Tujina

V Belfastu danes spet mirno

Belfast, 10. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V spopadu med skupinama katolikov in protestantov ter kasnješimi spopadi s policijo pred katoliško šolo v Belfastu na Severnem Irskem je bilo ranjenih najmanj 25 ljudi.

Spopadi v Belfastu
Spopadi v Belfastu FOTO: Reuters

Pred katoliško šolo Svetega križa so se v sredo spopadli starši, pripadniki katoliške skupnosti, ki so prišli po svoje otroke, in protestantski stanovalci četrti, v kateri se nahaja šola. Vpleteni strani se medsebojno obtožujeta o tem, kdo je sprožil nemire. Na prizorišče spopada je sicer prihitelo več deset oklepnih vozil severnoirske policije. Policija je poskušala razdvojiti približno 350 pripadnikov sprtih strani, ki so se obmetavali s kamenjem. Med spopadi je eksplodiralo tudi nekaj doma narejenih bomb, ranjenih pa je bilo približno 30 policistov, uničili so tudi nekaj osebnih avtomobilov in policijsko oklepno vozilo. Policija je med spopadi izstrelila sedem gumijastih nabojev in aretirala 11 ljudi. V bolnišnico so prepeljali tudi nekega mladega katolika, ki ga je zadelo policijsko oklepno vozilo.

Policisti so nato zaprli vse poti do te majhne protestantske enklave v mestnem predelu Ardoyne, v katerem živijo večinoma katoliki. Britanski minister za Severno Irsko John Reid je zadnje nasilne dogodke ostro obsodil, David Trimble, severnoirski premier, pa je pozval k miru.

Nasilje v četrti Ardoyne je izbruhnilo že junija lani, vrhunec pa je doseglo, ko je ob poti, po kateri katoliški otroci hodijo v šolo Svetega križa, eksplodirala doma izdelana bomba. Protestanti se med junijem in novembrom sicer vsak dan protestirali pred šolo Svetega križa, deklice pa je na poti v šolo varovalo več sto policistov s pomočjo britanske vojske.

Nočni spopadi na ulicah
Nočni spopadi na ulicah FOTO: Reuters

Nočni protesti so se razširili tudi v protestantsko četrt Glenbryn, kjer so protestniki zasegli avtomobil in se z njim zaleteli v položaje britanske vojske. Včeraj so protestantski skrajneži poškodovali tudi vozila v okolici katoliške šole Naše milostljive gospe. Predstavnica protestantov v četrti Ardoyne Anne Bill je danes napovedala, da se protesti ne bodo več nadaljevali.