Tujina

V Alžiriji iskanje preživelih

Alžir, 23. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po uničujočem potresu na severu Alžirije, ki je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 1600 smrtnih žrtev in okoli 7200 ranjenih, reševalne ekipe nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih. Po podatkih alžirskih oblasti še vedno pogrešajo več tisoč ljudi.

V reševanje morebitnih preživelih je vključenih tudi veliko prostovoljcev
V reševanje morebitnih preživelih je vključenih tudi veliko prostovoljcev FOTO: Reuters

24 ur po potresu je predsednik države Abdelaziz Bouteflika razglasil tridnevno žalovanje. Premier Ahmed Oujahia pa je žrtvam zagotovil, da bodo vsi, ki so v nesreči ostali brez strehe nad glavo, dobili nastanitev. Potres z močjo 6,7 stopnje po Richterjevi lestvici velja za najhujšega v Alžiriji v zadnjih dveh desetletjih. Na prizadetih območjih je sicer še vedno močno ovirana oskrba z vodo, elektriko in plinom.

Na alžirskem notranjem ministrstvu so danes povedali, da pogrešajo še več sto ljudi. Izpod ruševin pa so potegnili tudi kakih deset še živih ljudi, med njimi 18-mesečnega otroka.

Vrsta ukrepov za pomoč prizadetim v potresu

Predsednik alžirske vlade je napovedal vrsto ukrepov za pomoč prizadetim v potresu. Med drugim bodo družine za vsakega umrlega člana prejele po približno 7500 evrov, poleg tega pa se pripravlja program obnove prizadetih območij.

Pomoč prihaja od vsepovsod

Na pomoč alžirskim reševalnim ekipam je priskočilo tudi več deset reševalcev iz evropskih in arabskih držav. Mednarodni organizaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca pa sta napovedali, da bosta v Alžirijo poslali enote, usposobljene za popravila najpomembnejše infrastrukture, ko so sanitarije in kanalizacija. Danes je pomoč že poslala Španija. Proti Alžiriji sta namreč poleteli letali C-130 hercules španskih zračnih enot, na njunem krovu pa so bili gasilci, poljska bolnišnica in zdravniška ekipa. Že v četrtek je iz Madrida v Alžir poletelo letalo z gasilci, reševalci in zdravniškim osebjem.

Najhuje je bilo v okrožju Boumerdes

Žarišče potresa je bilo blizu mesta Thenia, ki leži 70 kilometrov vzhodno od prestolnice Alžir. Najhuje sta bila v potresu prizadeta območje prestolnice in vzhodno ležečega okraja Boumerdes, kjer so zabeležili tudi največ žrtev. V okrožju Boumerdes je po najnovejših podatkih umrlo 955 ljudi, na območju Alžira pa okoli 500 ljudi. Zaradi strahu pred morebitnimi novimi potresnimi sunki je več tisoč ljudi na območju potresa današnjo noč preživelo na prostem.

SORODNI ČLANKI