Tujina

V četrtek še dve usmrtitvi?

Bagdad, 03. 01. 2007 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
15

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v četrtek usmrtili Huseinova soobsojenca, kar iraške oblasti zanikajo.

Iraške oblasti so objavile posnetke usmrtitve, da bi dokazale javnosti, da je Husein resnično mrtev. Vendar se je posnetek končal pred dejansko smrtjo.
Iraške oblasti so objavile posnetke usmrtitve, da bi dokazale javnosti, da je Husein resnično mrtev. Vendar se je posnetek končal pred dejansko smrtjo. FOTO: Reuters
Huseinovega polbrata Barzana al Tikritija, vodjo obveščevalne enote med pokolom v Dudžailu, ter Avada Ahmeda al Bandarja, prvega moža iraškega revolucionarnega sodišča, ki je prebivalcem tega kraja izreklo smrtno kazen, naj bi po navedbah neimenovanega predstavnika iraške vlade obesili v četrtek. Svetovalec iraškega premiera Mariam al Rajs je te informacije že zanikal.

Da se vislice al Tikritiju in al Bandarju obetajo v četrtek sta poročali tudi satelitska televizija Al Arabija in iraška šiitska televizija Al Furat TV.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour je iraškega predsednika Džalala Talabanija pozvala, naj usmrtitev prepreči. Poudarila je, da je tako kot v primeru Sadama Huseina zaskrbljena glede poštenosti in pravičnosti procesa proti obsojencema.

Strmoglavljenega iraškega diktatorja Sadama Huseina so pred usmrtitvijo zmerjali in zasmehovali. Ko so ga pripeljali do vrvi za obešanje, je nekdo zaklical ''pojdi k vragu''. Mnogi so vzklikali ime šiitskega verskega voditelja Moktada al Sadra in njegovega očeta Mohameda Sadika Sadra, ki so ga ubili agenti pod Huseinovo oblastjo. Neprimerne slogane naj bi vzklikali celo pazniki, ki so v službi iraške vlade. Sadam Husein se je odzval s ciničnim vprašanjem, ali navzoči menijo, da so pogumni.

Šlo je tako daleč, da je eden od tožilcev, ki je bil navzoč na obešanju, zagrozil, da usmrtitve ne bodo izvedli, če se zbadanje ne bo končalo. Munkit al Farun, ki je na videu pozival k umiritvi, je priznal, da je želel zapustiti prostor.

Posnetki usmrtitve preplavili splet

Snemalec, ki je dal video posnetek na splet, je stal tik pod vislicami.
Snemalec, ki je dal video posnetek na splet, je stal tik pod vislicami. FOTO: Reuters
Bolgarski časnik Dnevnik ugotavlja, da je razprava o usmrtitvi nesmiselna, italijanski dnevnik Corriere della Sera pa, da je usmrtitev pokazala na brutalnost sodobnih komunikacijskih sredstev. Španski El Mundo medtem ocenjuje, da je škandalozna usmrtitev iz Huseina naredila mučenca.

Nekaj ur po usmrtitvi so svetovni splet preplavili posnetki usmrtitve nekdanjega diktatorja, ki naj bi bili narejeni z mobilnimi telefoni. Iraške oblasti, ki so že sprožile preiskavo, se bojijo, da bi bodo posnetki povod za še hujša trenja med suniti in šiiti. Tako je usmrtitev Huseina sprožila ravno nasprotni učinek, saj je bila iraška vlada prepričana, da bo smrt nekdanjega diktatorja sčasoma pripeljala do sprave med različnima sektaškima skupinama. Iraški premier Nuri al Maliki je sicer zatrdil, da bo avtor posnetka, ki naj bi bil že v priporu, kaznovan. Kazen naj bi določil premier.

Al Farun trdi, da je opazil dva visoka funkcionarja, ki sta imela mobilna telefona, kar ni bilo dovoljeno. Ugibanja, da je bil eden od njiju iraški svetovalec za nacionalno varnost Movafak al Rubaje, je zanikal. Take obtožbe je zavrnil tudi sam Rubaje, ki meni, da so krivci varnostniki v zaporu.

