Tujina

V Carigradu milijon protestnikov

Carigrad, 29. 04. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

V Carigradu se je zbralo več kot milijon podpornikov sekularizma, ki so protestirali proti islamistični vladi.

Turška  vlada je že pred dnevi prejela ostro svarilo s strani turške vojske, ker naj bi dopuščala aktivnosti radikalnih islamskih krogov.

Turčija je sekularna država in bo tudi ostala, so vzklikali protestniki
Turčija je sekularna država in bo tudi ostala, so vzklikali protestniki FOTO: Reuters
"Z ramo ob rami proti islamskemu zakoniku(Shariji)“, so vzklikali protestniki in ob tem nosili portrete ustanovitelja države Mustafe Kemala Ataturka.

To so sicer že druge večje demonstracije proti vladi v zadnjih dveh tednih, ki kažejo na vse globlji razkol med sekularnim in islamističnim taborom v turški družbi. Pred dvema tednoma se je namreč v Ankari na podobnem zboru zbralo več kot 300.000 turških podpornikov sekularizma. "Turčija je sekularna in bo ostala sekularna," je vzklikalo na tisoče z zastavami vihrajočih protestnikov, ki so se prek noči pripeljali iz različnih delov države.

Do protesta sicer prihaja le dan po tem, ko je turška vlada izrazila osuplost zaradi izjav turške vojske, ki jih ocenjuje kot poskus vmešavanja vojaškega vodstva v predvolilno predsedniško kampanjo. Turška vojska je namreč pozno v petek, po neuspešnem prvem krogu volitev novega turškega predsednika, objavila nenavadno ostro svarilo o pomenu sekularizma v državi.

"Tukaj smo, da zaustavimo nastanek islamske države. Strah nas je za sekularno državo“, je dejal nek poslovnež iz Carigrada. "Predsedniške volitve so se že pričele in se bodo tudi nadaljevale. Na noben način ne bom umaknil svoje kandidature“, je še dejal Guel.

Vojska je sporočila, da z zaskrbljenostjo spremlja razmere po tem, ko sedanji zunanji minister Abdullah Guel v prvem krogu glasovanja v parlamentu ni dobil potrebne dvotretjinske večine, da bi postal novi predsednik države. "Ne gre pozabiti, da so turške oborožene sile ena od strani v tej razpravi in so trden zagovornik sekularizma," je sporočila vojska.

