Tujina

FOTO: Upanje na obzorju

New York, 04. 06. 2010 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./Reuters
Komentarji
16

Prizadevanja za zamašitev vrtine, iz katere vsak dan izteče na tisoče litrov nafte, so obrodila sadove. Predsednik ZDA Barack Obama pa je dejal, da je zelo jezen zaradi nastale situacije.

Podjetju British Petroleum (BP) je končno uspelo namestiti pokrov na cev, ki so jo v sredo preščipnili s posebnimi škarjami. Na ta način skušajo preusmeriti nafto v tanker na površju, vendar pa naj bi do dokončne rešitve prišlo do avgusta, ko naj bi dokončali rešilne vrtine.

Nafta v Mehiškem zalivu - 1
Nafta v Mehiškem zalivu - 1 FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je odpovedal svojo pot v Avstralijo in Indonezijo in bo obiskal prizadeto območje Mehiškega zaliva. Pojavljajo se tudi kritike, da se njegova administracija z ekološko in ekonomsko krizo ne sooča dovolj učinkovito.

Postavitev zaščitnega pokrova je še eden izmed pozitivnih korakov v poskusih podjetja BP, da zaustavi širjenje naftnega madeža. Potrebovali bomo še nekaj časa, da potrdimo, da je bila metoda uspešna in da bo ta ukrep zmanjšal iztekanje nafte v okolje,” je dejal poveljnik ameriške obalne straže admiral Thad Allen. Poudaril je še, da je ta rešitev zgolj začasna, poleg tega pa je treba nadaljevati različne akcije tako na površju kot ob obali Mehiškega zaliva.

Generalni direktor BP Tony Hayward je v sredo za časopis Financial Times priznal, da BP ni bil pripravljen na odpravljanje posledic nesreče, s katero se neuspešno borijo že od 20. aprila, ko se je potopila naftna ploščad Deepwater Horizon.

Od nafte umazana roka
Od nafte umazana roka FOTO: Reuters

BP je doslej za poskuse zamašitve luknje na dnu morja in stroške čiščenja izlite nafte porabil 990 milijonov dolarjev, kar bo krepko naraslo, ko bo treba plačati odškodnine ribičem, restavracijam, hotelom in drugim v onesnaženem območju.

Računi za BP

Administracija Obame je sporočila, da so upravi BP za pokrivanje stroškov čiščenja poslali račun v višini 69 milijonov dolarjev. Obama je v oddaji Lary King Live dejal, da je “zelo jezen nad celotno situacijo” v Mehiškem zalivu zaradi tega, ker “nekdo ni razmislil o posledicah svojih dejanj”. Poudaril je še, da odziv BP ni bil dovolj hiter. Omenil je še, da bi zelo močan hurikan lahko razbil oljne madeže, poleg tega bi lahko manjša tropska nevihta negativno vplivala na naftni madež, saj bi ga odplavilo v notranjost obale.

Obama je v sredo v Pittsburghu spet pozval kongres, naj potrdi energetsko zakonodajo in izliv nafte v Mehiškem zalivu omenil kot dokaz, da ni več časa za odlašanje. Obama je povedal, da se morajo ZDA znebiti odvisnosti od fosilnih goriv in z novo energetsko zakonodajo naftnim podjetjem odvzeti milijarde dolarjev davčnih olajšav, ki jih bodo porabili za raziskave in razvoj čiste energije.

Naftni madež v Mehiškem zalivu - 3
Naftni madež v Mehiškem zalivu - 3 FOTO: Reuters

V zadnjem tednu dni je podpora republikancem porasla za tri odstotke, podpora demokratom pa je padla za štiri odstotke. Podpora demokratom pada skupaj s podporo predsedniku ZDA Baracku Obami. Obamova podpora pada predvsem zaradi nemoči Bele hiše pri zaustavitvi iztekanja nafte v Mehiškem zalivu. Obamovo delo na položaju predsednika sedaj podpira le 46 odstotkov Američanov.

Okoljska katastrofa

Naftni madež je po obali Louisiane, Alabame in Mississippija v sredo skoraj dosegel že tudi severozahodno obalo Floride. Ameriška zvezna služba za ribe in divje živali je sporočila, da so doslej našteli 522 mrtvih ptic, 38 mrtvih delfinov in 222 mrtvih želv.

