Tujina

V Beogradu vedeli za trupla?

Haag, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju proti Slobodanu Miloševiću v Haagu je nastopila priča, ki je izjavila, da je Beograd ukazal uničenje dokazov o obstoju trupel kosovskih Albancev v tovornjaku, potopljenem v Donavi leta 1999.

Karleuševa preiskava je pokazala, da so policisti iz Bora in Kladova iz tovornjaka hladilnika izvlekli trupla, ki so jih nato prepeljali na področje Batajnice, tovornjak pa so prepeljali v Petrovo Selo, kjer so ga zažgali in uničili.

Predstavnik srbskega notranjega ministrstva Dragan Karleuša je na pričanju proti Slobodanu Miloševiću pred haaškim sodiščem izjavil, da je vodstvo srbskega notranjega ministrstva ukazalo uničenje dokazov o obstoju trupel kosovskih Albancev. "Odvažanje trupel je po podatkih uradnih oseb, s katerimi smo se pogovarjali, aprila 1999 ukazal tedanji načelnik področja javne varnosti Vlastimir Đorđević," je dejal Karleuša, ki je vodil preiskavo o tovornjaku hladilniku, ki so ga s 86 trupli potegnili iz Donave blizu Kladova.

Priča je še pojasnila, da je bil takrat srbski notranji minister Vlajko Stojiljković, in da jim v okviru preiskave, ki jo je jugoslovanska policija uvedla maja lani, ni uspelo govoriti z njim, kot tudi z Đorđevićem ne. Potem ko se je v jugoslovanskih medijih septembra 1999 izvedelo za tovornjak, so "celotni primer razglasili za tajnega", je še dejal Karleuša.

Izsledki preiskave so po besedah Karleuše pokazali, da so se o potrebi "asanacije" Kosova oziroma "odstranitvi vsega, kar bi lahko zanimalo haaško sodišče" pogovarjali marca 1999 v Miloševićem kabinetu z najvišjimi predstavniki takratnega srbskega notranjega ministrstva. Zatem je "Stojiljković neposredno zadolžil generala Đorđevića in (Dragana) Ilića za to", je še dejal Karleuša.

O odstranitvi vsega, kar bi lahko zanimalo haaško sodišče so se pogovarjali marca 1999 v Miloševićevem kabinetu.

Kot so ob razkritju dogodka maja lani poročali beograjski časniki, so v tovornjaku hladilniku spomladi 1999 med spopadi na Kosovu in zavezniškim bombardiranjem ZRJ našli trupla otrok, žensk in starcev s Kosova. Tovornjak je imel registrske tablice kraja Peč, na zaboju hladilnika pa je bilo v albanščini napisano ime podjetja iz tega kosovskega mesta, ki se je ukvarjalo s predelavo in prevozom mesa. Nekatera ženska trupla so bila oblečena v šalvare (muslimanske ženske hlače), marsikatero truplo starcev ali otrok pa je bilo golo. Vozilo je bilo kot novo in nikjer poškodovano, v kabini pa je bil na pedalu za plin večji kamen.

SORODNI ČLANKI