Tujina

Ustreljeni v glavo

Washington, 23. 04. 2006 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Potem ko so se iraški voditelji zedinili glede najpomembnejših funkcij, prihajajo iz države poročila o novih žrtvah.

Sunitsko okrožje Ahadamija v Bagdadu, kjer so našli šest moških trupel
Sunitsko okrožje Ahadamija v Bagdadu, kjer so našli šest moških trupel FOTO: Reuters

Medtem ko so se iraški voditelji v soboto zedinili glede najpomembnejših političnih funkcij v državi, prihajajo iz iraške prestolnice nova poročila o nasilju.

V minometnem napadu v bližini iraškega obrambnega ministrstva je bilo davi ubitih šest iraških civilistov, dva pa so bila ranjena. Po podatkih iraških varnostnih virov, se je napad zgodil pred vhodom na ministrstvo, ki se nahaja v t.i. zeleni coni Bagdada.

Policija je medtem v sunitskem predelu mesta našla šest moških trupel. Vsi - gre za mlade moške - so bili ustreljeni v glavo.

George Bush je pozdravil imenovanje mandatarja za sestavo iraške vlade
George Bush je pozdravil imenovanje mandatarja za sestavo iraške vlade FOTO: Reuters

Bush zadovoljen z mandatarjem

Ameriški predsednik George Bush je pozdravil odločitev iraškega parlamenta, da za predsednika Iraka potrdil dosedanjega predsednika Džalala Talabanija, ki je šiita Džavada al Malikija nato že imenoval za mandatarja za sestavo nove vlade. 

"Danes so prebivalci Iraka dosegli pomemben mejnik na njihovi poti k demokraciji," je ocenil Bush med obiskom v Sacramentu. Bush je še dejal, da dogovor o mandatarju po več mesecih pregovarjanj predstavlja kompromis in soglasje različnih iraških skupin. Al Maliki mora v skladu z iraško ustavo vlado oblikovati v 30 dneh. 

Al Maliki velja za politično nepopisan list papirja. Izvira iz šiitskega romarskega mesta Karbala, vse od leta 1968 pa pripada šiitski stranki Dava, ki jo vodi dosedanji iraški premier Ibrahim al Džafari.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.