Tujina

FOTO: Še en močan potres stresel osrednjo Italijo

L'Aquila, 07. 04. 2009 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
D.L./T.Š./Š.Z./N.S./A.P./J.K./Reuters/STA
Komentarji
77

Italija se še kar trese. Potem ko so čez dan našteli okoli 200 popotresnih sunkov, so se nekaj pred 20. uro tla še enkrat močno stresla. Potres z močjo 5,6 stopnje po Richterju je porušil nekaj stavb v L'Aguili, najmanj ena oseba pa naj bi umrla. Čutili so ga tudi v Rimu.

Italijo je streslo še enkrat. Okoli 19:48 je osrednjo Italijo stresel še en močan popotresni sunek, ki so ga čutili tudi v Rimu, kjer se je v višjih nadstropjih stanovanjskih stavb treslo pohištvo. V L'Aguili so se porušile nekatere stavbe, saj poškodovane od včerajšnjega potresa, niso zdržale novega tresenja tal. Na glavnem mestnem trgu se je do konca podrla že prej poškodovana kupola ene od cerkev. Najmanj ena oseba je umrla. Moč potresa je bila 5,6 stopnje po Richterjevi lestvici.

Popotresni sunek, z močjo 4,8 stopnje po Richterjevi lestvici, pa je prizadeto območje stresel tudi ponoči, ob 1.15. Sicer o močnih popotresnih sunkih, ki naj bi se vrstili več tednov ali mesecev, poročajo že cel dan. V zadnjih dveh dneh so jih zabeležili že 280.

Pogled na porušeno mesto L'Aquila
Pogled na porušeno mesto L'Aquila FOTO: Reuters

Čeprav je upanja, da bodo reševalci izpod ruševin potegnili še kakšnega preživelega, vse manj, pa so svojci bolj optimistični. Še posebej po tem, ko so reševalci danes izpod ruševin potegnili še nekaj preživelih. Izpod ruševin študentskega doma, ki je sicer tako poškodovan, da ga bodo popolnoma porušili, so danes potegnili dva živa študenta. 24-letno študentko Marto so reševalci našli pod kupom betona, v temi, prikleščeno na posteljo. Po 23. urah so jo našli šele potem, ko jim je fant, ki so ga rešili prej povedal, da je v bližini slišal še nekoga, ki stoka. Reševalci so potrebovali kar pet ur, da so Marto potegnili na varno, med reševanjem pa je bila študentka ves čas pri zavesti.

Reševalci pa so pod kupom betona našli tudi živega dečka, ki je bil do vratu zakopan v ruševinah. Po podatkih civilne zaščite, pa so po 30 urah izpod ruševin rešili tudi 98-letno žensko, ki je reševalcem povedala, da ji med čakanjem na rešitev ni bilo hudo, saj si je čas krajšala s pletenjem jopic za vnuke.

Pozno zvečer pa so reševalci, po 42 urah ujetništva pod ruševinami, izpod betona potegnili še eno živo žensko, ki so jo nato odpeljali v bolnišnico v Rim.

54-letni slovenski avtoprevoznik Anton, ki je bil v noči na ponedeljek 70 kilometrov pred Rimom, je za 24ur.com povedal, da je ponoči začutil močno tresenje tovornjaka in pok. ''Mislil sem, da se je nekdo zaletel v tovornjak, zato sem pogledal čez okno, vendar ni bilo ničesar. Prižgal sem radio in kmalu zaslišal novice o potresu,'' je dejal. Danes je na poti v Padovo. Posebnosti ni, samo večja gneča je na cesti. Kolone se vijejo proti Rimu, je dodal.

Število smrtnih žrtev pa kljub nekaterim veselim zgodbam nenehno narašča. Število smrtnih žrtev je tako naraslo že na 228. Med njimi so tudi štirje študenti. Reševalci so njihova trupla, pred tem so študenti veljali za pogrešane, našli po 30 urah iskanja med ruševinami petnadstropne stavbe, ki je služila kot študentski dom.

Medtem številne še pogrešajo, ranjenih je okoli 1500 ljudi, od tega jih je vsaj 100 v kritičnem stanju. Brez domov je ostalo vsaj 50 tisoč ljudi. Po podatkih civilne zaščite je hudo prizadetih 26 občin, nekatere odročne vasi so povsem zravnane z zemljo. Porušenih je od 10 do 15 tisoč stavb, motene so tudi telefonske povezave.

