Tujina

Umrla prva dama kubanske revolucije

Havana, 19. 06. 2007 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vilma Espin, ena najmočnejših žensk na Kubi, ki je bila poročena z bratom Fidela Castra, je umrla v starosti 77 let.

Glavna osebnost v boju Kubank za enakopravnost žensk v komunističnem režimu se je poročila s Fidelovim mlajšim bratom Raulom, ki je julija 2006 prevzel vodenje države, ko je moral Fidel na operacijo in je potreboval čas za okrevanje.

Vilma Espin je zaznamovala boj Kubank za enakopravnost
Vilma Espin je zaznamovala boj Kubank za enakopravnost FOTO: Reuters

Vilma Espin, o kateri se je šepetalo, da je bila bolna več kot leto dni, je bila neformalno kubanska prva dama, saj Fidel nikoli ni izpostavljal svoje zasebnosti pred javnostjo in njegova žena Dalia Soto del Valle ni igrala uradne vloge prve dame.

Vilma je najpomembnejši simbol kubanske revolucije, odkar je leta 1980 umrla Celia Sanchez, ena od Castrovih najtesnejših zaupnic. Vilma Espin se je pridružila oboroženemu uporu proti desničarskemu diktatorju Fulgenciu Batisti v domačem kraju Santiago leta 1956. Borila se je tudi proti svojemu bogatemu zaledju - njen oče je bil predstavnik Baccardija – in se pridružila Castrovi gverili v Sierri Maestri, kjer se zaljubila v njegovega mlajšega brata. Poročila sta se leta 1959 v Havani, ko je Batista odšel s Kube in je gverila zmagoslavno vkorakala v kubansko prestolnico.

Kubanska vlada je po njeni smrti razglasila enodnevno žalovanje.

Čez leto dni jo je Castro prosil, da ustanovi žensko zvezo, množično organizacijo, ki je mobilizirala ženske za revolucijo in se zavzemala za enakopravnost spolov. Danes ima zveza 3,6 milijonov članov, od katerih je 85 odstotkov žensk.

Bila je prva Kubanka, ki je postala kemijska inženirka; preden se je pridružila revoluciji je namreč diplomirala na inštitutu za tehnologijo v Massachussettsu.

Na sliki od leve proti desni so Manuel Pineiro, Fidel in Raul Castro ter Vilma Espin
Na sliki od leve proti desni so Manuel Pineiro, Fidel in Raul Castro ter Vilma Espin FOTO: Reuters

Britansko diplomatsko poročilo o vodilnih kubanskih osebnostih iz leta 1967 jo opisuje kot ''izredno čedno in privlačno žensko, ki uporablja veliko več ličila, kot je v navadi pri revolucionarkah in ji uspeva biti ženstvena celo v uniformi.“

Vilma, pripadnica revolucije
Vilma, pripadnica revolucije FOTO: Reuters

Espin se je pridružila vladajočemu centralnemu komiteju komunistične partije takoj, ko je bil leta 1965 ustanovljen. Bila je članica politbiroja od 1980 do 1991 in je ostala članica kubanskega državnega sveta. Z Raulom Castrom imata štiri otroke.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
20. 06. 2007 01.25
Ženske na Kubi so danes ene najbolj svobodnih. Celo bolj kot v marsikateri razviti državi.
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 22.27
Kmalu pride na vrsto tudi vzornik nekaterih tule, Castro!