Tujina

'Uničujoč odgovor'?

Teheran/Bruselj, 16. 12. 2005 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran v primeru izraelskega napada grozi z uničujočim odgovorom. EU pa meni, da ima razlog za sankcije.

Iranski predsednik je dejal, da je holokavst mit
Iranski predsednik je dejal, da je holokavst mit FOTO: Reuters
Evropski voditelji naj bi danes posvarili Iran, da utegnejo biti zadnje izjave iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada o zanikanju holokavsta razlog za sankcije proti Iranu.

Morebiten izraelski napad na iranske jedrske naprave bi sprožil uničujoč vojaški odziv, je sporočil uradni Teheran. "Iranska politika je v celoti obrambna, vendar bi morebiten napad sprožil hiter, odločen in uničujoč odziv," je izjavil iranski obrambni minister Mustafa Mohamed Nadžar.

Teheran je po podatkih nemške obveščevalne službe od Severne Koreje kupil 18 balističnih raket BN-25 dolgega dometa. Z njihovo pomočjo bi imel možnost napasti cilje v Srednji Evropi. Rakete je mogoče še nadgraditi.

'Iran sledi svoji politiki'

Iranski notranji minister Mustafa Pur Mohamadi je izjavil, da so bile izjave iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada glede Izraela in holokavsta na Zahodu "napačno razumljena". "Predsednik ni hotel dvigovati prahu, hotel je dejati le, da če so določeni ljudje naredili težave judom, naj oni nosijo posledice, ne pa drugi," je dejal.

Protiizraelsko vzdušje v Iranu medtem ne pojenja. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je podprl stališča, ki jih je o Izraelu izrekel predsednik Mahmud Ahmadinedžad, in tudi sam podvomil v resničnost holokavsta. "Kar je bilo izrečeno v zadnjih dneh, je logično stališče, ki mu Iran sledi v svoji politiki," je dejal zunanji minister.

Ahmadinedžad je v sredo izjavil, da je holokavst mit, ki ga je Zahod izkoristil za ustanovitev judovske države v srcu islamskega sveta. Poudaril je, da so zločine nad Judi zagrešili Evropejci in da bi morale ZDA in Kanada odstopiti del svojega ozemlja, na katerem bi ustanovili judovsko državo. Iranski predsednik je že oktobra pozval k izbrisu Izraela z zemljevida, minuli teden pa je predlagal preselitev judovske države v Evropo. Njegove izjave so sprožile mednarodno zgražanje in obsodbe.