Uničujoč ponedeljkov potres ob 3.32 ponoči je bil le eden v seriji tistih, ki so v nedeljo in ponedeljek stresli osrednjo Italijo. Bil pa je najmočnejši – seizmografi so njegovo moč najprej ocenili na 6,7 stopnje po Richterjevi lestvici, nato jo je ameriški geološki inštitut zmanjšal na 6,3, italijanske oblasti pa zdaj moč ocenjujejo na 5,8.

L'Aguila obiskal Berlusconi

Potres v Italiji-3
Potres v Italiji-3 FOTO: Reuters

Mesto L'Aquila, ki je bilo v potresu močno prizadeto, je danes obiskal premier Silvio Berlusconi. Zatem je obiskal eno izmed šotorišč, ki so jih v okolici postavili za okoli 17.000 ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, in pozval prebivalce, naj zapustijo območje in se naselijo v hotelih na jadranski obali, ki jim jih daje na razpolaga civilna zaščita. "Lahko so brez skrbi. Poškodovane stavbe bomo pregledali. Brez skrbi lahko gredo na morje, saj bo država poskrbela za vse," je dejal Berlusconi. A številni tega nočejo storiti in želijo ostati v bližini domov, saj se bojijo plenjenja v porušenih stavbah.

''Reševanje se bo nadaljevalo še dva dni, dokler ne bomo prepričani, da nikjer ni več preživelih. 150 ljudi smo našli žive pod ruševinami,'' je še povedal Berlusconi in dodal, da se zahvaljuje vsem državam, ki so ponudile svojo pomoč in izrazile sočutje. Če je čez dan Berlusconi še govoril, da so ponosen narod in ''sposobni smo se sami odzvati na nastalo situacijo'', pa je zvečer vseeno namignil, da bi Italija morda sprejela ponujeno pomoč iz tujine, vendar le pri obnovi območja, ne pa v obliki reševalnih ekip ali opreme.

Gospodarski strokovnjaki menijo, da je potres uničil tudi gospodarstvo tega dela Italije, ki se je v zadnjih 20 letih razvil v gospodarsko zelo razvito območje. Zaradi potresa pa gre v letošnjem letu računati s triodstotnim zmanjšanjem regionalnega BDP. "Če k temu prištejemo še učinke krize, so pred regijo zelo težki meseci," menijo gospodarski strokovnjaki.

L'Aquilo je poleg premiera Berlusconija danes obiskal tudi 36-letni princ Emmanuel Filiberto, ki je zadnji potomec nekdanje italijanske kraljeve družine. Ob tem je izrazil solidarnost z žrtvami in dejal, da morajo Italijani sedaj pokazati enotnost.

Uničena kulturna dediščina

Potres, ki je včeraj ponoči stresel osrednji del Italije, je zadal hud udarec tamkajšnji kulturni dediščini. Močno je prizadeto mesto L'Aquila, prestolnica regije Abruzzo, z romanskimi in renesančnimi cerkvami, stoletja staro trdnjavo in elegantnimi srednjeveškimi trgi. Zaradi tresenja tal so številne zgodovinske stavbe uničene ali močno poškodovane. Kolikšna je škoda, še ni znano, ve pa se, da je ogromna.

Pogled na porušeno mesto L'Aquila
Pogled na porušeno mesto L'Aquila FOTO: Reuters

Potres je poškodoval nekatere izmed najlepših srednjeveških spomenikov in uničil najbolj znane cerkve, je na svoji spletni strani zapisalo italijansko ministrstvo za kulturo. Mestna katedrala, zgrajena v 13. stoletju, je potrebna celovite prenove. Zanimivo, pred skoraj natanko tremi stoletji jo je potres že uničil, a so jo obnovili. Močno je poškodovana tudi cerkev S. Maria di Collemaggio z mavzolejem papeža Celestina V. Znana je po svoji preprosti, a čudoviti romanski fasadi. Porušil se je zvonik še enega arhitekturnega bisera, cerkve San Bernardino, popolnoma je uničena tudi apsida. Na osrednjem trgu L'Aquile se je zrušila kupola tamkajšnje cerkve, poškodovanih sakralnih objektov, tudi samostanov, pa je še več. Hude razpoke ima tudi prej omenjena trdnjava nad mestom, kjer je sedež osrednjega muzeja pokrajine Abruzzo.

