Tujina

Ugrabitelj manekenke obsojen na skoraj 17 let zapora

Ljubljana, 12. 06. 2018 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški, ki je pod pretvezo, da je fotograf, v Milano zvabil britansko manekenko Chloe Ayling, jo omamil, odpeljal na odročno kmetijo in šest dni zadrževal, je sodišče v Milanu spoznalo za krivega. Za manekenko je sodba veliko zadoščenje, saj so nekateri dvomili o njeni zgodbi.

Manekenka Chloe Ayling je lani poleti sprejela vabilo na modno fotografiranje v Italiji. V Milanu naj bi jo fotografiral Lukasz Herba. Toda, ko je prišla na kraj, kjer naj bi potekalo snemanje, jo je lažni fotograf omamil z injekcijo ketamina. Nato jo je zvezal, stlačil v športno vrečo, to pa pospravil v prtljažnik avtomobila in jo odpeljal na odročno kmetijo blizu Torina. 30-letnik je manekenko zadrževal kar šest dni in za njeno izpustitev od njenega agenta zahteval 300.000 evrov odkupnine. Pretvarjal se je, da je član organizacije Črna smrt, ki se ukvarja s prodajo ljudi na temnem spletu. Na koncu jo je izpustil, ko je ugotovil, da ima Aylingova otroka.

Lukasz Herba na sodišču v Milanu.
Lukasz Herba na sodišču v Milanu. FOTO: AP

Sodišče ga je zdaj spoznalo krivega ugrabitve, poskusa izsiljevanja in posedovanja lažnih dokumentov, za kar so mu odredili 16 let in devet mesecev zapora. Tožilci v Milanu so Herbo opisali kot narcisa, ki veliko fantazira in je obseden z Aylingovo.  

Ob začetku sojenja februarja letos je policist med pričanjem povedal, da je bila 20-letnica med šestdnevno ugrabitvijo mentalno in fizično zlorabljena. 

Herba se je sicer na sodišču zagovarjal, da je manekenka z njim odšla prostovoljno, kar je Aylingova ves čas zanikala. Pritrdilo pa ji je tudi sodišče. 

Herba je v svoj zagovor priznal, da je manekenko nekoč spoznal in se zaljubil vanjo. Kot je dejal, je želel ustvariti škandal, da bi manekenka dobila več medijske pozornosti in s tem njena kariera dodaten zagon. Navdih za to naj bi dobil v filmu By any means (Na vsak način), v katerem je podoben zaplet. 

Posnetki, ki so jih zavrteli med sojenjem Lukaszu Herbi.
Posnetki, ki so jih zavrteli med sojenjem Lukaszu Herbi. FOTO: AP

Lani so po medijih krožile informacije, da bi lahko bila ugrabitev uprizorjena in da gre za samopromocijo Aylingove. Njen agent Adrian Sington je ob razglasitvi sodbe dejal: "To je bilo veliko breme na njenih plečih zadnje leto, ko so mediji kritizirali njene motive in se spraševali, ali si ni zgodbe izmislila. To je zadoščenje, da je njena zgodba resnična," je dejal. Tudi Sington je ugrabitelja označil za "psihopata in narcisa", ki se vede tako, "da je skoraj nemogoče verjeti, da je lahko nekdo tako neumen". Zato pravi, da ne preseneča, da so mediji dvomili o njeni zgodbi. 

Ugrabitelju naj bi pomagal njegov brat Michal Herba, ki je trenutno v procesu izgona iz Velike Britanije. Sam je sicer zanikal kakršno koli vpletenost.  

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
14. 06. 2018 14.53
ČAKAM, DA ME KAKA MANEKENKA ODPELJE V NJEN SKRIT KOTIČEK. Zagotovim diskretnost.
Tromblon
12. 06. 2018 20.39
+2
Če bi bil temnejše polti in verjel v drugo vero bi bil oproščen!!!
BUONcaffee
12. 06. 2018 14.26
-1
Mogoče ga bo obiskala v zaporu.
BUONcaffee
12. 06. 2018 14.32
+0
BUONcaffee
12. 06. 2018 14.02
+1
Sedaj lahko vidite kako močna zna biti ljubezen tega moškega. Za nekaj dni skupnega življenje gre 17 let v zapor.
Bonsa
12. 06. 2018 11.29
-1
16 let? Ni to malo pretirano glede na to, da je živa in zdrava. Samo, da je vse ok z njo ampak kazen pa je res...ameriška.
BUONcaffee
12. 06. 2018 11.57
+16
A misliš, da je dobil preveč????? Meni se zdi to hud zločin pa se mi zdi kazen primerna. Pri nas lahko ugibam bi dobil leto pogojne kazni ali pa niti to ne, če bi uspel dokazat da takrat ni bil prišteven.
SkokecPokec
12. 06. 2018 11.17
+4
Tako leporico bi pa js tud ugrabu. Ampak tko da bi se zelo rada imela. :)