Tujina

'Gadafi, odstopi!'

Doha/Berlin, 13. 04. 2011 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
14

Gadafijev režim je izgubil legitimnost in bi moral oditi z oblasti, moral bi tudi umakniti svoje sile in "takoj prenehati nasilje nad civilisti", piše v sklepni izjavi kontaktne skupine za Libijo, ki dodaja, da bi režim moral izpustiti tudi vse zapornike.

Srečanja v Dohi so se udeležili predstavniki kakih 20 držav oziroma mednarodnih organizacij, večina na ravni vodij diplomacij. Udeležil se ga je tudi predstavnik libijskih upornikov, Mahmud Džibril, ki je v prehodnem nacionalnem svetu pristojen za zunanje odnose.

Kontaktna skupina za Libijo je po prvem delovnem srečanju v Dohi danes izpostavila nujnost politične rešitve v Libiji. V sklepni izjavi je libijskega voditelja Moamerja Gadafija pozvala k odstopu, ker je izgubil vso legitimnost, z njim na oblasti pa bi bila ogrožena vsaka rešitev krize.

V skupni izjavi, ki jo je prebral katarski premier šejk Hamad ben Jasem ben Džabr Al Tani, je kontaktna skupina odstop Gadafija označila kot nujnega za začetek političnega reševanja krize, ki bi libijskemu ljudstvu omogočilo odločanje o lastni prihodnosti.

Gadafijev režim je izgubil legitimnost in bi moral oditi z oblasti, moral bi tudi umakniti svoje sile in "takoj prenehati nasilje nad civilisti", piše v sklepni izjavi kontaktne skupine, ki dodaja, da bi režim moral izpustiti tudi vse zapornike.

Sporočili so tudi, da so odločili vzpostaviti "začasni finančni mehanizem" za pomoč libijskim upornikom. S tem bosta "prehodni nacionalni svet in mednarodna skupnost dobila sredstvo za upravljanje pomoči in odgovore na potrebe po nujni pomoči" na območjih, ki so pod nadzorom upornikov.

Kako do sredstev za upornike?

Med razpravo o libijski prihodnosti se je nemški zunanji minister Guido Westerwelle spraševal, ali bi bilo zakonito, da se denarni fond, iz katerega bi financirali upornike, ustvari iz denarnih sredstev, ki so jih pridobili z zamrznitvijo libijskih finančnih sredstev. "Vprašanje je, ali je to zakonito. Odgovor je, da ne vemo. Moramo videti, kdo so lastniki tega denarja, in to je nekaj, o čemer se moramo pogovoriti,“ je dejal na sestanku v Dohi.

Italijanski predstavnik v Dohi je pred tem dejal, da zunanji ministri preučujejo možnost, da denarni fond ustvarijo iz zamrznjenega premoženja, ki je povezano z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem.

Vojaški aspekt

Britanski zunanji minister William Hague v Dohi
Britanski zunanji minister William Hague v Dohi FOTO: Reuters
Nihče ne vidi prihodnosti za Libijo z Gadafijem na oblasti. Britanski zunanji minister William Hague

Velika Britanija je danes pozvala, naj se vojaškim operacijam zveze Nato v Libiji pridruži še več letal za kopenske napade, da bi tako prekinili "vojaški zastoj". Po besedah britanskega zunanjega ministra Williama Haguea bi bilo vojaške napade možno pospešiti, druge države pa je pozval, naj prispevajo svoje "sile za kopenske napade". Dodal je, da je morda prišlo do vojaškega zastoja, vendar na poti diplomacije, sankcij in izolacije Gadafijevega režima zastoja zagotovo ni. Hague pričakuje, da se bo libijski konflikt končal s "političnim procesom in odhodom Gadafija", vendar ob tem ni povedal, kdaj naj bi do tega prišlo.

'Gadafi naj odstopi'

Da bi moral Gadafi odstopiti, meni Westerwelle, ki pa je obenem poudaril, da Nemčija ne vidi vojaške rešitve za krizo v Libiji. Dejal je še, da je Nemčija pripravljena podpreti prizadevanja za humanitarno pomoč libijskemu ljudstvu.

Tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je edina rešitev politična, ter izrazil upanje, da bo konferenca v Dohi olajšala iskanje rešitve. Prav tako je zavrnil očitke, da Nato deluje prepočasi.

Oborožiti upornike?

10-letni Mohamed v Adždabiji
10-letni Mohamed v Adždabiji FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik italijanskega zunanjega ministrstva v Dohi je dejal, da Italija želi, da bi mednarodna skupnost razmislila o oboroževanju libijskih upornikov v skladu z resolucijo ZN, ki dovoljuje uporabo vseh sredstev za zaščito civilistov. Temu pa nasprotuje vodja belgijske diplomacije Steven Vanackere, ki je poudaril, da resolucija ZN govori o zaščiti civilistov in ne o njihovem oboroževanju. Za oborožitev libijskih upornikov se je zavzel tudi katarski prestolonaslednik, šejk Tamim bin Hamad al Tani.

Iz Libije zbežalo skoraj pol milijona ljudi

Srečanja se je udeležil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je poudaril, da bi utegnilo kar 3,6 milijona ljudi oziroma polovica libijskega prebivalstva potrebovati humanitarno pomoč. "Humanitarne razmere se slabšajo," je dejal in dodal, da je Libijo od začetka krize zapustilo skoraj pol milijona ljudi. "Mobilizirati moramo vse sile, tudi vojaške, za to, da bodo tisti, ki potrebujejo pomoč, to tudi dobili," je poudaril. Ban meni, da sedanja prizadevanja niso dovolj.

Nemčija izgnala pet libijskih diplomatov

Nemčija pa se je danes odločila, da iz svoje države izžene pet libijskih diplomatov, saj so ustrahovali Libijce, ki živijo v Nemčiji, je dejal nemški zunanji minister. Državo morajo zapustiti v sedmih dneh, na pogovor pa so povabili tudi libijskega ambasadorja v tej državi.

Nemški urad za zaščito ustave je že nekaj časa obtoževal libijske obveščevalne službe, da na ozemlju Nemčije izvajajo nezakonite akcije, med njimi tudi akcije zoper libijske opozicijske skupine.

Evropska komisija za pospešitev evakuacije tujcev

Misrata, tretje največje libijsko mesto, ki leži okoli 200 kilometrov vzhodno od Tripolija, je glavna tarča napadov sil režima Moamerja Gadafija in se po ocenah mednarodnih organizacij sooča z najhujšimi humanitarnimi razmerami.

Evropska komisija je danes sprejela odločitev, da bo namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči za pospešitev evakuacije tujcev iz Libije, predvsem iz Misrate, in njihovo vrnitev v domovino. "Z vsakim dnem smo priča novim begom tujcev pred boji v Libiji, ki obtičijo na mejah sosednjih držav. Največ, kar lahko storimo, je, da jim pomagamo k hitri in varni vrnitvi domov," je izjavila evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva.

Po podatkih Evropske komisije je bilo iz Libije doslej evakuiranih 5800 Evropejcev, okoli 20.000 državljanov tretjih držav pa je bilo vrnjenih v domovino s pomočjo držav, ki sodelujejo v evropskem mehanizmu za civilno zaščito.

Z današnjo odločitvijo se je humanitarna pomoč, ki jo je Evropska komisija doslej namenila za reševanje krize v Libiji, zvišala na 40 milijonov evrov. Skupaj s prispevki posameznih držav članic pa znaša 96 milijonov evrov.

Francija z medicinsko pomočjo

V Bengazi, trdnjavo upora proti Gadafiju je sicer danes priletelo tudi letalo francoske vlade z 10 tonami medicinske pomoči. Z letalom so pripotovali tudi zdravniki in humanitarni delavci, so sporočili iz Pariza. To je prvo letalo iz Francije, ki je dostavilo pomoč upornikom.

EU sicer v podporo humanitarnim dejavnostim v Libiji načrtuje tudi vojaško operacijo, za katero potrebuje zeleno luč urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), ki je za zdaj do tega zadržan in EU poziva, naj nadaljuje humanitarno pomoč brez vojaškega spremstva.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

melly261
16. 04. 2011 10.04
Sej ni problem oborožiti upornike, težje jim je vzet to orožje nazaj
yarrick
14. 04. 2011 01.16
@bogatunLOL Me veseli, da sva enakega mnenja :D . Me prav zanima kaj bo, ko se bo folk "zbudil" iz tega spanja(hote ali nehote).panika na kvadrat zajamčena, kaos, nasilje... se strinjam glede "napačnega" načina reševanja krize. Tako kot se danes rešuje svet, je že prav kritično NEVARNO. Printanje denarja samo zato da bi poplačal stare dolgove res ni smiselno(pa še problem ustvarjaš s tem).Da pa bi pomislili, KAM SPLOH GRE TOLIKO DENARJA..To pa ne.Si ga raje še malo nagrabijo; bolje da imajo več kot manj. Ker bo kriza ki prihaja zadela vse(čeprav bo najbolj nastradal spodnji sloj tr srednji), upam da doleti tudi one na vrhu kaj.Upam dan e bom izpadel sedaj narobe: ampak če bo že inflacija neustavljiva, upam da doleti še one na vrhu:"Če bomo mi brez, bodite pa še vi!" in tisit ki pač niso naložili denarja v kaj več vrednega kot so banke in delnice...hja lahko si bodo z denarjem r1ti brisali.potem pa da vidimo kako bodo še prevzetni.
BogatunLOL
14. 04. 2011 00.55
Grim_reaper 13.04.2011, 17:05 2 @bogatunLOL Nemci so dali dve svetovni vojni skoz, en kup reparacij, francozi so jih vsaj dvakrat grdo *(pa raje večkrat, zadnjič je bilo ko je bila ukinjena marka).Oni že vedo, kako to gre.Je pa tudi res, da če že gremo v bolj eksotične vode(iluminati/bilderbergi) da je tudi nemčija poleg.kaj pa vem...meni se zdi, da so vse večje in bolj razvite države na svetu pod vplivom "senčne elite".Bomo videli kaj se bo zgodilo.ne vem koliko daš na "napovedi" ampak čedalje več ekonomistov svari pred totalnim zlomom gospodarstva(nekaj proti čemur je bila kriza iz 2008 in ona iz leta 29 milni mehurček).Kar pa potem sledi pa sam verjetno dobro veš, kajen? TO KAR PRAVIŠ JE NEIZBEŽNO! SEM SE POGOVARJAL Z ANALITIKI IN VSI SO ENAKEGA MNENJA! ZDRAVLJENJE KRIZE JE NAMREČ POPOLNOMA NAPAČNO...
yarrick
13. 04. 2011 21.20
@cepec22 Dobro veš, da na tem svetu NI pravice za malega človeka, in pa takega ki sedi na naravnih bogastvih. da so sesuli libijo(ok poiskušajo, a na koncu jim bo verjetno uspelo) je kriv pohlep po ZASTONJ NAFTI in pa izmikku plačila že dobavljenega materiala.Me pa zanima na koga se bodo sedaj spravili? kje je še kaj surovin? rusija jih ima precej, kitajska tudi.Bodo imeli jajca da se spravijo na katero od teh držav? Pa še nekaj: če hočejo odplačati teh 200 miljard dolarjev, bodo morali sprintati ŠE VEČ denarja.Kajti tega denarja ki so ga dolžni nimajo VEČ(šlo vse po privat žepih). Resnično zna ornk počiti na tem svetu.Kajti, taki krediti niso samo v ameriki ali franciji ali mečiji ali evropi.v teh kreditih so VSE države(ali pa vsaj večino, bi stavil mezinec desne roke da je bolj kot ne cel zahod v hudih kreditih).Kdo bo komu vrnil KAJ, ko ap so vsi dolžni VSEM?
cepec22
13. 04. 2011 20.17
Mislim, da bi urednik in komemtatorji morali malo vec vedeti o Libiji. Dezela, kjer je vladal mir in blagostanje ljudi je ponujala kruh se marsikateremu tujcu. Bilo je tam prijetno in poceni zivljenje. Pa je seveda veliki brat posegel in kot povsod drugod zacel delati nemir in smo tam. Kacin je spraseval, zakaj slovenska vlada ze ni priznala zacasne vlade? Ta nima pojma o Libiji. Gadafi je cudak a je kot tak uspel drzavo umiriti in narediti velik napredek povsod. Europa in ZDA mu dolgujejo cez 200 miljard dolarjev za nafto. Ko je dolznike vprasal za denar, se je zadeva zacela. Tako je to in sedaj ga pozivajo k odstopu. Pripeljali so razbijace, huligane, placance in tujce, jih naorozali in nemiri so se zaceli. Dezelo blagostanja pretvarjajo v bojisce in NATO je z deznikom tam, da pokriva stvari. In to je pravica, cigava???
Odpri.oci
13. 04. 2011 17.16
"Z letalom so pripotovali tudi zdravniki in........." . ...... in orožje za uboge... neoborožene "upornike"...... uboščki....
repadovrha
13. 04. 2011 17.10
Nihče ne vidi prihodnosti za Libijo z Gadafijem na oblasti. ja kdo pa potem vidi prihodnost z vami na oblast?
yarrick
13. 04. 2011 17.05
@bogatunLOL Nemci so dali dve svetovni vojni skoz, en kup reparacij, francozi so jih vsaj dvakrat grdo *(pa raje večkrat, zadnjič je bilo ko je bila ukinjena marka).Oni že vedo, kako to gre.Je pa tudi res, da če že gremo v bolj eksotične vode(iluminati/bilderbergi) da je tudi nemčija poleg.kaj pa vem...meni se zdi, da so vse večje in bolj razvite države na svetu pod vplivom "senčne elite".Bomo videli kaj se bo zgodilo.ne vem koliko daš na "napovedi" ampak čedalje več ekonomistov svari pred totalnim zlomom gospodarstva(nekaj proti čemur je bila kriza iz 2008 in ona iz leta 29 milni mehurček).Kar pa potem sledi pa sam verjetno dobro veš, kajen?
BogatunLOL
13. 04. 2011 16.58
Grim_reaper 13.04.2011, 16:50 Še dobro, da imamo tud še države, ki razmišljajo s trezno glavo. Nemški "vlak" je namreč veliko boljši od francoskega. Zato upam, da se neha govorit o francosko-nemškem. To sta namreč dva RAZLIČNA VOZOVA!!!!
yarrick
13. 04. 2011 16.50
A je bilo med to MEDICINSKO OPREMO tudi kaj AT raket in AT min slučajno? Odkar je amerika pomagala gruziji, ko so jo ruskiji sesuli ne verjamem več v te HUMANITARNE pomoči.Sploh pa, KAJ SE GREDO? Gadafiju zamrznejo premoženje, sedaj pa RAZMIŠLJAJO DA BI IZ TEGA DENARJA NAREDILI FOND? pa kaj zaboga?! To je čisto ODKRITA KRAJA.PA ta svet gre v tri krasne, vsak dan bolj pospešeno. @Rha Cia in ISI(pakistanska obveščevalna) drugače KAR LEPO sodelujeta.Da pa so zahtevali da se "cia umiri"...no ja možno.Vsi vemo zakaj je Cia dol, in tudi vemo zakaj je bilo v vseh republikah, kjer so imeli barvne revolucije.Pa tudi vsi vemo, kakšne metode zasliševanj imajo.Bog se nas usmili, če pridejo še k nam.boljš da si kar pripraviš štrik okoli vrata. Zakaj pa nikjer ne piše NIČESAR o Siriji, kjer je prišlo do streljanja dela VOJSKE na drug del vojske, samo zato ker niso hoteli streljati na civiliste(protestnike)?O siriji se pa ne govori, kajne? ogoče zato ker soseda izraela eh? pa raje gledate vstran, ko dol koljejo civiliste, samo da nebi poslabšali odnosov z IZRAELom.Groza od Zahoda, da se takole spreneveda. Kolk bo to enkrat počilo, bo gorel cel svet.Samo še malo...čisto malo je potrebno da gre vse k hudiču.takrat pa bomo videli kaj pomeni to TRPLJENJE in pomanjkanje.In šele takrat se bomo zavedli, kaj nam je "dajala" demokracija in kaj se je V RESNICI DOGAJALO zadaj za vso "tako transparentno" politiko.
BogatunLOL
13. 04. 2011 16.46
Humanitarna pomoč - vrjetno takšna, kot je bila "naša" Hrvaški in BIH. Saj je dejal JJ da so pošiljali "humanitarno pomoč". Tudi računi so bili za njo...
DarhVader
13. 04. 2011 15.29
ko so pa izraelci delali nezakonite akcije in ugrabitve in so jih nazaj prešvercali v izrael, da jim lahko tam sodijo pa ste vsi tiho bili, ste pač pogledali vstran... Hinavci
HLAPCI.HLAPCI
13. 04. 2011 15.20
mislim da bi ji Pakistanci rekli CIAo!
HLAPCI.HLAPCI
13. 04. 2011 15.15
obveščevalne službe naj bi v tej evropski državi že nekaj časa izvajale nezakonite akcije še dobro da zahodne obveščvalne ne počnejo istega kje na vzhodu un drugje hahaha npr. Pakistan zahteva od ZDA da naj se CIA malo umiri glede njenega delovanja v Pakistanu. In tega ne zahtevajo zaradi lepšega. Vmes so zajeli ameriške agente, in 'dogajale' so se jim stvari v katere je bila vpletena cia