Dejal je, da zaslišujejo enega od paznikov v zaporu, kjer so Husiena obesili. Po njegovem mnenju so tisti, ki so video posneli in ga začeli razpečevati, želeli povzročiti nove nemire v državi. "Kdor koli je objavil video, je želel škodovati narodni spravi in spreti šiite in sunite," je dejal. Rubaje je bil med dvajsetimi ljudmi, ki so prisostvovali izvršitvi smrtne kazni.

Zakaj na praznik?

Sadam Husein, sicer sunit, je bil na smrt obsojen 5. novembra 2006. Iraško sodišče ga je spoznalo za krivega pokola 148 šiitov v Dudžailu v osemdesetih. Usmrtili so ga v Bagdadu v soboto, 30. decembra 2006, malo pred svitom, pokopali pa so ga naslednji dan v njegovem rojstnem kraju Tikrit.

Nasilje v Iraku po usmrtitvi Huseina ne pojenja. V Bagdadu so med drugim našli 45 umrlih, ki so bili žrtve sektaškega nasilja.
Odločitev, da nekdanjega iraškega predsednika obesijo na verski praznik se mnogim zdi sporna, tudi Američani pa naj bi si prizadevali za to, da bi izvršitev kazni prestavili. Kot je dejal nek ameriški diplomat, naj bi se Maliki bal, da bi Husein kazni ušel. Mogoče bi bilo, da bi njegovi pristaši z množično ugrabitvijo poskušali oblasti prepričati k njegovi izpustitvi.

Ameriški general William Caldwell je medtem na novinarski konferenci v Bagdadu dejal, da ZDA pri usmrtitvi Huseina niso igrale nobene vloge. Ameriška vojska je iraškim oblastem prepustila vse - ukrepe za zagotovitev varnosti, iskanje navzočih in način usmrtitve, je dejal. Ameriške sile bi zadevo izpeljale na drugačen način, je še dodal.

Vljudna zahvala ječarjem

Ko so ga ameriški ječarji predali Iračanom, se jim je Sadam Husein vljudno zahvalil, je dejal ameriški general Caldwell. "Sadam je bil dostojanstven, tako kot vedno, bil je vljuden, kot je vedno bil do stražarjev ameriške vojaške policije," je dejal. "Zahvalil se jim je za to, kako so ga obravnavali, in se poslovil od njih," je razložil. Huseina so nato s helikopterjem prepeljali do zapora v iraški upravi, kjer ga je čakala usmrtitev.

Naslednik za enakopravnost med uporniki

Huseina je na čelu tajne stranke Baas nasledil Izat Ibrahim al Duri.
Huseina je na čelu tajne stranke Baas nasledil Izat Ibrahim al Duri. FOTO: Reuters

Tajna stranka Baas, katere člani so imeli v času Husienove vladavine v rokah vse vzvode oblasti, je že razglasila naslednika Sadama Huseina. Baas bo po novem vodil Izat Ibrahim al Duri, ki je bil vseskozi Huseinov pomočnik. Gre za iskano osebo, ki so jo že večkrat razglasili za mrtvo. Še vedno ni znano, ali je živ ali mrtev. Kakor koli že, v izjavi, ki so jo objavili na spletu in katere avtor naj bi bil, je upornike pozval k enotnosti in zagotovil, da bo Huseinova smrt okrepila njihov boj.

Nežna plat diktatorja

Zdravstveni delavec Robert Ellis, ki je v ječi skrbel za zdravje nekdanjega iraškega predsednika, pa je razkril njegovo nežnejšo plat. Dejal je, da je Husein pisal pesmi in pripovedoval, kako je svojim otrokom pred spanjem bral pravljice. Drobtinice kruha, ki so ostale po njegovem obroku, je prihranil za ptice, ki jih je hranil skozi rešetke.

