Tujina

Umor naročil Milošević?

Beograd, 14. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Miloševićev sin Marko naj bi oktobra leta 2000 poskušal naročiti umor srbskega premiera Zorana Đinđića.

Pripadnik kriminalne združbe iz beograjske občine Zemun, t.i. zemunskega klana, Zoran Vukojević - Vuk je na današnjem nadaljevanju sojenja trinajstim obtožencem za atentat Zorana Đinđića kot zaščitena priča zatrdil, da je sin nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića Marko Milošević že takoj po političnem prevratu v državi oktobra 2000 poskušal naročiti umor srbskega premiera.

Pričevanje Vukojevića je sicer na njegovo zahtevo zaprto za javnost, vendar pa naj bi, kot je poročala agencija Beta zatrdil, da je Marko Milošević takoj po strmoglavljenju njegovega očeta oktobra 2000 ponudil mafiji za umor Đinđića 5 milijonov nemških mark. Tedanji poveljnik posebne policijske enote (JSO) Milorad Luković - Legija, ki je na sedanjem sodnem procesu prvoobtoženi za atentat na srbskega premiera, naj bi tedaj angažiral pripadnike zemunskega klana za dodatno zaščito Đinđića, je še povedal Vuk.

Marko Milošević v družbi očeta (Foto: Reuters)
Marko Milošević v družbi očeta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po političnem prevratu 5. oktobra 2000 je Đinđić za beograjske medije povedal, da se je dan pred tem sestal z Legijo, ki mu je obljubil, da pripadniki JSO, ki so bili v javnosti bolj znani kot rdeče baretke, ne bodo poslušali pričakovanih ukazov tedanjega Miloševićevega režima za obračun z udeleženci demonstracij, ki jih je opozicija napovedala v Beogradu. Đinđić pa naj bi Legiji obljubil, da udeleženci demonstracij ne bodo napadali pripadnikov policije in vojske.