Tujina

Natova misija v Libiji naj bi se kmalu končala

Tripoli, 05. 09. 2011 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
15

Pogajanja za mirno predajo libijskega mesta Bani Valid so v nedeljo dokončno propadla. Generalni sekretar zveze Nato Rasmussen pa je napovedal, da se bo misija zveze v Libiji "kmalu" končala.

Uporniki pred Bani Validom
Uporniki pred Bani Validom FOTO: Reuters

Kot je v nedeljo zvečer pojasnil eden od pogajalcev na strani prehodnega nacionalnega sveta Abdulah Kenšil, so pogajanja propadla po tem, ko je tiskovni predstavnik Gadafijevega režima Musa Ibrahim vztrajal, da uporniki pred vstopom v mesto odložijo orožje. "Reševanje problema sedaj predajam v roke vojaškega poveljnika," je dejal Kenšil.

Pogajanja med uporniki in plemenskimi voditelji kot posredniki so se v upanju, da bi prehodni nacionalni svet prevzel nadzor v Bani Validu brez prelivanja krvi, začela že pred več dnevi. Kljub temu da so uporniki Gadafiju zvestim silam za predajo postavili rok do 10. septembra, so že v nedeljo okoli Bani Valida potekali siloviti spopadi.

Uporniki so prepričani, da privrženci Moamerja Gadafija v mestu predstavljajo manjšino, a so zelo dobro oboroženi in s širjenjem strahu drugim prebivalcem preprečujejo, da bi se predali. Poleg Ibrahima naj bi se v mestu še vedno skrivala tudi dva Gadafijeva sinova, Sadi in Mutasim, samega Gadafija pa naj ne bi bilo več tam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gadafijev sin Sadi, ki si želi, da bi z uporniki dosegli dogovor, je za propad pogajanj okrivil svojega brata Seifa al Islama. Njegov "agresiven" govor, ki ga je objavil pred nekaj dnevi, naj bi vodil v konec pogajanj in tako tlakoval pot za napad na mesto, je Sadi v telefonskem pogovoru v nedeljo dejal za televizijo CNN.

Uporniki sicer nadzorujejo veliko večino Libije in že vzpostavljajo novo vlado, a Gadafi in njegovi najbolj zvesti privrženci so še vedno na begu in uživajo podporo v nekaterih delih države. Poleg Bani Valida njegovi podporniki zasedajo še mesta Sirta, Džefra in Sebha.

Kitajska orožarska podjetja naj bi kljub sankcijam sklepala posle z Gadafijem

Potem ko sta v nedeljo poročala kanadska časnika Globe in Mail, da naj bi Kitajska v zadnjih mesecih režima Gadafijevim silam ponujala orožje in se na skrivnih pogovorih dogovarjala o dostavi prek Alžirije in Južnoafriške republike, je kitajsko zunanje ministrstvo danes navedbe odločno zanikalo.

Kitajska še ni priznala Naiconalnega prehodnega sveta kot legitimnega zastopnika libijskega ljudstva, iz Libije pa je ta država pred izbruhom vstaje in državljanske vojne pridobila 3 odstotke nafte, ki jo potrebuje njeno rastoče gospodarstvo.
Kitajska še ni priznala Naiconalnega prehodnega sveta kot legitimnega zastopnika libijskega ljudstva, iz Libije pa je ta država pred izbruhom vstaje in državljanske vojne pridobila 3 odstotke nafte, ki jo potrebuje njeno rastoče gospodarstvo. FOTO: Reuters
Britanska vlada bo v okviru preiskave o domnevni sokrivdi za mučenja med zasliševanjem domnevnih teroristov in skrajnežev v tujini preiskala tudi najnovejše trditve, da je Velika Britanija sodelovala pri izročanju terorističnih osumljencev Libiji. O tem namreč pričajo obveščevalni podatki, ki so prišli na dan po strmoglavljenju libijskega režima.

Ameriški časnik New York Times danes poroča, da dokumenti, ki so jih našli v Tripoliju, potrjujejo, da so kitajska podjetja Gadafiju kljub prepovedi prodaje orožja Libiji ponujala sisteme za izstrelitev raket, protitankovske rakete in drugo orožje v vrednosti okoli 200 milijonov dolarjev.

''Imamo trdne dokaze o poslih med Kitajsko in Gadafijem, in imamo vse potrebne dokumente, da jih dokažemo,'' je New York Timesu dejal tiskovni predstavnik vojske libijskih upornikov Abdulrahman Busin.