Škodo ocenjujejo tudi v Rimu, a na srečo ni velika. Po prvih podatkih naj bi bile poškodovane le antične Karakalove terme v središču večnega mesta. Razpoke, ki so sicer obstajale že prej, so se še razširile, ali obstaja nevarnost zrušenja, pa bodo pokazali podrobnejši pregledi.

Premier Silvio Berlusconi je obljubil, da bo mestece L'Aguila, ki ga je potres najhuje prizadel, popravil in zgradil novo mesto za mlade družine v 24 do 28 mesecih. Vendar je Italija praznih obljub javnih delavcev, ki jih financirajo uradniki in mafija že vajena.

Italijansko ministrstvo za kulturo je na prizadeto območje že nekaj ur po potresu poslalo ekipe strokovnjakov. Njihova naloga je čim prej oceniti škodo in rešiti, kar se rešiti da. Vendar pa morajo najprej počakati, da gasilci in pripadniki civilne zaščite očistijo ruševine ter zagotovijo, da je dovolj varno. Na podoben način so se pred desetletjem spopadali s potresom v Umbriji, ki je močno poškodoval romarsko mesto Assisi.

Večji potresi v Italiji

V zadnjem stoletju je Italijo streslo 13 večjih potresov.
Kalabrijo je 8. septembra 1905 stresel potres z močjo 7,9 stopnje po Richterju. V potresu, ki je prizadel okoli 25 vasi, je umrlo okoli 5000 ljudi.

Za tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo, so oblasti postavile začasna šotorišča, kjer dobijo tudi hrano in vodo.
Za tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo, so oblasti postavile začasna šotorišča, kjer dobijo tudi hrano in vodo. FOTO: Reuters

Tri leta kasneje, 28. decembra 1908 je potres z močjo 7,2 stopnje stresel drugo največje Sicilijansko mesto, Messina. Potresu je sledil visok morski val, ki je povzročil še večjo katastrofo. Umrlo je več kot 82.000 ljudi.

13. januarja 1915 je v potresu, ki je stresel mesto Avezzano v osrednji Italiji, v regiji Abruzzo, umrlo okoli 32.600 ljudi. Potres je imel moč 7,0 stopnje po Richterjevi lestvici.

Regijo Irpinia v južni Italiji je 27. julija 1930 prizadel potres z močjo 6,5 stopnje, umrlo pa je približno 1400 oseb.

6. maja 1976 je potres z močjo 6,5 stresel Furlanijo, za seboj pa je pustil 976 smrtnih žrtev in 70.000 ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Potres v Italiji-1
Potres v Italiji-1 FOTO: Reuters

Tri leta kasneje, 23. novembra 1980, je v potresu (6,5 stopnje), katerega epicenter je bil v mestu Eboli, v provinci Salerno v južni Italiji, prizadeta pa so bila področja vse do Neaplja, umrlo okoli 2.735 ljudi, več kot 7.500 je bilo ranjenih.

13. decembra 1990 je potres, katerega žarišče je bilo v morju blizu Sicilije, zahteval 13 smrtnih žrtev, ranjenih je bilo 200.

Sedem let kasneje, 26. septembra 1997, sta dva potresa (6,4 stopnje) povzročila ogromno škode na cerkvi sv. Frančiška v Assisiju. V potresu so bile uničene dragocene srednjeveške freske. Drugi potres z močjo 5,1 stopnje je prizadel Umbrio le nekaj dni kasneje in povzročil ogromno škode. V obeh potresih je skupno umrlo 11 ljudi.

17. julija 2001 je severno Italijo, regijo Alto Adige, stresel potres 5,2 jakostne stopnje. Umrla je ena ženska.

Potres v Italiji-3
Potres v Italiji-3 FOTO: Reuters

Leta 2002 sta Italijo prizadela kar dva večja potresa. 6. septembra je potres z močjo 6,0 stopnje stresel Sicilijo. Zaradi infarkta sta umrli dve osebi, v potresu pa je bilo poškodovanih tudi veliko umetniških zbirk. 31. oktobra pa je streslo še provinco Campobasso. Potres je meril 5,9 stopnje po Richterjevi lestvici, umrlo pa je 30 oseb, večina med njimi je bila otrok iz mesta San Giuliano di Puglia.

