Tujina

Ujeli atentatorja

Beograd, 25. 11. 2006 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je v Beogradu ujela Aleksandra Simovića, ki je eden izmed obtoženih za umor premiera Zorana Đinđića.

Aleksandra Simovića bo policija pridržala v zaporu 48 ur. V tem času ga bodo zaslišali zaradi suma, da je sodeloval pri atentatu na srbskega  premiera Zorana Đinđića, je poudaril namestnik oddelka za kriminalna dejanja v Beogradu Vlastimir Vulikić. Po zaslišanju ga bodo predali posebnemu sodišču. Od enajstih obtoženih za atentat na Đinđića, ki jim sodijo od decembra 2003, jih je tako na begu še pet, med njimi tudi brat danes aretiranega, Miloš Simović.

Simović naj bi tako zagrešil okoli 30 hudih kaznivih dejanj, vpleten pa naj bi bil tudi v nedavni umor Vuka
Simović naj bi tako zagrešil okoli 30 hudih kaznivih dejanj, vpleten pa naj bi bil tudi v nedavni umor Vuka FOTO: Reuters

Đinđića so umorili 12. marca 2003 pred sedežem vlade, njegovim morilcem pa so začeli soditi decembra istega leta. Za zdaj je na zatožni klopi šest ljudi s seznama obtožnice, vključno s prvoobotoženim Miloradom Ulemekom Legijo, ki naj bi organiziral atentat, in Zvezdanom Jovanovićem, ki naj bi ustrelil srbskega premiera.

Aleksander Simovič bo podobno kot večina drugih članov kriminalne združbe Zemunski klan na zatožni klopi v več postopkih. Poleg obtožnice za sodelovanje v umoru Đinđića je proti njemu vloženih še več drugih obtožnic za številna huda kazniva dejanja. Simović naj bi tako zagrešil okoli 30 hudih kaznivih dejanj, vpleten pa naj bi bil tudi v nedavni umor zaščitene priče Zorana Vukojevića Vuka, ki je bil na seznamu obtožencev za atentat na Đinđića.

Različni srbski mediji poročajo, da je umor Vuka opozorilo ostalim pričam, da se tudi njim lahko zgodi kalj podobnega. Ena od najbolj pomembnih zaščitenih prič v zadevi Đinđića, Ljubiša Buha Čume, naj bi zaradi tega nedavno pobegnil v tujino. Število obtožencev, za katerimi so oblasti v Srbiji razpisale tiralice, se je z današnjo aretacijo Aleksandra Simovića skrčilo na pet. Po začetku sojenja Đinđićevim morilcem je bil sicer na begu tudi Legija, ki pa se je iz še vedno neznanega razloga prostovoljno predal maja 2004.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.