Tujina

'Nehajte podpirati Gadafija, preden bo prepozno'

Bengazi, 28. 03. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Gadafi mora takoj s položaja," sta v skupni izjavi zapisala Sarkozy in Cameron. Libijski uporniki niso zavzeli Gadafijevega rojstnega mesta Sirte, saj so padli v zasedo podpornikov režima in so se morali umakniti.

Katar je prva arabska država, ki je priznala libijske upornike kot edine legitimne predstavnike ljudstva.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron sta v skupni izjavi zapisala, da koalicija spoštuje libijsko narodno unijo, suverenost in neodvisnost. "Nočemo vojaške okupacije Libije," sta še zapisala in dodala, da je edina možnost za Libijo trajna politična rešitev. Visoka politika poziva Gadafijeve podpornike, naj ga nehajo podpirati, preden bo "prepozno", upornike pa, naj pomagajo pri procesu tranzicije.

Uporniki niso zavzeli mesta Sirte

BBC poroča, da libijski uporniki niso uspeli zavzeti rojstnega mesta voditelja Moamerja Gadafija, Sirte, čeprav so trdili drugače. Mesto naj bi osvojili v noči na ponedeljek. Predstavnik upornikov Shamsidin Abdulmolah je potrdil, da je Sirta v rokah protestnikov, in dodal, da pri vstopu v mesto niso naleteli na omembe vreden upor. A BBC poroča še, da so uporniki, potem ko so zavzeli Bin Džavad, padli v zasedo Gadafijevih sil in morali so se umakniti.

Uporniki na poti v mesto Sirte
Uporniki na poti v mesto Sirte FOTO: Reuters
Predstavnik francoskih vojaških sil je potrdil, da so letala napadla in zadela poveljniški center libijskega režima, ki leži deset kilometrov južno od Tripolija.

Reutersov novinar je iz Sirte včeraj poročal, da je videl, kako je konvoj 20 vojaških vozil, med njimi tovornjak, na katerem so bile protiletalske puške, zapustil Gadafijevo oporišče v Sirti in se pomikal zahodno proti Tripoliju. Tja so se v avtomobilih odpravile tudi številne družine z vsem svojim premoženjem. Novinar je še poročal, da je ponoči slišal štiri eksplozije, a ni vedel, ali so odjeknile v mestu ali na obrobju.

Zjutraj so iz mesta poročali še o devetih močnih eksplozijah. Podrobnosti še niso znane, a ob istem času je bilo slišati tudi vojaška letala, kar nakazuje, da bi eksplozije lahko bile posledica napada koalicijskih sil. Te so po poročanju libijske televizije v nedeljo prvič bombardirale Sirto.

Zahodna koalicija je z letali napadla poveljstvo ene od Gadafiju najbolj zvestih enot, ki je odgovorna za večino napadov na civiliste, je povedal ameriški admiral Bill Gortney. Bombardirali so tudi dele Tripolija, poročata arabski televiziji Al Arabija in Al Jazeera. Libijska državna televizija pa poroča, da so zahodne zračne sile napadle tudi civilna in vojaška območja v mestih Garyan in Mizdah. Garyan je od Tripolija oddaljen približno 100, Mizdah pa 184 kilometrov.

Britanska letala so v Sabi uničila bunkerje libijske vlade, v katerih je bilo shranjeno strelivo. "Uničeni so bili bunkerji, v katerih so bile zaloge streliva za sile libijske vlade. S tem strelivom so napadali civiliste na severu države, tudi v Misrati," so sporočili z britanskega ministrstva za obrambo.

Libijska državna tiskovna agencija Jana je sicer poročala, da so Zahodne sile ob zori začele obstreljevati poseljene dele južnega mesta Saba in uničile nekaj hiš. Zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da so med žrtvami tudi civilisti.

Premier Borut Pahor je v državnem zboru ponovil, da Slovenija ne v Libijo ne v kako drugo severnoafriško državo ne bo poslala svojih vojakov. Slovenija sicer pozdravlja sprejetje resolucij Varnostnega sveta ZN iz leta 1970 in 1973 o Libiji in poziva k njunemu polnemu spoštovanju.

