Tujina

V Egiptu prijeli domnevne teroriste

Šarm el Šejk/Kairo, 05. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovska policija je prijela 43 oseb, domnevno povezanih s terorizmom, ter 15 članov prepovedane Muslimanske bratovščine. Turški premier Abdulah Gül pa se je o reševanju iraške krize pogovarjal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Egiptovska policija je prijela 43 domnevnih članov teroristične organizacije Džihad, pri katerih naj bi poleg eksploziva in orožja našli tudi sporočila vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna in njegovega egiptovskega sodelavca Eimana el Zavahirija. O neposredni povezavi članov Džihada z Al Kaido sicer ni nič znanega.

Egiptovsko državno tožilstvo jim očita, da so načrtovali napade na znane egiptovske osebnosti in tuje ustanove. Domnevni teroristi naj bi med drugim nameravali golobe pismonoše opremiti s po 200 grami TNT, nato pa jih prek daljinskega vodenja razstreliti na cilju. Kairsko časopisje je danes poročalo, da so prijeti že podali priznanje.

Egiptovske oblasti so poleg tega prijele kakih 15 članov prepovedane Muslimanske bratovščine. Ta se po lastnih navedbah z mirnimi sredstvi bori za ustanovitev islamske države v Egiptu.

Turški premier v Kairu o Iraku

Turki, ki zatrjujejo, da ne podpirajo napada na Irak, bodo Američanom nudili logistično podporo
Turki, ki zatrjujejo, da ne podpirajo napada na Irak, bodo Američanom nudili logistično podporo FOTO: Reuters

Turški premier se je že srečal z egiptovskim kolegom Atifom Obeidom. Namen turneje, ki jo je turški premier v soboto začel v Siriji, je preprečiti ameriški napad na Irak. Gül je med obiskom v Siriji v soboto posvaril, da bi lahko vojna proti Iraku pripeljala do državljanske vojne, v katero bi bilo lahko vpletenih več držav na območju. Sirija tako kot Turčija nasprotuje vojni v Iraku, ki bi lahko destabilizirala celotno regijo, Ankara pa se tudi boji, da bi lahko bila ena od posledic vojne v Iraku ustanovitev neodvisne kurdske države na severu Iraka.

Gül naj bi v okviru svoje turneje obiskal še Jordanijo, Savdsko Arabijo in morda tudi Iran.