Tujina

V Belfastu nova zaostrovanja

Belfast, 11. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Belfastu na Severnem Irskem so se vneli novi srditi spopadi med katoliki in protestanti. V zadnjem valu nasilja je bilo ranjenih več kot 30 pripadnikov varnostnih sil.

V nočnih nemirih v protestantski četrti Glenbryn v Belfastu so protestniki zasegli avtomobil in se z njim zaleteli v položaje britanske vojske. Včeraj so protestantski skrajneži poškodovali tudi vozila v okolici katoliške šole Naše milostljive gospe. Predstavnica protestantov v četrti Ardoyne Anne Bill je danes sicer napovedala, da se protesti ne bodo več nadaljevali.

Deklica na poti v šolo na spornem ozemlju
Deklica na poti v šolo na spornem ozemlju FOTO: Reuters

Katoliške deklice so se zato danes vrnile v šolo Svetega križa v protestantski enklavi sredi katoliške četrti Ardoyne v severnem Belfastu, ki je včeraj ostala zaprta, potem ko so v sredo popoldne pred šolo izbruhnili spopadi med katoliki in protestanti, v katerih je bilo že prvi dan ranjenih najmanj 25 ljudi. Katoliške deklice in njihove starše je davi varovala močna enota policija, vendar pa na prizorišču ni bilo protestantskih protestnikov, ki so izzvali nemire v sredo.

Nemiri so se začeli v sredo, ko so se spopadli pripadniki katoliške skupnosti, ki so prišli po svoje otroke, in protestantski stanovalci četrti, v kateri se nahaja šola. Približno 400 policistov in vojakov je skušalo zadušiti nasilje. Po podatkih policije so izgredniki vanje metali kamenje, molotovke in druge predmete, ter uničili nekaj avtomobilov, tudi policijsko oklepno vozilo. V nemirih je bilo ranjenih 48 policistov in več civilistov.

Nočni spopadi na ulicah
Nočni spopadi na ulicah FOTO: Reuters

Nasilje v četrti Ardoyne je izbruhnilo junija lani, vrhunec pa je doseglo, ko je ob poti, po kateri katoliški otroci hodijo v šolo Svetega križa, eksplodirala doma izdelana bomba. Protestanti se med junijem in novembrom sicer vsak dan protestirali pred šolo Svetega križa, deklice pa je na poti v šolo varovalo več sto policistov s pomočjo britanske vojske.