Tujina

V bombnem napadu ubit minister

Kolombo, 06. 04. 2008 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V samomorilskem bombnem napadu na Šrilanki je bil ubit prometni minister. Umrlo je najmanj 11 ljudi, več kot 90 je ranjenih.

V bližini šrilanške prestolnice Kolombo je danes odjeknil bombni napad, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi, med njimi prometni minister Jeyaraj Fernandopulle, več kot 90 ljudi je bilo ranjenih. Po navedbah ministra za medije Anura Yapa je šlo za samomorilski napad Tamilskih tigrov.

V bombnem napadu je umrl prometni minister Fernandopulle. Na sliki s predsednikom Šrilanke (desno).
V bombnem napadu je umrl prometni minister Fernandopulle. Na sliki s predsednikom Šrilanke (desno). FOTO: Reuters

Prometni minister Fernandopulle je bil znan kot glasen kritik tamilskih upornikov, a je tudi že sodeloval pri sicer spodletelih mirovnih pogovorih z njimi. Fernandopulle je veljal kot glavni kandidat za naslednjega premierja. Prometni minister je sicer že drugi ubiti šrilanški minister letos, prva letošnja žrtev je bil minister za narodne zadeve D.M. Dassanayake.

Eksplozija med nagovorom

Fernandopulle se je danes udeležil športnega dogodka, eksplozija pa je odjeknila ravno med njegovim nagovorom tekačem na startu za maraton. Na televizijskem posnetku je videti, da je eksplozivno telo razneslo le meter stran od njega.

Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je napad označil za "strahopetno dejanje" in pozval k miru ter odločnemu boju za izkoreninjenje terorizma. Minister za medije Anura Yapa pa je izjavil: "Zagotovo gre za napad Tamilskih tigrov."

Nasilje v državi se stopnjuje

Šrilanka je januarja po šestih letih prekinila premirje s Tamilskimi tigri, ki sta ga strani dosegli s pomočjo Norveške, od takrat pa se nasilje v državi le še stopnjuje. Upornike so obtožili odgovornosti za vrsto bombnih napadov v Kolombu in drugod, ciljali pa naj bi predvsem civiliste in politične osebnosti.

Pripadniki gibanja Osvobodilni tigri Tamilskega Eelama (LTTE) se že od leta 1972 bojujejo za neodvisnost etnične manjšine Tamilcev na severu in vzhodu otoka, v nasilju pa je od takrat umrlo več deset tisoč ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.