Tujina

Je Gadafijeva posvojenka Hana še vedno živa?

Tripoli, 30. 08. 2011 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obstaja vse več dokazov, da je Gadafi lagal o smrti svoje posvojenke Hane, ki naj bi umrla leta 1986. Našli so njen rojstni list in več fotografij mlade ženske z imenom Hana na hrbtni strani.

Alžirsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je v ponedeljek zjutraj v Alžirijo prišla Safija, žena Moamerja Gadafija. Z njo so prišli še trije Gadafijevi otroci – sina Hanibal in Mohamed ter hčerka Ajša, ki je prav ta dan rodila. Pri tem ni potrebovala zdravniške pomoči, oba z otrokom pa se počutita dobro, je sporočil neimenovan alžirski predstavnik. Libijski nacionalni prehodni svet, ki poskuša utrditi svoj položaj kot libijska nova oblast, je zaradi njihovega prihoda v Alžirijo nezadovoljen.

Gadafijeva žena Safija
Gadafijeva žena Safija FOTO: Reuters

Uporniki namreč želijo, da se tako Gadafi kot tudi njegova družina in podporniki soočijo z roko pravice zaradi dolgoletnega represivnega vladanja. "Obljubili smo pošteno sojenje za vse kriminalce in potezo Alžirije dojemamo kot agresivno dejanje,“ je dejal predstavnik nacionalnega prehodnega sveta Mahmud Šaman. Po informacijah, ki jih imajo uporniki, naj bi Alžirija Gadafijevi družini nudila zatočišče, vse dokler ta ne odpotuje v drugo državo. Po neuradnih informacijah Alžirija namreč ni končni cilj Gadafijeve družine. Želeli naj bi si priti v vzhodno Evropo.

Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je alžirsko vlado pozval naj sodeluje z njimi in preda Gadafijeva sinova. A sodelovanje bo težko, saj Alžirija nacionalnega prehodnega sveta ne priznava kot libijsko legitimno oblast.

Še vedno pa ni znano, kje je sam Gadafi. "Opozarjamo vse, da naj ne ščitijo Gadafija in njegovih sinov," je dejal Šaman. 

Iz vrst upornikov je sicer prišla tudi informacija, da je Gadafijev sin Hamis mrtev. Umrl naj bi med spopadi blizu Tripolija. Informacije neodvisni viri še niso potrdili.

Safija, Hanibal in Ajša Gadafi. Z njimi je v Alžirijo odšel tudi Gadafijev sin Mohamed.
Safija, Hanibal in Ajša Gadafi. Z njimi je v Alžirijo odšel tudi Gadafijev sin Mohamed. FOTO: Reuters

Gadafi lagal o smrti svoje posvojenke?

Medtem pa v javnosti kroži vse več dokazov, da je Gadafi lagal o smrti svoje posvojenke, ki naj bi umrla v ameriškem letalskem napadu na njegovo rezidenco v Tripoliju leta 1986.

Gadafi je po ameriškem povračilnem napadu na njegov kompleks Bab al Azizija, do katerega je prišlo zaradi bombnega napada na nočni klub v Berlinu, v katerem sta umrla dva ameriška vojaka in za katerega naj bi bila odgovorna Libija, tedaj ameriškim novinarjem pokazal fotografijo mrtvega dojenčka, ki naj bi bila njegova posvojenka Hana.

Je Gadafi lagal o smrti svoje posvojenke?
Je Gadafi lagal o smrti svoje posvojenke? FOTO: Reuters

Diplomati so že tedaj dvomili v resničnost njegovih trditev, ko pa so libijski uporniki pred tednom dni zavzeli Gadafijev kompleks, so odkrili tudi dokaze, da je Hana morda še vedno živa. Našli so namreč njen rojstni list in več fotografij mlade ženske z imenom Hana na hrbtni strani.

Libijski voditelj naj bi si s trditvami o Hanini smrti skušal pridobiti simpatije libijskega ljudstva in vzbuditi sovraštvo do Zahoda.

Dokazi, da bi bila Hana lahko še živa, prihajajo tudi od drugod. Vodja zdravstvenega centra v Tripoliju Gasem Baruni je namreč dejal, da je Hana zanj delala kot kirurginja, preden je prejšnji petek izginila. Kot je pojasnil, je izkoristil njen vpliv, da je bolnišnico zalagal z medicinskimi pripomočki, ni pa ji razkril, da sodeluje z uporniki.

Tudi v British Councilu v Tripoliju so povedali, da se je dekle z imenom Hana Gadafi leta 2007 in 2009 pri njih učilo angleški jezik.

Po besedah nekega libijskega diplomata je večina Libijcev vedela, da Hana, za katero se ne ve, kje se trenutno nahaja, ni umrla v ameriškem napadu. Nekateri pa so vseeno verjeli v njeno smrt in trdili, da je po njeni smrti Gadafi posvojil novo hčer ter jo v spomin na Hano poimenoval z istim imenom, kar je v Libiji običajna praksa.