Gadafijeve sile ustavile upornike?

A neodvisni viri novice o padcu Sirte še niso potrdili. Tudi Reutersov dopisnik iz Sirte je sporočil, da ni nobenih znakov, da mesto obvladujejo uporniki. "Tu vse izgleda dokaj normalno. V mestu je nekaj policije in vojakov, a nobenih bojev," je povedal.

Prav tako nekateri mediji poročajo, da so Gadafijeve sile ustavile napredovanje upornikov in jih začele napadati s težkim topništvom na cesti, ki vodi od Ben Džavada proti Nofiliji v smeri Sirte.

Libijski minister za zunanje zadeve je naznanil prekinitev ognja proti "terorističnim skupinam" v Misrati. "Zunanji minister je sporočil, da so protiteroristične enote nehale streljati na oborožene skupine teroristov," poroča libijska tiskovna agencija Jana. "V Misrati je sedaj varno in mirno. Libijsko zunanje ministrstvo tako poudarja libijsko zavezanost premirju." Uporniki pa poročajo, da se spopadi nadaljujejo.

Libijski uporniki so že pred tem izgubili del mesta Misrata. "Del mesta nadzirajo uporniki, drugi del pa sile, zveste Gadafiju," je povedal predstavnik upornikov. Vlada pa je iz Tripolija sporočila, da so "osvobodili" Misrato, edino mesto na zahodu države, ki so ga v zadnjih dneh nadzirali uporniki. Podrobnosti niso razkrili. Gadafijeve sile so sicer danes mesto bombardirale. Pri tem naj bi umrlo osem ljudi, več kot 24 pa je ranjenih.

Uporniki na poti v mesto Sirte
Uporniki na poti v mesto Sirte FOTO: Reuters

Že v nedeljo so uporniki po strateško pomembni Adždabiji in naftnem pristanišču Bregi zavzeli še Ras Lanuf in Bin Džavad. Ras Lanuf, ki je prav tako pomemben za proizvodnjo nafte, leži 370 kilometrov zahodno od trdnjave upornikov Bengazija in 210 kilometrov od Adždabije. V rokah Gadafijevih sil je bil od 12. marca. Po zavzetju s strani upornikov je bilo na cestah videti zapuščeno orožje, v mestu pa delno porušene zgradbe. Uporniki, ki so zavzeli Bin Džavad, 50 kilometrov zahodno od Ras Lanufa, pa so povedali, da so izkoristili pomoč francoskih letal, ki so v napadu na to vas uničila več tankov. Uporniki naj bi sicer spet prevzeli nadzor tudi nad naftnim pristaniščem al Burajka.

Fotografije libijskih upornikov v Bregi:

Nato prevzel popolno poveljstvo

Zveza Nato se je sicer včeraj odločila, da bo prevzela popolno poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji, ki jo je doslej vodila mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA, ki je Gadafijeve sile začela napadati minuli teden. "Nato se je danes odločil, da bo izpolnil vse vidike resolucije VS ZN iz leta 1973, da bi zaščitil civilno prebivalstvo in s civilnim prebivalstvom poseljena območja, ki jim grozi napad Gadafijevega režima," je pod pogojem, da ostane anonimen, povedal uslužbenec Nata.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je naknadno povedal, da bo dogovor o Natovem prevzemu popolnega poveljstva nad operacijami v Libiji imel "takojšen učinek".

Zveza sicer že vodi pomorske operacije, katerih cilj je preprečiti, da bi v Libijo prihajali orožje in plačanci, in je tudi pristala na okrepitev uveljavljanja prepovedi letov Gadafijevih letal. V skladu z novim dogovorom pa bo izvajala tudi napade na kopenske cilje, kot so tanki in artilerija, v primeru, da bo ogroženo civilno prebivalstvo.

