Tujina

Usmrtili nedolžnega

Washington, 08. 05. 2006 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred dvema letoma je sodišče v Teksasu usmrtilo moškega, ki je bil po vsej verjetnosti nedolžen.

V ZDA naj bi na električnem stolčku umrlo kar nekaj nedolžnih ljudi
V ZDA naj bi na električnem stolčku umrlo kar nekaj nedolžnih ljudi FOTO: Reuters

Leta 1991 je hiša Camerona Todda Willinghama v ameriški zvezni državi Teksas zgorela do tal. V ognjenih zubljih so umrle tri Willinghamove mladoletne hčere.

Sodišče je očeta spoznalo za krivega umora svojih otrok in ga obsodilo na smrt. Dve leti po njegovi smrti pa je skupina strokovnjakov ugotovila, da je bil Willingham po vsej verjetnosti nedolžen, kar je vse do smrti tudi trdil.

Sodišče je namreč upoštevalo le mnenje enega strokovnjaka za požare, ki je trdil, da je bil požar v hiši podtaknjen. Požigalec pa naj bi uporabil bencin. Skupina strokovnjakov Organizacije The Innocence Project (Projekt nedolžnih) pa je ugotovilo, da temu ni bilo tako.

Organizacija nadalje trdi, da je Willingham le ena od mnogih žrtev ameriškega sodnega sistema. »To je le en primer in še tega nočejo priznati,« je povedal John Lentini, eden od članov organizacije, ki odkriva primere, v katerih so zaradi napak sodstva umrli nedolžni. In teh naj bi bilo kar nekaj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.