Tujina

V dveh dneh umrlo 247 oseb

N'Djamena, 08. 05. 2009 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čadska vojska se je na vzhodu države spopadla s čadskimi uporniki, ki so prišli iz sosednjega Sudana.

Čadska vojska se je v četrtek na vzhodu države spopadla s čadskimi uporniki, ki so prišli iz sosednjega Sudana. Obe strani trdita, da sta v spopadu zmagali, vendar pa se nasilje danes nadaljuje in je v dveh dneh terjalo že najmanj 247 življenj.

Čadski uporniki
Čadski uporniki FOTO: Reuters

Spopadi so v četrtek potekali v Am-Deressi, deset kilometrov od mesta Am-Dam na vzhodu Čada, je sporočil minister za komuniciranje Mahamat Hisen. Am-Dam se nahaja 110 kilometrov severno od Goz Beide in dobrih 100 kilometrov od Abecheja, v katerih je nastanjena večina humanitarnih organizacij, ki na območju pomagajo 450.000 beguncem iz sudanske pokrajine Darfur in notranje razseljenim osebam.

Minister Hisen je danes popoldan razkril, da je bilo v dveh dneh spopadov ubitih že najmanj 247 ljudi, od tega 225 upornikov in 22 čadskih vojakov. Poleg tega naj bi vojska pridržala 212 upornikov ter jim uničila 93 in zasegla 127 vozil. Pred tem je čadska vojska sporočila, da je bilo v četrtkovih spopadih ubitih 125 upornikov in 21 vojakov. Spopadi so se sicer v petek pomaknili iz Deresse bližje Am-Damu, medtem ko naj bi mestoma Abeche in Goz Beide zaenkrat prizanesli.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je v četrtek sporočil, da je zaradi razmer iz taborišč za 60.000 beguncev odpoklical vseh svojih 20 uslužbencev, razen dveh. Svetovni program za prehrano (WFP) se je za podoben ukrep odločil že v sredo. Tudi vse ostale humanitarne agencije bodo storile isto, saj so razmere preveč nasilne in nestabilne, je sporočil predstavnik UNHCR v Čadu Serge Male.

Čad
Čad FOTO: POP TV

Čad obtožuje sosednji Sudan, da podpira upornike proti čadskemu predsedniku Idrissu Debyju, ki so zadnje napade sprožili le dan po podpisu krhkega mirovnega sporazuma med sosedama. Državi sta sporazum sklenili v nedeljo in se dogovorili za pripravo vrha voditeljev držav, kar bi bil pomemben korak v prizadevanjih za mirno rešitev konflikta v Darfurju. Napad upornikov sta že obsodili Evropska unija in Afriška unija, še danes pa naj bi o njem razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
09. 05. 2009 22.09
Te na sliki sploh niso Čadski uporniki ampak čadska redna vojska!
deadea
09. 05. 2009 11.15
strelajo pa se z opremo od ex juge :D
jezek_teka_teka
09. 05. 2009 01.57
Kje je to, aaaaah ...