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MK89
29. 03. 2011 10.35
Moj komentar: Toliko o izvajanju "no-fly zone" in "zaščiti civilistov". Koalicija je ravnokar postala air support za upornike (katerih člani imajo tudi veze z raznoraznimi teroristinimi organizacijami). Očitna dvojna merila zahodnih "borcev" za svobodo in demokracijo :) ...Dobil sem že 15 (!) minusov :D Očitno v nevednosti živi več folka, kot sem mislil. Žalost!
haarpo
29. 03. 2011 08.49
Dej Gadafi, drži se!!!
mamica55***
29. 03. 2011 07.23
prijatelji Gadafija, zakaj ne greste v Libijo za živi ščit, da rešite ikono . . .
realnews
29. 03. 2011 07.02
NEHAJTE PODPIRAT AMERIKO !
ALITE
29. 03. 2011 02.26
na tejle strani ki berem komentarje z minusi vidim da ste zelo razgledani in veste o čem se gre me veseli da tudi vi tako mislite...smrt kapitalizmu svoboda naroda za Gadafija....
ALITE
29. 03. 2011 02.25
na tejle strani ki berem komentarje z minusi vidim da ste zelo razgledani in veste o čem se gre me veseli da tudi vi tako mislite...smrt kapitalizmu svoboda naroda za Gadafija....
JurijGrmMlajsi
29. 03. 2011 01.32
Vi z oboroženi z minusi, ki vam je demokracija v Libiji tako zelo pomebna, puško v roke in pojdite se vojskovat....bo vsaj nekoliko manj bedakov v tej ubogi deželi, sploh če vas najde krogla hehe
JurijGrmMlajsi
29. 03. 2011 01.19
herby NATOvi tepčki ti delijo minuse po tekočem traku!
saxon
28. 03. 2011 23.46
koalicijske sile nočejo vreči Gadafija iz oblasti???? baraba francoska če bi Gadafi kupil letala od vas bi bilo vse o.k. tako pa manjka več kot miljardo evrov v francoskem proračunu zato je treba Gadafija uničit. uporniki so obljubili sarkoziju če pridejo na oblast oni kupili ta letala........banda pokvarjena.
haarpo
28. 03. 2011 23.41
Dragi tovariš gadafi!! UPAM, DA ZMAGAŠ, KER NE BI RAD GLEDAL TVOJIH SOROJAKOV KI SE BODO RAZLILI PO EVROPI ČE TE VRŽEJO IZ ABLASTI!!! PS. UPAM, DA SE BOŠ ME SPOMNU, IM ME PO TVOJI MOREBITNI ZMAGI NAGRADIL Z KAKŠNIM BIZNISEM!!
Puppupapa
28. 03. 2011 23.38
za sam sistem je pa že tko očitno da bo na dolgi rok sam propadu... A žal je že zdaj vsaj 40 let prepozno za človeštvo, ki si koplje grob že od samega začetka... Inteligentna bitja my ass...
Puppupapa
28. 03. 2011 23.31
svobode dragi moji ni nikjer. Demokracija sicer je, samo je defektna do amena, kmalu se nam bo godilo slabše kot v sužnjelastništvu. Takrat si dobil vsaj hrano pa streho nad glavo, gospodarju ni blo v interesu da zboliš, zdej pa dobiš 500€ pa probi s tem plačat najemnino, stroške, hrano, oblačila, po možnosti maš otroke... Preživet je definitivno težje... Sploh pa zdej ko ma 10% svetovnga prebivalstva v lasti 90% svetovnega kapitala...
Puppupapa
28. 03. 2011 23.12
tud sarkozy in cameroon bi mogla TAKOJ s položajev...
povemvsem
28. 03. 2011 22.49
CIA že 40 let vodi v Libiji močni kampanjo proti Gadafiju,in vedno se najdejo ljudje ki temu nasedajo.Ko so pa dočakali obljubo,da bo nafta njihova so pa čisto znoreli.
MK89
28. 03. 2011 22.19
Moj komentar: Toliko o izvajanju "no-fly zone" in "zaščiti civilistov". Koalicija je ravnokar postala air support za upornike (katerih člani imajo tudi veze z raznoraznimi teroristinimi organizacijami). Očitna dvojna merila zahodnih "borcev" za svobodo in demokracijo :) ....za katerega sem si prislužil 2 minusa :D Zdaj me pa zanima katera dva naivneža sta mnenja, da so ameri in ostala banda tam zaradi zaščite civilov. :)
