Tujina

Ugrabiteljev domnevni pomagač oproščen

Dunaj, 30. 08. 2010 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče na Dunaju je oprostilo domnevnega pomagača ugrabitelja Natasche Kampusch. Proti dobremu prijatelju Wolfganga Priklopila naj namreč ne bi imeli dovolj dokazov.

Natascha Kampusch
Natascha Kampusch FOTO: Reuters

Sodišče na Dunaju je Ernesta Holzapfla, dobrega prijatelja Wolfganga Priklopila, ki je ugrabil Natascho Kampusch, oprostilo obtožb, da je ugrabitelju pomagal pri begu pred policijo. Po mnenju sodnice za to ni nobenih dokazov.

Priklopil je takrat desetletno Natascho Kampusch ugrabil leta 1998 na neki ulici sredi Dunaja. Zadrževal jo je kar osem let, dokler ji ni 23. avgusta 2006 končno uspelo pobegniti. Takrat je Priklopil v paniki poklical svojega dobrega prijatelja in odpravila sta se na več ur trajajočo vožnjo po Dunaju, med katero mu je priznal, kaj je storil.

Po mnenju tožilstva je Ernest Holzapfel kriv sodelovanja in nudenja pomoči ugrabitelju, saj je Priklopila v tem času iskala policija. Sodnica se s tem ni strinjala. Po njenem ni nobenih dokazov, da je Priklopil v teh nekaj urah dejansko bežal pred roko pravice oziroma da mu je Holzapfel pri tem pomagal. Priklopil je pozneje storil samomor.

Vloga Holzapfla v celotni ugrabitvi in njegov odnos s Priklopilom sta bila v minulih letih deležna velike pozornosti medijev, preiskovala pa ga je tudi policija. Holzapfel je priznal, da je Kampuschevo srečal enkrat, ko sta bila s Priklopilom na enem njunih redkih sprehodov, a vztraja, da ni vedel, kdo je oziroma da je bila ugrabljena.

Mediji so po drugi strani ugibali, da je Priklopil moral imeti pomoč, še posebej pri gradnji ječe v kleti svoje hiše blizu avstrijske prestolnice. A preiskovalci niso našli nobenega dokaza o morebitnem pomočniku in še manj o tem, da naj bi bil ta pomočnik Holzapfel. Tudi Kampuscheva trdi, da je bil Priklopil njen edini ugrabitelj in da ni imel nobenih pomočnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cat1
31. 08. 2010 07.35
marcone&MacBook09 vidva imata ocitno TV brez daljinca, ker obicajno clovek, ce mu nekaj na TV ne pase, zamenja kanal...drugace pa res primitivna izjava...
cmokca
31. 08. 2010 07.35
korupcija povsod po svetu in ne le pri nas?!?! žalostno
Vipauc
30. 08. 2010 20.08
bravo marcone!
Dejan Zajebancije
30. 08. 2010 19.12
Za dnar se povsod, tudi pri nas, kupi vse, tudi zdravje!
marcone
30. 08. 2010 17.27
-1
fajn bi blo da bi kdo ugrabu še zrnec in bizota pa jih zadržval kakih 50 let u kleti, ker sta res že zatežena
tv1
30. 08. 2010 16.53
domnevni pomagač je moral imet veliko denarja in dobro odvetniško pisarno, da je oproščen, tako tudi drugje je denar sveta vladar .-)))