Ellis je za Huseina skrbel od januarja 2004 do avgusta 2005 v Camp Croperju, ki je v bližini Bagdada. Naročeno mu je bilo, naj naredi vse, da bi Huseina obdržal pri življenju. ''To je bilo moje delo: obdržati ga zdravega in živega, da bi ga lahko kasneje usmrtili,'' je priznal. Huseina je obiskal dvakrat dnevno, pisal pa je tudi dnevnik o njegovem fizičnem in psihičnem stanju.

Na posnetku, ki je pricurljal v javnost, je slišati priče, ki Huseinu govorijo, naj gre k vragu.
Na posnetku, ki je pricurljal v javnost, je slišati priče, ki Huseinu govorijo, naj gre k vragu. FOTO: Reuters
Nekega dne me je (Husein, op. a.) vprašal, zakaj smo okupirali Irak. ''Zakaj so prišli vojaki in vse uničili'' ga je zanimalo. Dejal je, da so bili iraški zakoni pravični, in poudaril, da preiskovalci niso odkrili orožja za množično uničevanje. Odgovoril sem mu ''to je politika''. Zdravstveni delavec Robert Ellis

Husein je Ellisu med drugim dejal, da si s cigarami in kavo zbija pritisk. Recept je očitno deloval, zato je Ellis skbel, da je imel njegov varovanec vseskozi dovolj ''pregrešnih priboljškov''. Včasih je z nekdanjim diktatorjem celo pokadil kako cigaro.

Husein je zelo rad govoril o srečnih trenutkih v življenju. Nikoli ni pozabil ali zatajil svojih korenin. Nekdanji iraških predsednik je namreč odraščal na kmetiji in rad se je spominjal nekdaj brezskrbnih otroških dni.

Ellis je bil prav tako presenečen, ker se Husein ni dosti pritoževal. Če je že potožil, je bila pritožba utemeljena, je dejal. Pristavil je še, da je Husein vedno ponavljal, da je vse, kar je naredil, storil za Irak.

Italija išče podporo za ukinitev smrtne kazni


Po usmrtitvi Huseina so oživele polemike o odpravi smrtne kazni. Dejanje je zbudilo val ogorčenja. "Barbarstvu smrtne kazni je potrebno narediti konec," je ob tem poudaril italijanski zunanji minister Massimo D'Alema.

Njegova država se zavzema za ukinitev smrtne kazni po vsem svetu, podporo pa išče podporo tudi pri Evropski uniji. D'Alema je tako od predsedujoče sedemindvajseterici Nemčije zahteval, naj razpravo o odpravi smrtne kazni uvrsti na dnevni red neformalnega zasedanja notranjih in pravosodnih ministrov EU sredi januarja v Dresdnu. "Boj lahko dobimo, če ga spremenimo v evropsko pobudo," je ob tem dejal nekdanji italijanski veleposlanik pri ZN Francesco Paolo Fulci.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