Guel, ki je član vladajoče konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je sicer dejal, da svoje kandidature ne bo umaknil. Turški tisk je soglasno pozval vlado in vojsko, naj umirita trenja glede sekularizma ter tako zaščitita demokracijo in stabilnost. "Ne uničite te države," se glasi eden od naslovov v dnevniku Aksam.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123_Zoke_vec_ni
30. 04. 2007 20.44
Gospod neznan razkazuje svoje zgodovinsko neznanje, pa čeprav se je o Italiji po padcu Mussollinija učil že v osnovni šoli. Gospod prvoborec pa ponovno pozablja, da industrijske revolucije ne bi bilo brez šol in univerz, teh pa ne če jih ne bi vzdrževala Cerkev. Kdo pa je ustvaril šolski sistem se lahko pouči iz vsakega osnovnošolskega učbenika. Krščanski red si ne podjarmlja ničesar za razliko od ateističnega. So bile kolonije v Afriki vatikanske ali angleške (ups! protestanti), francoske (ups! ateisti), belgijske itd. Svetovne razmere so seveda trši oreh in se o njih ne boš uspel poučiti iz učbenikov (vsaj slovenskih ne). V Ruando je kot v še mnogo afriških držav revolucijo izvozila Sovjetska zveza, klanje pa je mirno gledala sekularna Evropa, kljub vatikanskim pozivom k rešitvi razmer. V Somaliji gre za državljansko vojno med trdimi islamisti in malo manj trdimi islamisti, v ouzadju pa kot vedno za merjenje moči klanov (ne duha ne sluha o Vatikanu). So pa noter do ušes potopljeni Jemen, Eritreja, Savdska Arabija, Nigerija - same islamske države. Nemčija je večinsko protestantska. Pouči se kaj o stoletni vojni v Nemčiji - kako so protestanti preganjali katoličane in vice versa. Cuius regio eius et religio. Slovenija ne jemlje Trubarja kot tvorca slovenskega jezika, temveč tistega ki je natisnil prvo slovensko knjigo. Pred tem so jih ročno pisali. Pri tem se nisi poučil, da so njegove knjige preživele prav zahvaljujoč katoliški cerkvi na slovenskem, točneje škofu Hrenu, ki je v Vatikanu celo izprosil, da se smejo uporabljati v slovenskih cerkvah. Na ostalo ti težko odgovarjam, ker verjamem, da niti sam ne veš kaj si hotel povedat.
neznan13@gmail.com
30. 04. 2007 01.31
nacisti so okupiral vatikan?! hm lol? drgač pa čiz iz teme!! prov je, da se turki upirajo veri (zdj bi jih že skor sprejeu u EU :)), islam sicer ni napačn, kakor tudi ni napačna nobena vera, napačno in glupo, če ne že mal psihopatsko je interpretiranje vere!!
Prvo Bore
29. 04. 2007 23.59
Kje je nastala industrijska revolucija ? A V Vatikanu ? Kaj pa bo Vatikan priznal, če je pa svojega vodjo ubil, ki je želel spremeniti in napraviti red. Krščanski red želi podjarmiti črnsko državo. Ko pa pride do vojne, se pa umika. Rhuanda,Somalija in še bi lahko našteval. Ljudje v Evropi so spoznali ozadje vsega tega sistema in se ne želijo motiti v svojem življenju. Pregnati temo, pomeni da se je širila industrijska revolucija. V nemčiji so preganjali protestante, ne pa da so protestantje preganjali čarovnice. Slovenija si jemlje za tvorca slovenskega jezika protestanta Primož Trubarja. kaj pa je naredila RKC za Slovenijo. Toliko o Protestantih. RKC ni prišla na svoj položaj zaradi dobrih dejanj,ampak samo zaradi tega,ker ljudje niso bili izobraženi. No tudi sedaj niso, ampak kaj hočemo. Ja imaš prav RKC je kriv za marsikaj. Vse v imenu Boga. Kaj je sploh cerkev naredila za slovenski narod ? Ali je zgradila kakšno tovarno ? Odgovor je pa bil na PRAVISVOBODNJAK ki meče RKC naprej ISLAM pa nazaj. Cerkev mora skrbeti za duševni mir ljudi in jih ne sme spodbujati proti drugim ljudem , ki imajo drugačno vero. Do sedaj sem spoznal samo dva dušna pastirja, ki jih spoštujem, ampak to ni Rode ali Papež. V imenu križa in Boga proti nevernikom
anakos@email.si
29. 04. 2007 23.56
Prvo Borec! Vsak od nas mora biti nekako "protestant" v tem pomenu, da raziskuje, da išče svojo pot, ne da kar slepo sprejme, kar mu ponudijo drugi. V vseh verah so dobre in slabe stvari. in če nekdo čuti, da nekaj ni v redu, je dolžan iskati in ne slepo poslušati ... temacni! Zakaj temno ime ob tako svetlem in zanimivem prispevku?
123_Zoke_vec_ni
29. 04. 2007 23.24
Gospod prvoborec očitno malo ali nič ne pozna zgodovinskih dejstev. Thomas Alva Edison ni bil protestant, torej ne drži njegova trditev, da so protestanti pregnali temo. Čarovnice so preganjali ravno protestanti v novem veku, oz. t.i. razsvetljenem veku. Daleč največ so jih kremirali v protestantskih nemških deželah. A če smo iskreni vera pri tem res ni imela dosti zraven, temveč bolj nevera oz. ljudske vraže-ostanki poganstva. Iz Vatikana so nacisti zgolj odpeljali dragocenosti za časa okupacije. Dokazano in to tudi priznava švicarska vlada, pa so nakradene umetnine varno shranjene v njihovih trezorjih. V imenu Kristusa se je počelo že marsikaj - pobijalo otroke, ženske, starce, nemočne, posiljevalo, ropalo, zapiralo... prav tako v imenu Alaha, Bude, Jahveja itd. Ko pri roki niso bile verske avtoritete se je to počelo v imenu bratstva in enotnosti, višje rase, črne osvoboditve,... Vsi vemo kaj je bilo najhujše. Rimljani so še kako imeli jajca. Osvojili so ves tedaj znani svet. V odnosu do kristjanov pa tri stoletja neusmiljeno klali nedolžno prebivalstvo (govorimo o desetinah milijonov ljudi), a kljub temu bili neuspešni. Božje ljudstvo je pač nemogoče kar tako iztrebiti. Tudi Hitlerju to ni uspelo.
Prvo Bore
29. 04. 2007 21.53
Hvala bogu, da smo imeli protestante. Če njih ne bi bilo, bi še sedaj živeli v temi in preganjali čarovnic. Koliko imajo v Vatikanu dragocenosti, ki so jo pokradli Nacisti. Vs ev imenu Kristusa ! Škoda, ker Rimljani niso imeli jajc.
ivanz
29. 04. 2007 21.35
tako nekako mora nastopiti slovenija!
Vegos
29. 04. 2007 16.55
Krščanska vera v politiki je seveda koristna...Cerkvi in cerkvenjakom. Islam v politiki je seveda koristen...islamistom. Vsem ostalim ljudem (myself included) pa škodujeta tako en kot drugi.
jjjkkklll
29. 04. 2007 16.47
Krščanska vera je v politiki koristna, islam pa škodljiv.
eiffel
29. 04. 2007 16.39
Ne samo islamistične, pač pa vse države sploh. Vera v politiki samo škoduje.
neznan13@gmail.com
29. 04. 2007 16.11
hvala bogu!! tk bi se mogle zgledvt tud druge islamistične države!!