Tujina

Ukrajina z novim šefom vlade

Kijev, 08. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Juščenko je odstavil celotno vlado. Za začasnega premiera je imenoval Jehanurova.

Ukrajinsko vlado je zapustilo več predstavnikov
Ukrajinsko vlado je zapustilo več predstavnikov FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je danes odstavil celotno ukrajinsko vlado, ki jo je vodila Julija Timošenko. Juščenko je za začasnega predsednika vlade imenoval Jurija Jehanurova, za novega vodjo varnostne službe pa je imenoval Ihorja Drižčanija, ki je zamenjal Turčinovega, ta je namreč podal svoj odstop.

Novi premier je uspešen gospodarstvenik

Evropska unija je ukrajinskega predsednika pozvala, naj zagotovi stabilnost v državi. "Predsednik Juščenko je na volitvah zmagal s programom za reforme in zavezo za boj proti korupciji in za politiko čistih rok. Verjamemo, da to ostajajo temeljna načela njegove administracije," je poudarila tiskovna predstavnica evropske komisarke za zunanje odnose Benite Ferrero Waldner, Emma Udwin.

Jurij Jehanurov, ki ga je ukrajinski predsednik Juščenko danes imenoval za začasnega predsednika vlade, ima že veliko političnih izkušenj, svoje sposobnosti pa je pokazal predvsem na gospodarskem področju. Kot nekdanjega namestnika premiera in ministra za gospodarstvo ga je Juščenko na začetku leta imenoval za guvernerja vzhodne regije Dnjepropetrovsk, čeprav je 58-letnik malo znan med ljudmi in ni igral pomembne vloge med lansko revolucijo v državi. S sedanjim predsednikom Juščenkom je prvič sodeloval leta 1999, ko ga je ta kot premier izbral za svojega namestnika. Njune poti so se znova križale po oranžni revoluciji jeseni lani.

Odstavitev vlade zaradi sporov znotraj administracije

Po ocenah ruskega predsednika Putina "ni treba dramatizirati" politične krize v Ukrajini, ki je dosegla vrhunec z odstavitvijo vlade. Nemški kancler Gerhard Schröder je menil, da morajo Ukrajinci sami odločati o svoji usodi. Vodja ruskih komunistov je napovedal nadaljnjo poglobitev krize v Ukrajini, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pa je odločitev o razpustitvi ukrajinske vlade pozdravil.

Juščenko je pojasnil, da je odločitev o odstavitvi vlade sprejel, ker so spori znotraj administracije začeli vplivati na uresničevanje ciljev, ki jih je zastavil vladi po lanski oranžni revoluciji. Juščenko se je odločil ukrepati, ker "to sedaj ne zadeva le vladnih interesov, temveč tudi cilje volivcev". V vnaprej pripravljeni izjavi, ki jo je pozneje predvajala tudi ukrajinska televizija, je še ocenil, da vladi in najvišjim sodelavcem primanjkuje "duha za sodelovanje".

Že v sredo zvečer je Juščenko ocenil, da spori med člani vlade delajo veliko škodo ne samo njenemu ugledu, pač pa tudi njeni podobi. "Za to so odgovorni vsi. Nastopil je čas, da delamo za državo," je dejal.

Odstopi zaradi korupcije znotraj vlade

Jurij Jehanurov - novi šef ukrajinske vlade
Jurij Jehanurov - novi šef ukrajinske vlade FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik je vlado odstavil le nekaj ur potem, ko sta svoje odstope sporočila podpredsednik vlade Mikola Tomenko, pristojen za humanitarne zadeve, in Petro Porošenko, ki je odstopil s položaja vodje ukrajinskega vplivnega varnostnega in obrambnega sveta.

Tomenko je kmalu potem, ko so objavili njegov odstop, povedal, da zapušča položaj v znak protesta zaradi domnevne korupcije znotraj vlade. Kot je dejal, ne želi biti soodgovoren s tistimi, ki so ustvarili korupcijski sistem. Predsednik danes ne ve, kaj se dogaja v njegovi državi, je še dodal. Tomenko je še napovedal, da bo sprožil drugo ‘oranžno revolucijo’. Kot je pojasnil, bo glavni cilj druge revolucije umik države iz gospodarstva. Povedal je še, da se ne more sprijazniti s položajem, kjer nekateri kradejo, medtem ko druge odpuščajo.

Odstopil naj bi tudi vodja ukrajinskega odbora za državne rezerve.

Svoj odstop je danes sporočil tudi dolgoletni zaveznik predsednice ukrajinske vlade Timošenkove, vodja ukrajinske varnostne službe Oleksander Turčinov. Že pred dnevi pa je odstopil tudi vodja Juščenkovega kabineta Oleksandr Zinčenko.

Zinčenko je svojo odločitev utemeljil s "korupcijskimi dejanji", ki sta jih po njegovih navedbah izvajala Porošenko in predsedniški svetovalec Oleksander Tretjakov. Zinčenko je Porošenka in druge vladne predstavnike obtožil, da so sistematično zlorabili zaupanje javnosti. Očital jim je tudi, da so lagali predsedniku Juščenku glede prizadevanj vlade v boju proti korupciji.

Juščenko je vse Zinčenkove obtožbe na račun vlade označil za neutemeljene. "Prepričan sem, da dejstva, ki jih je omenil, ne bodo dokazana. A obtožbe so bile izrečene in njihov namen je bil uničiti vladajočo ekipo in spremeniti njene temelje," je dejal Juščenko.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20