Tujina

V eksploziji umrlo do 200 oseb

Lagos, 12. 05. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V eksploziji naftovoda v bližini največjega nigerijskega mesta Lagos je umrlo do 200 oseb.

Lagos je gospodarsko središče države, ki je največja izvoznica nafte v Afriki in v normalnih razmerah izvozi 2,5 milijona sodov nafte dnevno.
Lagos je gospodarsko središče države, ki je največja izvoznica nafte v Afriki in v normalnih razmerah izvozi 2,5 milijona sodov nafte dnevno. FOTO: Reuters

Eksplozija na naftovodu v bližini največjega nigerijskega mesta Lagos je po zadnjih podatkih terjala do 200 življenj. Številna trupla so ožgana do neprepoznavnosti, je sporočil načelnik lokalne policije. Med žrtvami je največ prebivalcev bližnje vasi, ki so se kljub močni eksploziji poskušali dokopati do nafte. Žrtve so že začeli pokopavati v skupne grobove.

Iz središča Lagosa je bilo moč videti velik oblak črnega dima, ki se je vil iz bližine pristanišča Apapa, kjer so nameščeni številni naftni objekti.

Po trditvah predstavnikov Rdečega križa, ki so že na kraju dogodka, se je nesreča zgodila zgodaj zjutraj , ko so tatovi preluknjali cevi, da bi ukradli nafto. Takšne kraje so v Nigeriji pogoste, saj obubožano prebivalstvo poskupa s prodajo nafte na tržnicah zaslužiti nekaj denarja. "To se je zgodilo zaradi lakote in pohlepa. Če nimaš dela in si lačen, izkoristiš vsako možnost, da bi nahranil družino. Kdor koli se odloči za tako tveganje, je obupan," je dejal predstavnik vlade nigerijske države Lagos. Nigerija je sicer največja afriška izvoznica črnega zlata.

V bližini se je že lani zgodila podobna nesreča. Takrat je umrlo petdeset ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.