Tujina

Posadka španske križarke zbolela za gripo

Buenos Aires, 17. 06. 2009 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z novo gripo se je okužilo več članov posadke španske križarke, ki pluje po Karibih. Okužene so že osamili, za potnike pa naj ne bi bilo nevarnosti.

Na španski križarki v Karibskem morju so trije od približno 400 članov posadke zboleli za novo gripo, še pri enajstih pa obstaja sum okužbe z virusom H1N1. Omenjene člane posadke so na križarki že izolirali, med skoraj 760 potniki pa naj ne bi bilo okuženih.

Organizator križarjenja Pullmantur premišljuje o prekinitvi križarjenja.
Organizator križarjenja Pullmantur premišljuje o prekinitvi križarjenja. FOTO: Reuters

Zaradi izbruha bolezni so ladji z imenom Ocean Dream že prepovedali zasidranje v pristaniščih v karibskih državicah Granada in Barbados, trenutno pa se še odločajo, ali bi križarjenje prekinili. Devetdnevno potovanje sicer praviloma zajema še postanke na otokih Aruba, Curacao, Sveta Lucija in Margarita.

Tri nove smrtne žrtve v Braziliji

Argentinske zdravstvene oblasti so potrdile še tri smrtne žrtve nove gripe, s čimer se je njihovo število povečalo na štiri. Dva bolnika sta za virusom A H1N1 umrla v pokrajini Buenos Aires, eden pa v istoimenski prestolnici. Argentinsko ministrstvo za zdravje je sicer v torek potrdilo 138 novih primerov prašičje gripe, tako da se je njihovo število povečalo na 871.

Prva žrtev nove gripe v Argentini je bil trimesečni dojenček, katerega smrt so potrdili v ponedeljek.

Farmacevtke v Argentini preverjajo zaloge zdravil.
Farmacevtke v Argentini preverjajo zaloge zdravil. FOTO: Reuters

Virus mutiral?

Brazilski znanstveniki so medtem med pregledom vzorcev bolnika iz Sao Paula odkrili nov sev virusa A H1N1. Znastveniki z bakteriološkega inštituta Adolfo Lutz so novo različico virusa poimenovali A/Sao Paolo/1454/H1N1.

Novi sev je spremenjen v proteinu hemaglutininu, ki virusu omogoča, da okuži nove gostitelje. Za zdaj ni znano, ali je nova različica agresivnejša od zdaj znanega virusa, za katerega je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo.

Gripa je vedno bliže tudi Sloveniji. Na Avstrijskem Koroškem so namreč potrdili primer okužbe 25-letnica, ki je bila na poroki v Sloveniji. Trenutno je v karanteni v bolnišnici v Celovcu. Na IVZ so seznanjeni s primerom.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
18. 06. 2009 00.00
Ni mi jasno kako se lahko okuži le posadka ki je stiku s potniki. Ladjo pa bodo pripeljali do pristnišča z zunanjim računalnikom kot v Hitrost 2.
ietsspesiaals
17. 06. 2009 23.23
Probajo nj jih z marihuano ozdravt js garantirm d bo 95% bols vsaka rastlina ma svoj raazlog ta pc za ozdravlanje mnogih bolezni
victoriosus
17. 06. 2009 20.03
Službe seveda so. Kolikor znaš, toliko veljaš. Če ničesar ne znaš.... nimaš službe. Sicer pa za gradbišče je dober vsak, kajne?
BMSS
17. 06. 2009 15.14
Naravna selekcija, folka je povsod preveč. Tu nas je le 2 mijliona pa še za nas ni dovolj služb...