Drugi viri ameriškega časnika so skeptični do poročil o dokumentiranih poslih med Gadafijem in Kitajci. ''Visoki diplomat Nata v Bruslju je navedbe o poslih zavrnil kot malo verjetne'', države članice Združenih narodov, ki nadzirajo sankcije proti režimu Moamerja Gadafija pa pravijo, da ''nič ne vedo o orožarskih poslih s Kitajsko'', poroča New York Times.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu pravi, da so člani Gadafijeve vlade prišli na Kitajsko, kjer so se brez vednosti vlade pogovarjali z orožarskimi podjetji. ''Potem ko je Varnostni svet sprejel resolucijo 1970, smo o tem obvestili ustrezne vladne oddelke in jim naložili strogo spoštovanje sprejete resolucije,'' je dejala Yujeva.

Tudi če orožje ni bilo dostavljeno ali če se izkaže, da so domnevni dokumenti brez osnove, bo omenjena diskusija okrepila nezaupanje med Pekingom in Nacionalnim prehodnim svetom libijskih upornikov.

Rasmussen: Natova misija v Libiji se bo kmalu končala

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je napovedal, da se bo misija zveze v Libiji "kmalu" končala. "Ko bomo prišli do zaključka, da civilno prebivalstvo ni več ogroženo, bomo misijo končali," je Rasmussen povedal danes v Bruslju.

Cameron: Ne bomo odnehali, dokler delo ne bo zaključeno.
Cameron: Ne bomo odnehali, dokler delo ne bo zaključeno. FOTO: Reuters

"Ne morem še določiti točnega datuma, vendar mislim, da bo to zelo kmalu," je povedal generalni sekretar Nata. Zveza Nato, ki od konca marca pomaga libijskim upornikom proti Gadafiju, pri čemer predvsem izvaja letalske napade na Gadafijeva oporišča, bo v Libiji "tako dolgo, kot bo treba, ampak niti minute dlje", je poudaril Rasmussen.

Kot je poudaril Rasmussen, prijetje libijskega samodržca Gadafija za zaključek misije ni odločilnega pomena. "Ena oseba ni cilj naše misije," je dejal.

Britanski premier David Cameron pa je napovedal, da bo Velika Britanija spet okrepila svojo diplomatsko prisotnost v Libiji. Poseben britanski predstavnik bo že danes odšel v Tripoli, kjer bo njegova naloga, da popolnoma obnovi diplomatski odnose med Veliko Britanijo in Libijo. "Danes bo poseben predstavnik Velike Britanije (John Jenkins) odletel v Tripoli, da bi popolnoma vzpostavil diplomatske odnose," je Carmen povedal v parlamentu.