Eden izmed potresov, ki ni zahteval smrtnih žrtev, je bil 11. aprila 2003, ko je potres z močjo 4,6 stopnje tresel stavbe vse od Milana do Torina in prisilil oblasti, da so evakuirale nekaj šol.

Zadnji izmed večjih potresov je prizadel osrednjo Italijo v ponedeljek. Umrlo je najmanj 207 oseb. Civilna zaščita je sporočila, da bo okoli 17.000 ljudi iz 26 mest najverjetneje ostalo brez doma. Ranjenih je okoli 1.500 ljudi, med njimi jih je 100 v kritičnem stanju.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
08. 04. 2009 23.54
Žalostno. Ubogi ljudje.
gordo
08. 04. 2009 23.23
jezni_jezek
08. 04. 2009 08.17
Včeraj glih se menim z mojem po telefonu in je mogel letet ven ker spet je ful treslo.Če rabite kake informacije iz prve roke lahko dam njegovo telefonsko pa lahko vam pove in lahko vam pošlje slike kako so razpokane stene v hotelu pa še do četrtek morajo tam bit .
shannon
08. 04. 2009 08.14
+1
jessi.beib Očitno nisi dobro seznanjena s situacijo. Oni so se zahvalili vseh tujim državam za pomoč, ampak trenutno je dovolj ljudi na terenu in dokler si lahko sami pomagajo, ne bodo spraševali po tuji pomoči.. Moj mož je italijan in si ti zavedaš, da cela italija se je mobilitirala za pomoč? Sodelavec mojega može je že na poti dol. Naj se neha enkrat za vedno pljuvat po njih, ker sploh ne veste kako dobri ljudje so. Najlažje je govorit, da so "mafiosi", "makeronarji",itd... Hvala Bogu jaz imam samo dobre izkušnje. Bog naj jim pomaga.
comment123
08. 04. 2009 08.05
PA SKORAJ VEDNO V MESECU APRILU, OKOLI VELIKE NOČI.
pia007
08. 04. 2009 07.54
joj,joj danes njih jutri lahko nas doleti...bog ne daj ampak nesreca res nikoli ne pociva:(
-ninka-
08. 04. 2009 07.53
tko rečeno ostaneš čez noč brez usega..res žalostno..
paparazzo
08. 04. 2009 07.41
šimuni?legenda
08. 04. 2009 07.24
upam da se bojo potresi hmal imirili
šimuni?legenda
08. 04. 2009 07.23
bogi ljudje en dan mojo use drug dan pa nč
113113
08. 04. 2009 00.57
RIP tistim,ki so izgubili življenje in sožalje svojcem. Danes,jutri nas lahko čaka podobna usoda,NIKOLI NE VEŠ!
nostardemus2
07. 04. 2009 23.14
te potrese u italiji sem spet zacultil 2 dni prej ,napovedal da bo potres,,še pride huje pripravi te se, in za kratkem bo u lj potres v taki stopinji po rihter,
sigyerror
07. 04. 2009 23.11
to nemors vrjet kaj lahko narava vse naredi...ljudje so prov bogi k tole prezivijo,,lahko smo samo srecni da nimamo takih tezav!!in zalujemo znimi
Pipko123
07. 04. 2009 22.53
annavi ti raj za njihovo rit skrbis k pa za tvojo zanimiu ... kaj se cakas pojd pod zemlo
srecnii
07. 04. 2009 22.21
groza, žalost,
ZIGY_ZIGY
07. 04. 2009 22.06
pa to je čist bliz ns
SmSeZasvicuFul
07. 04. 2009 22.06
BOGI ITALJANI .
ZIGY_ZIGY
07. 04. 2009 22.05
da nau sm pršlo
Tamara Rožman
07. 04. 2009 21.58
pa kaj si ti nor kaj se dogaja po svetu..saj to ne more biti res..malo še pa se nam bo začelo bližat konec sveta če se bo tak nadaljevalo :s :s :s
bonboni
07. 04. 2009 21.52
majčica ej kva to dela potres ....... :(