Tujina

V Bejrutu zmagal Haririjev sin

Bejrut, 30. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prvem krogu libanonskih parlamentarnih volitev je zmagal Sad Hariri, sin umorjenega premiera Rafika Haririja.

Sad Hariri (na sredini) slavi zmago v prvem krogu (Foto: Reuters)
Sad Hariri (na sredini) slavi zmago v prvem krogu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Lista Sada Haririja je v prvem od štirih krogov libanonskih parlamentarnih volitev, ki so potekale v Bejrutu, slavila zmago. Notranji minister Hasan Saba je sporočil, da si je Haririjeva lista zagotovila vseh 19 sedežev, kolikor so jih izbirali tamkajšnji volivci.

Saba je Haririju in njegovim privržencem že čestital za zmago na volitvah v prvem krogu volitev v Bejrutu, kjer so jih prvič spremljali tudi mednarodni opazovalci. Po besedah Sabe se je volitev udeležilo 27 odstotkov od kakih 420.000 volilnih upravičencev.


Parlamentarne volitve v Libanonu bodo potekale v štirih krogih. Prvi je v nedeljo potekal v Bejrutu, kjer so volivci izbirali 19 od 128 poslancev enodomne narodne skupščine. Na jugu Libanona, ki velja predvsem za šiitskega, bo 6. junija potekal drugi krog volitev, v katerem naj bi skoraj 600.000 volilnih upravičencev izbralo 23 poslancev.

Tretji krog volitev bo 12. junija v libanonskih gorah, kjer so v večini maronitski kristjani. Približno 735.000 volilnih upravičencev bo izvolilo 35 poslancev. Tega dne bo volilo tudi kakih 482.000 volivcev, predvsem sunitov in šiitov, s planote Beka, ki bodo izvolili 23 poslancev. Zadnji krog volitev bo 19. junija na severu države, kjer so v večini muslimani. Skoraj 679.000 volilnih upravičencev bo izbralo 28 poslancev.

SORODNI ČLANKI