zračni napad res izvršili, njihova tarča pa so bili talibanski uporniki.

Poveljnica Christine Sidenstricker je dodala, da so afganistanske oblasti sporočile, da so uporniki ugrabili dve cisterni. Natovi vojaki so cisterni opazili ob vznožju reke. ''Nekaj časa so samo opazovali. Ko so ugotovili, da so na območju le uporniki, je lokalni poveljnik ukazal napad, v katerem so uničili cisterno in ubili večje število upornikov,'' je povedala. ''Napadli smo skrajneže. In verjamemo, da smo ubili njih, vendar vsekakor preučujemo tudi navedbe, da so med žrtvami tudi civilisti,'' je še dodala.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mujahid pa je povedal, da so uporniki zajeli dve cisterni. Ena se je med potjo zarila v blato in uporniki so odšli po tovornjak, ki bi cisterno izvlekel. Prebivalci, od 200 do 250 se jih je zbralo okoli cisterne, so takrat prišli po gorivo, nato pa so vojaki iz zraka napadli cisterno, je povedal.

Svojci pred bolnišnico čakajo na informacije.
Svojci pred bolnišnico čakajo na informacije. FOTO: Reuters

Svojci se zbirajo pred bolnišnico

Pred bolnišnico se je že zbralo več ducat sorodnikov žrtev in ranjenih, ki čakajo na informacije. ''Moj brat je zgorel, ko so letala bombandirala cisterno. Še vedno ne vem, ali je živ ali mrtev,'' je povedal Ghulam Yahya. Zdravnik Mohammad Humayun Khamosh pa je povedal, da so v bolnišnico na zdravljenje pripeljali 13 opečenih oseb, medtem ko mrtvih v mrtvašnico niso peljali, saj so preveč opečeni. ''Zelo težko je zbrati trupla ali dele trupel, saj je bilo gorivo, ki so ga žrtve točile zelo vnetljivo,'' je povedal.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
04. 09. 2009 09.39
DeadBull, se strinjam. svojih ne bojo preganjal. Prekleti amerikanci, tista cisterna jim pomen več kot 90 mrtvih ljudi. In pravijo da so talibani morilci... sramota.
chemtrail
04. 09. 2009 09.33
Pa ste opazili, da se o Iraqu zadnje čase zelo, zelo malo piše in govori. Kot, da se nikoli nič nebi zgodilo. Vsa pozornost se je preusmerila v Afganistan. Zgleda da Ameri nočejo đumbusa pri ropanju nafte iz Iraqa. Preko neta gledam arabsko Tv Aldjazira, tam poročajo o vsakodnevnih komfliktih, a tukaj o tem ne poročajo nič!! To je vse politika, mi smo pa beboti k se pustimo manipulirat!! Ta Obama je tudi podalšana roka....
DeadBull
04. 09. 2009 09.26
Nato morilci......ali bo šel kdo v Haag? NE!!!!!!
sdat
04. 09. 2009 09.10
če bi blo v interesu da cisterna ostane cela, bi tudi bila. tukaj se ne gleda na materialne snovi. talibani zadne čase padajo kot pokošena trava. vir: fas.org
pikanet
04. 09. 2009 09.05
Pametno Polde,bi rekli. Cisterna bencina je za američane več vredna ,kot pa 100 človeških življenj.Naj se že vsi skup poberejo iz Afganistana in jih pustijo živet kakor hočejo ,vejo in znajo. Sicer so pa tam zaradi svetovnih političnih in gospodarskih interesov,ne pa za to,da delajo red in pomagajo prebivalstvu.
ivo55
04. 09. 2009 09.01
Resnično in zastrašujoče - norci vladajo svetu!
manco-capac
04. 09. 2009 08.50
Talibani bi bili pustili cisterno lepo pri miru, pa bi vsega tega ne bilo.
wsharky
04. 09. 2009 08.22
... spet niso americani dobili % od prodaje goriva, pa so raje celo cisterno vrgli v zrak... banda...
chemtrail
04. 09. 2009 08.18
Samo res! Talibani so jo samo sunl, uni gredo pa streljati nanje!! To je tako kot pret stolletji, ko so so ameri osvajali teritorij indijancev, prvo streljaj in nato vprašaj!! Ajjaaa, to je uvajanje demokrejzije Afganom... sem pozabil, sorry....
zuper
04. 09. 2009 08.12
čaki mal..sam kako so lahko zdej talibani krivi da je eksplodirala cisterna?!?