Tujina

Upor na Slonokoščeni obali

Abidjan, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojaki, ki nasprotujejo demobilizaciji, so v prestolnici Slonokoščene obale Abidjan napadli hiši obrambnega in notranjega ministra. V silovitem streljanju 750 vojakov je bilo ubitih deset ljudi.

Napadalci so popoln nadzor prevzeli tudi v drugem največjem mestu Slonokoščene obale Bouake, kjer sta bila v spopadih ubita dva častnika, dva politična predstavnika pa so ugrabili. Premier Slonokoščene obale Affi N'Guessen je sicer za državni radio dejal, da imajo vladne sile že vse pod nadzorom, ob tem pa izključil možnost, da je šlo za poskus državnega udara. Napadalci so v prestolnici ugrabili ženo obrambnega ministra, v mestu Bouake, 400 kilometrov severno od prestolnice Abidjan, pa ministra za šport Francoisa Amichia in lokalnega predstavnika Demokratske stranke Slonokoščene obale Lazarea Yoboueta.

Obrambni minister Lida Kouassi je dejal, da morajo preveriti določene dokaze, ki kažejo na poskus državnega udara, vendar pa naj bi šlo le za upor skupine vojakov, ki bi jih morali odpustiti. Omenjeni vojaki namreč protestirajo proti demobilizaciji, ki jo načrtuje vlada, in zahtevajo, da se jih ponovno vključi v vojsko. Predsednik države Laurent Gbagbon se medtem mudi na obisku v Italiji, kjer bo obisk kljub dogodkom v svoji državi tudi nadaljeval.

V Abidjanu so našli mrtvega generala Roberta Gueija, ki je leta 1999 izvedel državni udar in z oblasti odstavil predsednika Henrija Konana Bediea. Nekdanja francoska kolonija je dotlej veljala za eno od najstabilnejših zahodnoafriških držav. Po nemirnih predsedniških volitvah leta 2000 general Guei sprva ni hotel priznati izvoljenega predsednika Gbagbona, vendar je po številnih žrtvah na silovitih protestih tega le priznal. Od takrat se je stanje v Slonokoščeni obali ponovno stabiliziralo.