Tujina

Ugrabljeni odvetnik mrtev

Bagdad, 21. 10. 2005 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Iraku so našli truplo ugrabljenega odvetnika, ki je sodeloval v procesu proti Sadamu Huseinu.

Ubiti odvetnik je spregovoril prvi dan sojenja
Ubiti odvetnik je spregovoril prvi dan sojenja FOTO: Reuters

Odvetnik Sadun Al Džanabi je zastopal enega od sedmerice obtoženih, ki jim skupaj s strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom sodijo za pokol v Dudžaili, v katerem je bilo leta 1982 ubitih 142 civilistov.

Kot je sporočila iraška policija, je bil Džanabi večkrat ustreljen v glavo in prsi. Ugrabili so ga včeraj v njegovem uradu v Bagdadu, le dan po začetku procesa. Po poročanju iraških oblasti in navedbah prič, je pri ugrabitvi sodelovalo kakih 20 oboroženih mož.

Džanabi je bil eden redkih odvetnikov, ki je prvi dan sojenja nagovoril sodišče. Povedal je, da je obramba imela premalo časa za preučitev dokazov in obtožil iraško vlado, ki jo podpirajo ameriške oblasti, da vodi proces.

Proces proti Sadamu Huseinu in sedmim njegovim pomagačem se je začel dva dni nazaj
Proces proti Sadamu Huseinu in sedmim njegovim pomagačem se je začel dva dni nazaj FOTO: Reuters

Obtoženi Avada Hameda al Bandarja, ki ga je zastopal Džanabi, je bil v času Huseinove vladavine vodja revolucionarnega sodišča

Irski novinar na prostosti

V Bagdadu so medtem po 36 urah ujetništva izpustili irskega novinarja, ki je iz Iraka poročal za britanski časopis Guardian.

“Ne vem, kdo me je ugrabil,” je povedal 33-letni novinar Rory Caroll. “Počutim se dobro,” je dodal. Kot je pojasnil, je bil izpuščen v navzočnosti iraškega premierja Ahmad Čalabi.

SORODNI ČLANKI