Tujina

Usmrtili štiri zapornike

Gaza/Tel Aviv/Jeruzalem, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinci so po letu 2002 izvršili prve usmrtitve zapornikov, ki jih je sodišče obsodilo na smrt.

palestinski zaporniki
palestinski zaporniki FOTO: Reuters

Palestinske oblasti so danes usmrtile štiri zapornike, ki jih je sodišče obsodilo na smrt. To prve usmrtitve, ki so jih palestinske oblasti izvedle po avgustu 2002.

Tri ujetnike so obesili, četrtega pa pred strelskim vodom ustrelili, je povedal tiskovni predstavnik palestinskega notranjega ministrstva Tavfik Abu Husa. Palestinske oblasti so sicer nadaljevanje izvajanja smrtnih kazni napovedale že marca.

Medtem je Izrael v noči na nedeljo ponovno zaprl palestinska ozemlja. Po poročanju izraelskega vojaškega radia je izraelski obrambni minister Šaul Mofaz omenjeni ukrep izdal za obdobje praznovanja judovskega zahvalnega dne Šavut. V času trajanja praznika, ki se začne danes zvečer in bo trajal do srede, bodo Palestinci lahko v Izrael vstopili samo v nujnih primerih.

Izrael kritiziral izjavo al Kidve o nerazorožitvi skrajnežev

Palestinski zunanji minister Naser al Kidva je izjavil, da palestinske oblasti skrajnih skupin ne bodo razorožile, vse dokler bodo Izraelci prisotni na palestinskih ozemljih. Po njegovih besedah o "razorožitvi oboroženih skupin ni moč razpravljati, saj je to orožje legitimno, vse dokler traja okupacija." Ob tem je dodal, da je "posedovanje orožja strateško vprašanje."


Izrael pa je izrazil ostro kritiko na nedavno izjavo palestinskega zunanjega ministra Naserja al Kidve, v kateri je slednji odklonil razorožitev palestinskih skrajnih skupin. Izraelski podpredsednik vlade Ehud Olmert dejal, da je ta odklonitev enaka "kasetni bombi", ki bi lahko uničila mirovni proces med Izraelom in Palestinci.

Olmert je opozoril, da v kolikor palestinske oblasti ne bodo razorožile skrajnežev same, se bo z njimi spoprijela izraelska vojska. "Zelo preprosto. Ali se bodo oni borili proti terorizmu ali pa se bomo proti njemu borili mi," je pojasnil.