Dodal je še, da bodo Velika Britanija in njihovi zavezniki v Natu nadaljevali z izvajanjem resolucij varnostnega sveta Združenih narodov, dokler bodo civilisti rabili zaščito. "Ne bomo odnehali, dokler delo ne bo zaključeno," je dejal.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
05. 09. 2011 19.08
KOnčala se bo NATO vojaaška misija... zakuhajo državljansko vojno v kateri navidezni ''uporniki'' bijejo boj za ''demokracijo'' nato pa ko se stvar umiri pošljejo v Libijo vojsko uradnikov in menedžerjev ki se bojo na legalen način polastil vsega naravnega bogastva. Glavna misija katero so načrtovali veljaki EU in ZDa šele pride preko kreditov in licenc za izrabljanje naravnih bogastev.
1943
05. 09. 2011 19.03
Saj Slovenci -hlapci zahoda nemoremo drugače ,kot nam zapovedo naši gospodarji.Saj oni odločajo kdo bo naš prijatelj,kdo sovražnik.
yarrick
05. 09. 2011 18.53
CrusaderKnight 05.09.2011, 10:39 izdajalec je med drugim tudi tisti, ki zaradi svojega lepega ugleda ugrablja ljudi in jih pošilja DRUGAM, da jih mučijo v njihovem imenu, hkrati pa ga pozneje še napade zaradi "nespoštovanja človekovih pravic". Ko bi se ti izdajalci zavedli, da njihovi režimi še kako kršijo ženevske konvencije....Seveda ni gadafi brez napak, tako kot ni NOBEN vladar na tem svetu, vseeno pa takole svetohlinstvo zahoda ni ravno dobra popotnica za nadaljnji razvoj globalne politike.če so storili enkrat bodo pa še enkrat in še enkrat in še enkrat...
Martian
05. 09. 2011 18.42
upam da bodo vladne sile kmalu osvobodile še tistih par mest....
rudra
05. 09. 2011 18.15
Na vrsti je plenjenje Libije.Vsi zainteresirani javite se EU komisarjatu ali najbližji amerški ambasadi.S skupnimi močmi bomo obogateli.Libijsci se naj pa znajdejo kakor hočejo! Obama.
morjejeslano
05. 09. 2011 18.12
CrusaderKnight 05.09.2011, 10:39 Človek, v Libiji niti en protestnik ni bil neoborožen, zato ne klati oslarij. Edino v Libiji so začeli z oboroženim uporom, to pa niso več protestniki, ampak paravojska, ki ji je v podporo (zračno in obveščevalno) nudila naša skupna teroristična vojska NATO. In kot pravi Rasmunsen, bodo ščitili civiliste dokler bo treba, koliko zaščite rabijo Libijci, pa seveda najbolj ve Sarkosy, Cameron, Merkel, pa Berlusconi.
kim llsung
05. 09. 2011 18.00
martin iran je med edinimi dezelami ki so ameriki rekli ne vec ko bo takih manj bo vojn ker amerika enostavno irana ne upa napasti vec zamudili so vlak ker iran postaja velesila
Martian
05. 09. 2011 12.26
...jst že od vsega začetka pravim...podpiram padec Gadafija,ker podpiram padce vseh diktatorjev...sam se pa zna zgoditi,da bo Zahodu še zelo žal,da se nismo postavili na stran Gadafija.....ker če ne drugega,Gadafi je bil od leta 2003 dober prijatelj Zahoda..je sodeloval v vsem..nihče od nas pa ne ve,kakšni bodo tisti,ki bodo sedaj prevzeli oblast... zna nam biti tudi žal,da nismo podprli Mubaraka....Egipt je v vedno boljših odnosih z Iranom...
Martian
05. 09. 2011 12.21
majci220505.09.2011, 12:140 Kako ti veš,da je ubijal lastne ljudi???? Zato,ker so ti zahodni mediji napolnili glavo da je tako in pika!? --- kako ti veš da ni ubijal lastnih ljudi???? Zato,ker so ti libijski in anti-zahodni mediji napolnili glavo da je tako in pika?
Martian
05. 09. 2011 12.20
Aven05.09.2011, 11:264 Ali bi Gadafi razdelil 2 milijona kosov orožja med prebivalce, če bi se bal ljudstva? ---- ..če je res razdelil 2 milijona kosov orožja med ljudi...pol pa ni čudn da je Tripoli tko hitr padel...očitno so se vsi ki so dobili tisto orožje proti njemu obrnili... drgač pa...ljudje ki dolgo časa vladajo,večkrat dobijo zmotni občutek da jih njihov narod ljubi....
Aven
05. 09. 2011 11.26
Ali bi Gadafi razdelil 2 milijona kosov orožja med prebivalce, če bi se bal ljudstva? Mislim da ne. Mislim da ga večina še vedno podpira.
Aven
05. 09. 2011 11.23
Kaj da človeku mislit? Če bi se Gadafi bal ljudstva potem nebi razdelil 2 milijona avtomatskih pušk. Kitajci niso kršili embargo. Francozi so ga. V tem konfliktu sta najbolj pokvarjeni državi Britanija in Francija, še posebno slednja. Takih v Evropi ne rabimo.
janez6b
05. 09. 2011 11.20
bacek_jon izdajalci tko kot večina zahoda, ki je pred meseci še veselo prijateljevala z gadafijem, pa včeraj so zahodni mediji sami priznali da je v tem mestu večina za Gadafija, torej ali so v tem mestu edini prebivalci gadafijevi vojaki kar je zelo malo verjetno ali pa bodo uporniki napadli civiliste, neoborožene, razen če so sedaj že vsi tisti, ki so za gadafija kar oboroženi,že zaradi mišljenja jih zahod tolerira kot oborožene, bolano.
CrusaderKnight
05. 09. 2011 10.39
bacek_jon, zakaj bi bili izdajalci, izdajalec je tisti ki pobija lastne ljudi ki niso oboroženi, tako kot je to počel gadafi s protestniki.
zajcek_bine
05. 09. 2011 10.32
kakšo je pahorjevo staišče?? kaj bo z libijskimi vlaganji v stožice?? bo SCT gradil po libiji in se tako rešil? zakaj ne pomagamo prijatelju naše države gadafiju?? smo izdajalci? še pred par meseci smo kovali skupne načrte z gadafijem, zdaj v nesreči pa smo ga zapustili.....to ni pošteno!