V morje se je doslej izteklo od 80 do 170 milijonov litrov nafte, dokončno pa se bo iztekanje ustavilo šele po uspešnem dokončanju rešilne vrtine, kar pa se ne bo zgodilo še do avgusta.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enasmrklja
05. 06. 2010 00.57
že zdavnaj bi lahko našli rešitev, pa zaradi nam neznanih razlogov niso. očitno smo nagnjeni k uničevanju svoje vrste in vsega živega. pa deževni gozd bi lahko tudi že zdavnaj rešili, pa nam -Evropi in ZDA pa drugim velesilam ni do tega... ne morem razumeti.
ewcka
04. 06. 2010 17.03
ja sej najlaži je cenzurerat
Ramzess
04. 06. 2010 13.55
Gomulka="hmmm... nobeden se ne vpraša kje se dela večja katastrofa. Ali s predelavo nafte za pogon naših prevoznih sredstev in s tem posredno povzročanje izpuščanja toplogrednih plinov v zrak ali s tem ko odteka surova nafta v morje iz zemlje in ostaja nepredelana na zemlji. Konec koncev bi se to lahko zgodilo tudi po čisto naravni poti... lahko bi bil potres, prišlo bi do zamika tektonskih plošč in bi prav tako lahko odtekala surova nafta ven iz zemlje. Nikoli se ne ve." Nikoli se ne ve, drži, čeprav ni znan noben tak primer. Nafta (oz. postproizvodi nafte) se ne uporablja/jo samo za proizvodnjo pogonskih goriv, temveč še marsikaj druge, vključno ženskih najlonk, določenih vrst plastičnih mas itd. Če zmanjka nafte, obstane cela vrsta oblik industrij, tudi npr. industrija telefonov, itd. takorekoč vse.
Ramzess
04. 06. 2010 13.53
Gomulka="hmmm... nobeden se ne vpraša kje se dela večja katastrofa. Ali s predelavo nafte za pogon naših prevoznih sredstev in s tem posredno povzročanje izpuščanja toplogrednih plinov v zrak ali s tem ko odteka surova nafta v morje iz zemlje in ostaja nepredelana na zemlji. Konec koncev bi se to lahko zgodilo tudi po čisto naravni poti... lahko bi bil potres, prišlo bi do zamika tektonskih plošč in bi prav tako lahko odtekala surova nafta ven iz zemlje. Nikoli se ne ve." Nikoli se ne ve, drži, čeprav ni znan noben tak primer. Nafta (oz. postproizvodi nafte) se ne uporablja/jo samo za proizvodnjo pogonskih goriv, temveč še marsikaj druge, vključno ženskih najlonk, določenih vrst plastičnih mas itd. Če zmanjka nafte, obstane cela vrsta oblik industrij, tudi npr. industrija telefonov, itd. takorekoč vse.
Ramzess
04. 06. 2010 13.46
"Obama je v sredo v Pittsburghu spet pozval kongres, naj potrdi energetsko zakonodajo in izliv nafte v Mehiškem zalivu omenil kot dokaz, da ni več časa za odlašanje. Obama je povedal, da se morajo ZDA znebiti odvisnosti od fosilnih goriv in z novo energetsko zakonodajo naftnim podjetjem odvzeti milijarde dolarjev davčnih olajšav, ki jih bodo porabili za raziskave in razvoj čiste energije." Za tem se skriva precej več od tega slepomišenja, ki se kar ponavlja, zadnji del drugega stavka je bil že mnogokrat slišan, čemur sicer pravimo 'odkrivanje tople vode', kajti čiste energije, oz. tehnologija za pridobivanje le te, že dolgo obstaja, le prikriva se. Obama, ki res zna, saj je tako šolan, leporečiti, manipulirati, sedi na vrhu (oziroma malo pod njim) te piramide.
androido
04. 06. 2010 12.03
Vsi si s svojim stilom življenja delimo odgovornost do okolja. Še posebej pa mi, ki živimo v "razvitem" svetu. Moraliziranje je odveč, saj smo od nafte vsi precej odvisni. Lahko pa vsak začne pri sebi in takšna katastrofa je samo opomnik za nas vse in ne samo naftne družbe in ZDA.
gomulka
04. 06. 2010 10.05
hmmm... nobeden se ne vpraša kje se dela večja katastrofa. Ali s predelavo nafte za pogon naših prevoznih sredstev in s tem posredno povzročanje izpuščanja toplogrednih plinov v zrak ali s tem ko odteka surova nafta v morje iz zemlje in ostaja nepredelana na zemlji. Konec koncev bi se to lahko zgodilo tudi po čisto naravni poti... lahko bi bil potres, prišlo bi do zamika tektonskih plošč in bi prav tako lahko odtekala surova nafta ven iz zemlje. Nikoli se ne ve. Dejstvo pa je, da so bencin, kerozin, plinsko olje, bitumen in ostali derivati pridobljeni iz surove nafte definitivno bolj škodljivi kakor sama surova nafta. Saj konec koncev lahko v toplicah sediš v bazenu v katerem je prisotna surova nafta, ki je pomešana s termalno vodo ki prihaja ven iz zemlje. Torej v tem smislu je celo blagodejno za človeka. Tako je pač moje mnenje. Želim vam lep sončen vikend vsem skupaj! l.p.
bluestar
04. 06. 2010 09.37
Seveda je jasno, da vrtine nočejo zamašiti, ker bi to lahko že naredili. Oni bi jo radi še naprej izkoriščali, sam jim ne uspe namestit cevi na vrtino. Zakaj pa bodo potem vrtali še dve rezervni vrtini??
Covidus
04. 06. 2010 09.32
Take denarje služijo te naftne družbe, skrbi za okolje pa nobene!
k3kec
04. 06. 2010 09.22
@isys_sm: ti si c3p3c...zakaj? po-ča-si preberi svoj komentar teslo! pojma nimaš o čem trosiš nebuloze!
mhm...
04. 06. 2010 09.18
bozic09, se popolnoma strinjam s tabo!
bozic09
04. 06. 2010 09.15
Obama je jezen??halo jaz bi ga vrgel v morje med nafto pa naj vidi kako se počutijo ribe in vse zivali vsem se gre samo za dobiček zato pa je tako kot je uničili pa bodo zemljo
hotchilipoper
04. 06. 2010 09.04
Vrtino v jadran !
isys_sm
04. 06. 2010 08.58
Rešilne vrtine??? Kake rešilne vrtine, to si bojo skopali pač drugo luknjo skozi katero bodo lepo dalje črpali nafto in bogateli, hkrati pa bojo pač by the way nekak zakrpali katastrofo ki so jo povzročili... To podjetje bi bilo treba zravnat z zemljo :/
peter102
04. 06. 2010 08.33
KA SI TI JA NOR BI BLO POL SLOVENIJE KAR HRVAŠKE DRUGE POL PA ITALJANSKE GLEDE NA TO KAKŠNE POLITIKE IMAMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jasamtaj 04.06.2010, 08:14 2 ne daj bog da se vrtina nahaja v Piranskem zalivu...
jasamtaj
04. 06. 2010 08.14
ne daj bog da se vrtina nahaja v Piranskem zalivu...