Džalil postavil ultimat: Predajte Gadafijeve utrdbe ali pa jih bomo zavzeli

Medtem libijska vojna divja dalje. Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Džalil je danes Gadafijevim privržencem postavil ultimat – do sobote morajo predati še zadnje utrdbe Gadafijevega režima, sicer jih bodo uporniki zavzeli z vojaško operacijo.

V nemirih v Libiji je do danes umrlo okoli 50.000 ljudi.

Uporniki se s plemenskimi voditelji v še zadnjih krajih pod nadzorom Gadafijevih privržencev namreč že več dni pogajajo o predaji, saj bi se radi izognili prelivanju krvi in uničevanju mest.

A kot je danes dejal Džalil, se bo ta priložnost iztekla v petek, ko se bo v Libiji zaključil tridnevni praznik ob koncu ramadana. "Če mirne rešitve še vedno ne bo na vidiku, bomo od sobote postopali na vojaški način," je napovedal. Vojaškega posredovanja po njegovih besedah sicer ne želijo, a ne morejo več čakati.

Kot je še pojasnil, ultimat zadeva rojstno mesto libijskega samodržca Sirto, ki leži 360 kilometrov vzhodno od Tripolija, kraj Bani Valid in regijo na jugu države.

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
31. 08. 2011 19.42
brez veze komentirat rainsove komentarje ker tip cist ocitno fasisticno usmerjen
tekavcminka56
31. 08. 2011 09.17
plus da ima ta mogotec tud 50€ vse famracije čez v zda, veš da bi že zdavnaj lahko zdravili raka, hiv, če nebi denar igral vloge, veš da je že nikola tesla mel načrte za neomejeno elektrike na zemlji, naj bi obstajalo posebno območje, seveda so mu to vse zažgali pa je v parih dneh sestavil nazaj, vendar je na žalost te načrte pohopsala vlada, tko se pa ne gremo, more vi plačvat štrom, nafto, kle je biznis, ti to podpiraš vrjetno ane ah ja.
nevica
31. 08. 2011 07.06
POP tv in 24ur.com sta ameriška - zato je vse skupaj podobno Jerry Springer showu. Najprej je šokantno, potem je tričetrt narobe prepisano in sem pa tja kak kanček resnice.
donde
31. 08. 2011 05.15
Zanimivo je brat vecinoma komentarje pro amerikancev in pluvanje po USA. Proletarci zamislite se malo in zacnite bojkotirat televizijo iin radio in medije nasploh (internet so tud pogruntal amerikanci baje) - saj namrec vrtijo vecinoma USA filme in muziko...??? Slovenija ima talent - cigava pogruntavscina je ta ??
vzhod
31. 08. 2011 03.16
V nemirih v Libiji je do danes umrlo okoli 50.000 ljudi. zakaj ne dodate koliko od tega jih je pobil NATO ? NATO bombadrira in ravna z zemljo cela naselja,in kasneje ko mesto zasedejo uporniki mediji kazejo in lazejo da so to delali gadafiju privrzeni libijci sami sebi ;)
Rains
31. 08. 2011 02.46
Rocky ti kar sanjaj in nasedaj raznim norim teoretikom zarot na internetu. Pejt mal v real life. Sicer pa sej razumem, slovenija je se nalo pod vplivom anti-usa komunistov katerih geni sotp tudi v marsikomu tule na forumu ampak poti nazaj ni vec. Cas je na nasi strani.
mihcccc
31. 08. 2011 02.35
ma dejte no.... še en konflikt, ki ga je amerika podtaknila... tle je pa 99% ovc, ki vrjame v poštenost amerike
tutankhamun
31. 08. 2011 00.17
Rains nevem kaj govoriš za te državljane Libije, kot da so živeli pekel na zemlji pod Gadafijem. Uporniki so veseli, da se borijo proti Gadafiju, a kaj, saj bi tudi jaz bil vesel, ko bi se z NATO-m boril proti Pahorju in Kresalovi (čeprav je ni več), z veseljem bi mu pištolo porinil v usta, če se malce pretirano izrazim in tudi celoten narod v Sloveniji bi skupinsko krenil proti parlamentu, ampak to še ni razlog, da nekdo počne to kar počnejo ZDA. Narod je povsod nezadovoljen. Libija je razvita država in Libijcem ne manjka nič, glede na afriške razmere, čisto nič. Prijatelj je delal v Libiji pol leta in pravi, da je bil presenečen nad življenjem v Libiji, da so Libijci zaposleni v državnih podjetjih, medtem ko tujci delajo "težka" dela. Nevem no nekateri govorijo da je narod v Iraku životaril pod Sadamom, ja seveda in tudi životarili bojo v prihodnje, ker je vlogo Sadama zamenjala ameriška naftna industrija in razna podjetja, ki živijo od nafte, način