Tujina

Usmrtili morilca zdravnika

Miami, 04. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Floridi so usmrtili 49-letnega Paula Hilla, ki je leta 1994 pred kliniko za opravljanje umetnih prekinitev nosečnosti v Pensacoli ubil zdravnika Johna Brittona, njegovega telesnega stražarja, upokojenega polkovnika zračnih sil Jamesa Barretta, in ranil zdravnikovo soprogo.

Hill vse do svoje smrti dejanja ni obžaloval. V torek je dejal, da pričakuje v nebesih veliko nagrado in slavo, tik pred usmrtitvijo pa je vsem, ki mislijo enako, zaklical, naj gredo po njegovi poti in storijo vse, da zaustavijo umetne prekinitve nosečnosti.

Preden je storil umor, je bil Hill prezbiterijanski duhovnik. Leta 1994 je po umoru odložil puško, počakal na policijo in zadovoljno izjavil, da je poskrbel, da vsaj tisti dan v kliniki ne bodo pobijali nerojenih otrok. Hillova usmrtitev je izzvala poostrene varnostne ukrepe pred klinikami za opravljanje splavov po celi Floridi, saj je njegov primer, kot je to v ZDA običaj, vzpodbudil številne sorodne fanatike, da so začeli groziti vsevprek. Groženj so bili deležni tudi državni uradniki na čelu z guvernerjem Jebom Bushem, ki pa je pogumno zatrdil, da se ne bo pustil ustrahovati in da bo Hillova usmrtitev potekala po načrtih.

Pred zaporom v kraju Starke se je zbralo nekaj deset nasprotnikov in zagovornikov smrtne kazni, ki so po opravljeni usmrtitvi mirno zapustili prizorišče zborovanja. Hillova usmrtitev je izzvala precejšnje kritike zagovornikov pravice do umetne prekinitve nosečnosti, ki so trdili, da bo to iz njega naredilo mučenika in junaka za podobne fanatike. Usmrtitvi so nasprotovali tudi omenjeni fanatiki, ki so grozili z napadi. Zmernejši nasprotniki pravice do splava pa so se od groženj ogradili in pozvali k mirnim demonstracijam. Nasprotniki smrtne kazni so seveda prav tako nasprotovali usmrtitvi.