Tujina

Usmrtili Tookieja

San Francisco, 13. 12. 2005 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZDA so usmrtili obsojenega morilca in nominiranca za Nobelovo nagrado za mir Tookieja.

Stanley Tookie Williams - usmrtili so ga z injekcijo. Zadnja želja je bila kozarec mleka in malo gledanja televizije
Stanley Tookie Williams - usmrtili so ga z injekcijo. Zadnja želja je bila kozarec mleka in malo gledanja televizije FOTO: Reuters

Vrhovno sodišče je le nekaj ur pred usmrtitvijo na smrt obsojenega morilca Stanleya Tookieja Williamsa zavrnilo njegovo pomilostitev. Pred tem je tudi guverner ameriške zvezne države Kalifornije Arnold Schwarzenegger v ponedeljek zavrnil prošnjo za pomilostitev 51-letnega temnopoltega Williamsa, ki je na svojo smrt čaka že 24 let.

Primer spreobrnjenega nekdanjega člana tolpe pa je vzbudil največ javne razprave o tej temi v zadnjih letih, saj se je zanj zavzel kup slavnih ljudi.

Hvalil se je z umori, a krivdo zanikal

Williams je leta 1971 v Los Angelesu ustanovil ulično toplo "Crips", ki je odgovorna za stotine umorov in drugih zločinov, predvsem v povezavi z boji med drugimi kriminalnimi združbami v trgovini z mamili. Williams je bil leta 1981 obsojen na smrt zaradi štirih umorov, med njimi prodajalca v trgovini, ki ga je ustrelil na tleh ležečega v hrbet, in se domnevno pozneje bahal s kriki žrtve pred smrtjo.

ZDA je ena redkih držav v civiliziranem svetu, kjer lahko usmrtijo tudi mladoletno osebo, ali osebo z motnjami v duševnem razvoju
ZDA je ena redkih držav v civiliziranem svetu, kjer lahko usmrtijo tudi mladoletno osebo, ali osebo z motnjami v duševnem razvoju FOTO: Reuters

Pozneje je ubil še tri ljudi v nekem hotelu v bližini Los Angelesa. Williams je na sojenju trdil, da je nedolžen in pri tej izjavi vztrajal do svoje smrti.

V zaporu je postal nov človek – nominiran za Nobelovo nagrado

V zaporu je začel pisati knjige, med njimi tudi otroške, v katerih je svaril mladino, naj se ne podaja v vrste uličnih tolp. Z leti je postal tako slaven, da je celo prejel več nominacij za Nobelovo nagrado za mir.

Raper Snoop Dogg se je pridružil slavnim osebnostim, ki so nasprotovale usmrtitvi
Raper Snoop Dogg se je pridružil slavnim osebnostim, ki so nasprotovale usmrtitvi FOTO: Reuters

Zanj so se med drugim zavzeli filmski igralec Jammie Fox, nekdanji član Cripsov, raper Snoop Dogg, Bianca Jagger ter vrsta temnopoltih politikov in aktivistov. Pridigar in politik Jesse Jackson je pred zapor San Quentin, kjer so Williamsa usmrtili z injekcijo, povedel več sto protestnikov. Ameriški desničarski komentatorji in belci se bojijo, da bo v večjih mestih Kalifornije prišlo do rasnih nemirov, zato je policija v pripravljenosti.

Schwarzenegger je izrazil dvom, da se je Williams v zaporu resnično izboljšal, ker doslej ni izrazil obžalovanja za svoja dejanja, niti obžalovanja za tragedije, ki so jih povzročili pripadniki njegove tolpe Crips. Po Schwarzeneggerjevi zavrnitvi pomilostitve so se Williamsovi odvetniki obrnili še na zvezno vrhovno sodišče.

Schwarzenegger v dilemi

Guverner Schwarzenegger je bil glede prošnje za pomilostitev med kladivom in nakovalom. Republikansko bazo je že dovolj razburil z nekaterimi liberalnimi pobudami in potezami, kot je imenovanje demokratske šefice kabineta, zato bi lahko ob pomilostitvi temnopoltega morilca pozabil na ponovno izvolitev.

Proti smrti
Proti smrti FOTO: Reuters

Po drugi strani pa je Kalifornija politično bolj zmerna in leva država in s temi pogledi se mora guverner soočati tudi v domači hiši, saj je poročen z Mario Shriver iz političnega klana Kennedyjevih.

Schwarzenegger je podporo za svojo odločitev dobil z leve strani in sicer pri prizivnem sodišču v San Franciscu, ki velja za bolj liberalnega v ZDA. Sodišče je zavrnilo Williamsovo prošnjo z utemeljitvijo, da ni na voljo nobenega verodostojnega dokaza o njegovi nedolžnosti.