Tujina

V dumi o Kjotskem protokolu

Moskva, 07. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski predsednik je v spodnji dom ruskega parlamenta poslal predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola.

Ruski predsednik Putin je v dumo poslal predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola (foto: Reuters)
Ruski predsednik Putin je v dumo poslal predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola (foto: Reuters) FOTO: POP TV

Ruska vlada je predlog zakona potrdila 1. oktobra. Kjotski protokol iz leta 1997 bo stopil v veljavo, ko ga bo ratificiralo vsaj 55 držav, ki so bile leta 1990 odgovorne za najmanj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Tega pogoja brez Rusije ni moč doseči, saj so od podpisa leta 2001 odstopile ZDA, ki so odgovorne za približno četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov.

Kjotski protokol iz leta 1997 bo stopil v veljavo, ko ga bo ratificiralo vsaj 55 držav (foto: Reuters)
Kjotski protokol iz leta 1997 bo stopil v veljavo, ko ga bo ratificiralo vsaj 55 držav (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kjotski protokol predvideva zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, ki so po splošnem prepričanju krivi za segrevanje zemeljskega ozračja. V protokolu so se najbolj razvite industrijske države obvezale, da bodo v obdobju od 2008 do 2012 zmanjšale emisije šestih nevarnih plinov, ki povzročajo učinek tople grede, za skupaj osem odstotkov glede na raven izpustov leta 1990.

Ruski predsednik Vladimir Putin je maja obljubil, da bo pospešil sprejetje protokola v zameno za podporo Evropske unije pri vstopanju Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Gospodarski svetovalec ruskega predsednika in eden glavnih nasprotnikov Kjotskega protokola Andrej Ilarjonov pa je v začetku oktobra na seji vlade menil, da gre pri ratifikaciji tega sporazuma za "politično in vsiljeno odločitev".