se pa ni nič spremenil, le da denar od nafte ne odteka k Sadamu ampak odteka v ZDA. Dejte prosim vas da dojamete, da razlog tiči v nafti, a ste res tako zaslepljeni???? Se še kdo spomni Sadamovega jedrskega orožja in čudežnega zrušenja dvojčkov, kako je oh in sploh Bin Laden poslal na tisti dve letali svoje mučenike, ki so prelisičili najbolj varovan zračni prostor na svetu, in da ne govorim o nevidnemu letalu, ki je preletelo v Pentagon...ZDA je na robu propada in je pripravljena narediti vse za obstanek, še nedavno so svetovni "demokratični" voditelji spali pod šotorom skupaj z Gadafijem, med njimi je bil tudi naš cenjeni Pahor, pa niso videli nikakršnega problema v Libijskem voditelju, zdaj jim pa naenkrat smrdi. Našuntali so naivne državljane in to je ena izmed umetnosti teh "demokratov". NAFTA LJUDJE BOŽJI!!!
upornik_007
31. 08. 2011 00.13
IN SUVERENOST DRZAVE JE NEDOTEKLJIVA Rains!!!!
ak.an
31. 08. 2011 00.11
"A kot je danes dejal Džalil, se bo ta priložnost iztekla v petek, ko se bo v Libiji zaključil tridnevni praznik ob koncu ramadana. "Če mirne rešitve še vedno ne bo na vidiku, bomo od sobote postopali na vojaški način," je napovedal. Vojaškega posredovanja po njegovih besedah sicer ne želijo, a ne morejo več čakati." Torej bodo začeli izvajati genocid?
upornik_007
30. 08. 2011 23.38
tocno tako libija bo postala lutka zda in evrope!
tutankhamun
30. 08. 2011 23.35
uporni_007 Točno tko, nevem kako si lahko NATO vzame pravico rušiti razne voditelje diktatorje, sej nikjer ne piše, da morajo biti predsedniki v vsaki državi izvojeni na volitvah, vsaka država ima svojo ustavo. Ja bolje je da celo življenje vlada en diktator, kot pa, da se vsake toliko časa izvolijo razni Bushi, ki je uničil toliko človeških življenj za naslednjih 50 let, in to zaradi istega razloga, zaradi česar je Gadafi bogat - nafte. Nevem, a jim gre v nos, ker ima Gadafijeva družina preveč izobilja, medtem, ko pa drugod vlada "kriza". Ne verjamem, da jim bo s prihodom McDonaldsa in okupatorjev v Libiji kaj boljše življenje, kot so ga imeli do sedaj, ker je interes samo eden in to je spet nafta. Živdoski lobi v ZDA ima samo en cilj in to ni uveljavitev demokratičnih volitev v Libiji, Iraku, Iranu in nevem kje use, ampak postavitev svojih ljudi, da vodijo te države, kot so tudi nataknili Sadama kot diktatorja, le da se jim je ta kasneje izmuznil in je šel po svoje. Potemtakem bi lahko v VB kar lepo zrušili kraljevo družino, saj živijo v izobilju, organizirajo milijonske poroke svojih sinov, nečakov, vnukov, kopajo se v zlatu in davkoplačevalskem denarju, medtem, ko pa londonske ulice gorijo.
12345s
30. 08. 2011 23.20
"bogatstvo" ter človečnost, nimata nič skupnega, zato se pa ni teško odločiti
upornik_007
30. 08. 2011 23.07
noben nima pravico se umesavat v druge drzave kot npr nato in zda da napada suverne drzave in rusi politike , vodje niso oni vladarji sveta to isto delajo kot nacisticna nemcija ko je napadala druge drzave to je hudo krsenje in zlocin iz srani zahodnih *
Aven
30. 08. 2011 23.05
V Evropo so bežali Tunizijci in pa ljudje iz podsaharske Afrike. Libijci pod Gadafijem so dobili denar od Evrope da preprečijo pot vsem ki so hoteli nelegalno vstopiti v Evropo. V začetku vojne so pa Libijci bežali v Tunizijo, Alžirijo in tudi Egipt. V Evropo samo peščica.
12345s
30. 08. 2011 22.58
Konkretno Libijci niso bežali. Hodili so sem študirat, naši so pa v Libiji gradili. Preveri pri Zidarju.
kajkoda
30. 08. 2011 22.56
upornik_00730.08.2011, 22:530 Niko_K Kakšne vojne?Vojna je samo zadnjih 6 mesecev,Libijci pa so bežali zadnjih 40 let.
12345s
30. 08. 2011 22.54
Tudi tokrat se kaže karakter "ta pravih vernikov". Kje je sedaj enotnost za " sveto stvar? Je videti kot da bi tudi muslimani, "krščanske vrednote" prakticirali.
upornik_007
30. 08. 2011 22.53
Niko_K bezal so zard vojne
bedanc52@gmail.com
30. 08. 2011 22.48
ma še kako se jim bo kolcalo po prejšnjem sistemu in Gadafiju, bogi Libijci kako so jih *- zahodnjaki seveda