Tujina

UNMOVIC zanika pritiske

Bagdad/Tel Aviv/New York, 21. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tiskovni predstavnik UNMOVIC je zanikal očitke ruskega zunanjega ministra, da so inšpektorji v Iraku tarča pritiskov, naj zapustijo državo ali da priredijo opravičilo za ameriški napad na Irak. Francija pa je za potrebe inšpektorjev poslala v Irak dve izvidniški letali mirage.

Danes so, kot trdi iraško zunanje ministrstvo, razorožitveni inšpektorji drugič doslej uporabili ameriško vohunsko letalo U2. Tega so po navedbah ministrstva nekaj po 6. uri zjutraj po lokalnem času opazili v iraškem zračnem prostoru. Iraške oblasti so šele prejšnji teden po obisku vodje inšpektorjev Hansa Blixa in generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pristale na to, da inšpektorji uporabljajo omenjena vohunska letala.

Francosko letalo mirage IV se bo rpidružilo letalom U2, ki že letijo nad Irakom (Foto: Reuters)
Francosko letalo mirage IV se bo rpidružilo letalom U2, ki že letijo nad Irakom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Francija je v Irak poslala dve izvidniški letali vrste mirage IV, ki naj bi inšpektorjem pomagali pri njihovih pregledih. Kot so sporočili iz francoskega vojaškega letališča Istres na jugu Francije, miraga na poti v Irak spremljata izvidniški letali vrste C-135-FR, v Irak pa je odletelo tudi 70 članov posadke.

UNMOVIC: Na inšpektorje nihče ne pritiska

Tiskovni predstavnik Komisije ZN za nadzor, verifikacije in inšpekcije (UNMOVIC) Hiro Ueki pa je zanikal, da bi se inšpektorji v Iraku soočali s pritiskom, naj zapustijo državo ali pa predstavijo poročilo, ki bi opravičilo ameriški napad na Irak. "Nisem seznanjen s pritiski, ki naj bi se izvajali na inšpektorje. Ti zgolj nadaljujejo svoje delo," je zatrdil Ueki, ki se je tako odzval na četrtkovo izjavo ruskega zunanjega ministra Igorja Ivanova.

Inšpektorji so zapečatili iraške rakete, ki presegajo dovoljen domet
Inšpektorji so zapečatili iraške rakete, ki presegajo dovoljen domet FOTO: Reuters

Bagdadske oblasti naj bi še danes prejele pismo Hansa Blixa, v katerem naj bi jim naročil, kaj morajo storiti s prepovedanimi raketami al-samud 2. Po mnenju inšpektorjev sodijo te rakete med nedovoljeno oborožitev, saj ima lahko Irak v skladu z resolucijami le rakete z dosegom do 150 kilometrov, medtem ko so testi strokovnjakov za orožje pokazali, da lahko te 2 letijo tudi do 183 kilometrov. Inšpektorji so sicer že v četrtek znova zaplombirali več raket al-samud 2. S plombiranjem raket in pogonskih naprav se je ukvarjalo pet delovnih skupin.

Glasilo iraške vladajoče stranke Baas, As Savra pa je varnostni svet pozvalo, naj ameriško mobilizacijo v Perzijskem zalivu označi za "očitno agresijo", ki ogroža svetovni mir.

Irak zavrača trditve o orožju za množično uničevanje

Irak pa je generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu včeraj predal pismo, v katerem zavrača dokaze, da ima orožje za množično uničevanje, ki jih je v svojem nastopu v ZN 5. februarja predstavil ameriški državni sekretar Colin Powell.

Iraški veleposlanik pri ZN Mohamed al-Duri je pojasnil, da Irak zavrača vse dokaze, še zlasti pa ameriške trditve, da režim v Bagdadu sodeluje s teroristično mrežo Al Kaida.

Izrael se pripravlja na morebitni protinapad Iraka

Medtem ko se napad na Irak nezadržno bliža, se Izrael pripravlja na morebitni protinapad Huseina, saj je bil v minuli Zalivski vojni prav Izrael tarča številnih iraških raket. V vseh večjih mestih so odprli centre, kjer si lahko Izraelci priskrbijo plinske maske ter se poučijo, kako reagirati v primeru napada s kemičnim ali biološkim orožjem.

SORODNI ČLANKI