super_man
04. 01. 2007 00.05
Pomojm je posnetek načrten. Drugače bi bilo težko neopazno snemati, kaj šele imeti mobitel usmerjen tako natančno... Sicer res, da je pod njegovim režimom velik ljudi umrlo na še bolj ponižujoč način,.. ampak osebno sem proti smrtni kazni, če ga pa že morjo fentat, naj mu lepo dajo injekcijo. Žaljenje tik pred smrtjo je res mal too much.
Tonček Balonček
03. 01. 2007 21.24
Pri stotisočih, ki jih je v Iraku pokončal okupator s pomočjo domačih izdajalcev, se pač Husein uvršča le med simbole. Enako bi morali (le kdo?) soditi Bushu starejšemu inmlajšemu, Putinu in še marsikomu, pa kaj, če ni tožnika in sodnika. Oni ki je snemal eksekucijo je itak vedel, da ga bodo dobili, saj jih tam menda ni bilo sto! Očitno je, da gre za načrtno dejanje propagandnega stroja, da se pač posnekek pokaže, vendar neuradno, "kao ilegalno, storilca bomo pa kaznovali."! Le kdo verjame tem konstruktom!
Peter Jurcek
03. 01. 2007 15.52
Vegos ta vojna je po zaslugi naše ritolitniške vlade tudi del nas, saj vemo da so naši vladni veleumi poslali vojake v Irak. Sramota je da je tudi slovenija del te umazane vojne. Sicer pa vemo komu se lahko za to zahvalimo.
Vegos
03. 01. 2007 14.56
Ja, lahko je biti pameten če živiš v varnem zapredku nekaj tisoč kilometrov stran...
Peter Jurcek
03. 01. 2007 14.35
Še ena zvita poteza ZDA. Husein bo postal sumitski mučenik, kar je veliko slabše kot če bi ga ohranili pri življenju. Sledilo bo obdobje brutalnega maščevanja, ki bo nov izgovor ZDA da ostanejo v Iraku. SIcer pa bi moral zraven njega viseti tudi Bush i njegovovi priležniki, ki so ga na položaj tudi postavili.
xes
03. 01. 2007 14.19
Bartolomej: hehe.. lepo si tole zapisal :)
xes
03. 01. 2007 14.17
Sicer sem proti smrtni kazni, ampak v tem primeru se mi je pa zdelo prav fajn, da je Sadam odkorakal svojemu stvarniku naproti po istih vislicah na katerih je v casu svojega rezima obesal svoje nasprotnike. Sej veste.. vse se vraca... upam, da se je vsaj za trenutek vprasal kako so se pucutili tisti, ki jih je on posiljal po prav teh teh vislicah v smrt....
Bartolomeus
03. 01. 2007 14.10
malasutra... in popusti blagemu in dobrohotnemu prizadevanju islama, da nas nevernike spravi k pameti in da končno spregledamo svojo zablodo in začnemo častiti edinega pravega boga...
butthead@email.si
03. 01. 2007 12.20
kazen za snemalca?zakaj le??znajdu se je, pa je lepo prodal ta posnetek.sploh ne vidim kaj bi bilo tukaj kaj spornega.da so pa huseina zmerjali preden so ga usmrtili, tut to se mi ne zdi nič posebnega.na drugih usmrtitvah jim govorijo še kaj drugega kot pa to da naj gre k hudiču...
skorpi@email.si
03. 01. 2007 12.14
Nekaj let prepozno!!!
skorpi@email.si
03. 01. 2007 12.11
čist prav sam neka let prepozno.
whereareweheadedto
03. 01. 2007 12.04
Ta usmrtitev je služila kvečjem temu, da je Saddam Husein med suniti (ki predstavljajo 85 muslimanov) svetnik in mučenik. Iraško vlado, iračane ter ZDA bo še krepko bolela glava zaradi tega in zanima me, kakšen bo naslednji korak k "iraški spravi". Zaplinjanje zahodnega iraka?
malasutra@gmail.com
03. 01. 2007 11.58
do konca brutalno in sprevrženo. čas je, da se svet dvigne nad "demokratične, kulturne in civilizacijske" standarde, ki nam jih na različne načine (vojne, politični prevrati, ekonomski kolonializem, reprezentacijske podobe v medijih...) vsiljujejo zda. to, čemur smo priča pri usmrtitvi sadama huseina, je pač še en reality show. da o sami etiki smrtne kazni niti ne razpravljam.
limonca4
03. 01. 2007 11.32
Takšno obnašanje sadistov mi gre na bruhanje!!!!! Kot v mračnem srednjem veku. Bljaaaaaak!!!!
kritika@email.si
03. 01. 2007 11.21
Grozljivo je, ko t.i. civilzacijsko in kulturno razviti postanejo hujši od barbarov. Za teh nekaj minut bolanega in sadističnega zadovoljstva, bo ZDA ogromno plačala...žal pa tudi vsi ostali nedolžni.