Tujina

V Atenah znova spopadi ob protestih

Atene, 24. 01. 2009 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anarhisti so se v Atenah znova spopadli s policijo, potem ko so se ločili od množice okoli 1000 protestnikov. Z molotovkami so se lotili tudi prostorov obrambnega ministrstva.

Policisti varujejo poslopje parlamenta pred demonstranti.
Policisti varujejo poslopje parlamenta pred demonstranti. FOTO: Reuters

V grški prestolnici je okoli tisočglava množica ponovno izrazila protest zaradi smrti 15-letnega Alexandrosa Grigoropoulosa, ki ga je 6. decembra lani ustrelil policist. Med pohodom proti grškemu parlamentu pa se je skupina okoli 150 udeležencev ločila od drugih protestnikov in se zapletla v spopade s policijo.

''Okoli 150 anarhistov, ki so se ločili od preostalih protestnikov, je začelo metati kamenje v policiste, ti pa so odgovorili s solzivcem," je dejal predstavnik grške policije. ''Pozneje pa so se z molotovkami lotili poslopja obrambnega ministrstva,'' je še dodal.

Anarhisti so poleg tega zažgali eno trafiko in avtobusno postajališče, manjšo škodo pa so prizadejali poslopjem štirih bank v središču Aten. Policisti so manjšo skupino mladih ljudi preganjali po vsem središču mesta, priprli pa so najmanj dva osumljenca. Protesti so potekali tudi v mestu Patras, kjer so protestniki poškodovali zgradbe treh časopisnih hiš, sindikata novinarjev in treh bank.

Grški protestniki se še niso utrudili.
Grški protestniki se še niso utrudili. FOTO: Reuters

Grke je po smrti najstnika decembra lani na ulice pognal bes zaradi policijskega nasilja in tudi nezadovoljstvo z delom vlade. Visoka nezaposlenost med mladimi, nepriljubljene reforme in posledice krize, ki je zatresla temelje svetovnega gospodarstva, so vse še okrepile. In kot je videti se z novim letom v Grčiji razmere ne umirjajo.

Prvi val nemirov in protestov je Grčijo zajel v začetku lanskega decembra.
Prvi val nemirov in protestov je Grčijo zajel v začetku lanskega decembra. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarkos_kav@email.si
25. 01. 2009 16.56
skinds govori bedarije 24ur briše komentarje. Revoluciji pa se vendar ni moč izogniti!!! Smrt desničarjem!
Gox Digweed
25. 01. 2009 10.19
Tud vaše članke bi blo treba včasih v celoti skinit dol , ker napišete take kozlarije kot bi imeli svoje bralce za bedake. Ravno tko objavljate ogromno zavajajočih informacij. Lažete,zavajate in pišete nepomembne kozlarije pa vas noben ne more scenzurirat, BANDA !!
dr.psiho
25. 01. 2009 09.42
še več..iger...
kekci
24. 01. 2009 18.34
use finacira amerika ki hoče narediti vojno in kaotično stanje...........
nmjev
24. 01. 2009 18.09
''Okoli 150 anarhistov" "priprli pa so najmanj dva osumljenca"