Tujina

V Burundiju najmanj 160 mrtvih

Bujumbura, 14. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznani napadalci so v petek zvečer napadli begunsko taborišče v Gatumbi v Burundiju, pri čemer je bilo ubitih več kot 160 ljudi.

V napadu je bilo ubitih več kot 160 ljudi, več kot sto pa ranjenih. "Napad se je začel okoli 22. ure," je povedal upravnik okrožja Mutimbuzi Louis Niyonzima, ki pa ni imel podatkov o napadalcih. Begunsko taborišče Gatumba leži 20 kilometrov zahodno od burundijske prestolnice Bujumbure in samo štiri kilometre od meje z DR Kongom, v njem pa je bilo pred napadom nameščenih 3950 ljudi.

Ostati ali spet iskati varnejše taborišče? Na sliki taborišče Gatumba (Foto: Reuters)
Ostati ali spet iskati varnejše taborišče? Na sliki taborišče Gatumba (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Begunci, ki so uspeli pobegniti napadu, so dejanje že označili kot genocid, saj naj bi napadalci ciljali le kongovske Tutsije, ki so večina v taborišču, ostale etnične skupine pa so pustili pri miru. Za napad obtožujejo vojsko DR Konga in hutujske skrajneže.

Napadalci po vsej verjetnosti iz DR Konga

Domitien Ndayizeye
Domitien Ndayizeye FOTO: Reuters

Burundijski predsednik Domitien Ndayizeye je med obiskom begunskega taborišča Gatumba, dejal, da je bil Burundi napaden s strani napadalcev, ki so prišli iz DR Konga. Obenem pa je obljubil, da bo burundijska vlada poskrbela za to, da bodo storilci tega zločina kaznovani.

Namestnik posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov za Burundi Noureldine Satti je izrazil ogorčenje in nerazumevanje takšnega barbarstva, do katerega je prišlo v petek zvečer v begunskem taborišču Gatumba. "Napadalci so pobijali, zažigali ženske in otroke,... To je pošastno. Ne moremo izraziti našega gnusa do takšnega nasilja," pa je dejala tiskovna predstavnica operacije ZN v Burundiju (ONUB) Isabelle Abric.