povemvsem
28. 03. 2011 22.13
Kot,da v ZDA,EU in drugje ne kradejo ljudstvu?Te bombe ki jih mečejo na Irak,Afganistan,Libijo.....smo plačali mi ljudje.zato pa imamo samo 500€ plače!
BogatunLOL
28. 03. 2011 22.11
polje66 28.03.2011, 21:57 Ko Gadafija ne bo več se bo pravzaprav vse skupaj šele začelo... Žal, bi bil vesel da nebi bilo tako, samo dejstva govorijo drugače! Turki niso tole povedal kar tja v tri dni: Osnovni uzrok promjene turske politike prema operaciji Odisejeva zora nije toliko osjećaj pripadnosti savezu, koliko animozitet prema Francuskoj koja, tvrdi vlada u Ankari, iskorištava situaciju kako bi došla do libijskog bogatstva. Vlada u Parizu, tvrde Turci, pretvorila je operaciju u demonstraciju sile i moći, a istodobno na oku ima libijske zalihe nafte i rudnih bogatstava. – Cilj koalicijskih snaga nije oslobođenje libijskog naroda, već su u pitanju prikriveni ciljevi. Libija bi mogla biti opljačkana poput Iraka – rekao je turski predsjednik Abdullah Gull. Sličnog je stava i turski premijer Erdogan koji tvrdi da isti oni ljudi koji koče tursko približavanje Europskoj uniji sada pokreću križarske pohode protiv islamskih zemalja. – Neka oni koji vide samo naftu, zlato i podzemne riznice pogledaju i na drugu stranu – izjavio je Erdogan.
povemvsem
28. 03. 2011 22.04
Ne vem kaoo da imajo take avtomobile,asfaltirane ceste,tovarne,great manmade river...skratka,da so pod Gadafijem iz beduinske prešli v moderno državo,če ta ves denar pokrade?
hrast66
28. 03. 2011 21.57
Dokler se Gadafi počuti močnejše ne bo pogovorov in ne miru. Oblast prinaša peneze, blagor ljudstvu je v drugem planu.
Ca6e
28. 03. 2011 21.40
bobothecat Cene hrane niti zdaleč niso simbolične in so izsiljene v zameno za nafto! Imajo skoraj 93% uvoz hrane iz EU in amerike! Obresti v islamu niso dovoljene, tudi v ostalih islamskih državah z islamski zakoni so obresti nedovoljene!!! Cena goriva je čisto prava tako kot cviček pri nas poceni ker ga delamo samo v sloveniji seveda samo za nas! Večina avtov je dol azijskih, in cen ki jih zmanipulirajo z nafto so malo nižje kot pri nas in brez davka! povprečna bruto plača je 10$/h kar znese 1800 dolarjev na mesec! s tem da se to šteje samo za državljane libije ne pa za navadne delavce oz OFR-je iz tujih držav kjer cena ne preseže 1 $/h zavzemajo pa več kot 50% delež delovne sile!!! Davka ne pobirajo ker trgujejo z nafto ki pripada vsem libijcem, in imajo več kot 20 miljard $ letno dobička oz. nafte prodajo za 45 miljard $ ki se steka gadafiju na račun, za uvoz hrane in ostalih stvari pa porabijo 25 miljard $! Če gledamo na to da jih je krepko več kot slovencov in GDP znaša okoli 90 miljard, se lepo vidi kako vodilni kradejo ljudem! Ker imajo islamsko pravo je tako kot v vseh islamskih državah vse kar je pridobljeno iz svete zemlje od vseh prebivalcev, zato nimajo davkov in obresti in ko postanejo polnoletni, ko gredo se šolati, ko rodijo otroka, tako kot v vseh bogatih islamskih državah dobijo denar od države!!! Seveda je šolanje dol brezplačno če je pa faks na stopnji osnovne šole!