Tujina

V 'barbarskem atentatu' ubit bivši premier

Bejrut/Damask, 14. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bejrutu je v siloviti eksploziji avtomobila bombe umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi tudi nekdanji libanonski premier.

Hariri je z mesta premiera odstopil lanskega oktobra
Hariri je z mesta premiera odstopil lanskega oktobra FOTO: Reuters
Bela hiša je sporočila, da namerava po posvetovanju s članicami Varnostnega sveta Združenih narodov poiskati odgovorne za napad in jih kaznovati.

V elitnem pristaniškem delu libanonske prestolnice Bejrut je v bližini hotela s petimi zvezdicami Saint George Hotel eksplodiral avtomobil bomba. Silovita eksplozija je zajela avtomobilsko povorko nekdanjega premiera Rafika al Haririja, ki je v napadu tudi umrl. Po zadnjih podatkih je v eksploziji umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi pa je tudi več Haririjevih osebnih varnostnikov. Več kot 135 oseb je ranjenih. Po bolnišničnih virih pa je med ranjenimi tudi bivši minister za gospodarstvo Basil Fuleihan, ki je utrpel hude poškodbe. Pomembnega Haririjevega pomočnika oskrbujejo na intenzivnem oddelku mestne bolnišnice.

V eksploziji je bilo huje poškodovanih tudi več sosednjih stavb in avtomobilov, ki so bili parkirani na kraju dogodka. Po eksploziji je na ulici nastal ogromen krater, slišati pa jo je bilo mogoče tudi izven Bejruta.

Protesti v Bejrutu

V Bejrutu se je zbralo tudi več protestnikov, ki obtožujejo Sirijo, da stoji za umorom Haririja. Demonstranti držijo fotografije preminulega nekdanjega premiera, zažigajo fotografije sirijskega predsednika Bašar al Asada, z gorečimi avtomobilskimi gumami pa so zaprli cesto, ki vodi do Sirije.

Iskanje odgovornih za napad

Arabska televizija Al Džazira je predvajala posnetek, v katerem je doslej neznana skupina prevzela odgovornost za atentat v Bejrutu, v katerem je bil ubit nekdanji libanonski premier Rafik Hariri. Gre za skupino "Podpora in džihad v Siriji in Libanonu.

Na posnetku moški z brado, belim turbanom in črnim ogrinjalom pravi, da je šlo za samomorilski napad. "Izvedli smo odmevno mučeniško operacijo. Napad bo uvod v vrsto mučeniških operacij proti nevernikom, odpadnikom in tiranom," pravi.

Moškega na posnetku so libanonske oblasti identificirale kot Palestinca Ahmeda Abu Adasa, ki živi v soseski Tarik al Džadida na zahodu Bejruta. Neimenovani predstavniki libanonskih oblasti so povedali, da je Adas zgodaj zjutraj zapustil svoje stanovanje in se ni več vrnil. Sumijo, da je povezan s teroristično mrežo Al Kaida Osame bin Ladna. V njegovem stanovanju so preiskovalci zasegli računalnik in drugo tehnično opremo.

V Bejrutu se je zbralo več protestnikov (Foto: Reuters)
V Bejrutu se je zbralo več protestnikov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Libanonska opozicija je prepričana, da sta za uboj Haririja krivi Sirija in libanonska oblast, zato zahteva odstop vlade in umik Sirije pred majskimi volitvami, javnost pa poziva k tridnevni stavki.

Sirija obsoja napad

Sirija je napad že ostro kritizirala in ga označila kot teroristično dejanje. "To je črn dan za Libanon, Sirijo in vse Arabce. Napad smatramo kot teroristično dejanje, s katerim poskušajo destabilizirati Libanon," je povedal sirski minister za informiranje. Sirija ima po bilateralnem dogovoru z Bejrutom v Libanonu 14.000 pripadnikov svojih vojaških sil. Napad pa je kot "barbarski atentat" najostreje obsodila tudi Evropska komisija. Delegacija Evropske komisije v Libanonu je v sporočilu za javnost izrazila "odločno obsodbo gnusnega barbarskega atentata", svojcem žrtev pa je izrazila sožalje.

Omenjeni napad je najhujši po letu 1990, ko se je končala libanonska državljanska vojna.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA