Tujina

Ustavili let rakete

Washington, 07. 04. 2007 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojska je uspešno sestrelila balistično raketo, kar pomeni, da je protiraketni ščit prestal nov poskus.

Ameriška vojska je na Havajskem otočju izvedla tretji uspešni preizkus sistema THAAD, ki s pomočjo raket srednjega dosega omogoča sestrelitev balističnih raket v vesolju ali na višjih plasteh zemljinega ozračja.

Prvi uspešen preizkus omenjene tehnologije je Pentagon izvedel lani v Novi Mehiki, drugega pa konec januarja letos prav tako na Havajih. Preizkušena tehnologija je del ameriškega protiraketnega ščita, ki zadnje čase dviga
prah tudi v Evropi.

Sestrelili Huseinovo raketo

Vojska je v četrtek zvečer nad Pacifikom blizu otoka Kaua'i uspešno sestrelila balistično raketo tipa scud, ki jo je med drugim v prvi zalivski vojni uporabljal tudi nekdanji iraški samodržec Sadam Husein.

Sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) uporablja rakete srednjega dosega za sestrelitev balističnih raket v vesolju oziroma v višjih plasteh zemljinega ozračja ter tako lahko zaščiti precej velika območja.

To ga tudi razlikuje od obstoječega sistema Patriot, ki ga je ameriška vojska že uporabila v zalivski vojni. Slednji namreč uporablja rakete kratkega dosega in balistične rakete uniči šele v zaključni fazi njihovega leta, namenjen pa je predvsem zaščiti kopenskih sil pred sovražnimi napadi.

Ameriški protiraketni ščit

Oba sistema sta del programa ameriškega protiraketnega ščita, v okviru katerega ameriška vojska razvija celo paleto sistemov, ki uporabljajo rakete kratkega, srednjega in dolgega dosega in so nameščeni v zraku, na morju ter na zemlji. Ščit je še v eksperimentalni fazi in strokovnjaki si niso edini o njegovi učinkovitosti v realnih razmerah.

V sklopu programa je na Aljaski in v Kaliforniji namestila tudi prestrezne rakete dolgega dosega, ki naj bi ščitile celotno ozemlje ZDA. Podobne programe imata tudi ameriška mornarica in letalstvo, namenjeni pa nanj ne bi bili samo obrambi ZDA, ampak tudi zaščiti ameriških zaveznic. Prav namestitev delov protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem, ki naj bi Evropo ščitili predvsem pred iranskimi medcelinskimi balističnimi raketami, je povzročila goreče nasprotovanje v Rusiji in Ukrajini. V Evropski uniji pa so se odzvali z zaskrbljenostjo, da bi takšen korak utegnil poslabšati odnose med EU in Rusijo ter obuditi stare politične in vojaške delitve na stari celini.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M.U.K.
08. 04. 2007 17.26
Še sploh kdo je simpatizer "Dickov"?
theykilledKenny
08. 04. 2007 10.25
Slučano se jim je usralo
vatre
07. 04. 2007 14.40
Ko bo šlo zares ns bo priletela samo ena in to lahko povzroči nekaj več težav.
didlos
07. 04. 2007 11.53
No v glavnem pa---ne onesnažujte ozračja pravijo najbolj glasni Američani. Egoistična celina, ki se boji sama sebe !