Tujina

V eksploziji umrlo 35 policistov

Kabul/Bruselj, 17. 06. 2007 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

V eksploziji avtobusa v središču Kabula je bilo davi ubitih najmanj 35 policistov.

V eksploziji v središču Kabula je umrlo okoli 35 ljudi, vsi so bili policisti
V eksploziji v središču Kabula je umrlo okoli 35 ljudi, vsi so bili policisti FOTO: Reuters

Vozilo je razneslo blizu središča afganistanske prestolnice okoli 8. ure zjutraj po krajevnem času. v eksploziji je umrlo 35 ljudi, med njimi so bili štirje tujci, je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo. Odgovornost za enega najbolj krvavih napadov po padcu talibanskega režima leta 2001, so že prevzeli talibanski uporniki, šlo pa naj bi za samomorilski napad.

"Več kot 35 ljudi je mrtvih, vsi so bili policisti," je dejal vodja kriminalistov Ališah Paktiaval in dodal, da je bila bomba nameščena v avtobusu. V eksploziji je bil avtobus s 45 sedeži popolnoma uničen, močno pa sta bila poškodovana tudi dva manjša avtobusa, ki sta se v času eksplozije nahajala v bližini. Med ranjenimi, teh je po zadnjih podatkih 18, bi lahko bili tudi mimoidoči in priče.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani. "Prevzemamo odgovornost. Šlo je za zelo uspešen samomorilski napad z avtomobilom bombo," je dejal predstavnik talibanov Zabinulah Mudžahid. Policisti in pripadniki afganistanskih varnostnih sil so sicer pogosto cilj napadov upornikov, saj jih talibani vidijo kot orodje v rokah vlade afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki jo podpirajo ZDA.

V eksploziji so umrli tudi štirje tuji državljani
V eksploziji so umrli tudi štirje tuji državljani FOTO: Reuters


EU vzpostavlja novo policijsko misijo

Evropska unija sicer danes v Kabulu uradno vzpostavlja novo policijsko misijo za usposabljanje afganistanskih policijskih sil. Misija sodi v okvir mednarodnih načrtov za stabilizacijo varnostnih razmer v Afganistanu ter boja proti proizvodnji in trgovanju z drogami. V misiji naj bi za zdaj sodelovalo 160 pripadnikov iz 23 držav, od tega 16 iz EU, med njimi ni Slovenije.

Kot je tedaj pojasnil vodja misije EUPOL Afganistan Friedrich Eichele, bodo temeljne naloge operacije, "spremljanje, mentorstvo, svetovanje in usposabljanje". Misija bo oborožena le v namen samoobrambe, varovale pa jo bodo mednarodne mirovne sile Isaf, ki jim poveljuje zveza Nato. Misija, ki bo trajala tri leta, bo delovala po vsej državi.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
17. 06. 2007 23.53
Afganistan še zmeraj ni isti kot Irak. Večina Afganistancev je sedaj bol srečnih kot pred "okupacijo" države. Zakaj nikjer ne piše, da večina Talibanskih borcev prihaja iz Pakistana? Se pravi, da Afganistanci v večini niso tisti, ki se počutijo okupirane...
civitasstain@gmail.com
17. 06. 2007 10.01
Kabul je postal Bagdad. Iskrica srečnega prebivalstva je preskočila na Afganistan................