Tujina

Ugrabili novinarja

Bejrut/Jeruzalem, 20. 07. 2006 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
12

Člani Hezbolaha so v Libanonu ugrabili dva novinarja. Na vojnem območju je medtem še pet Slovencev.

Privrženci Hezbolaha so ugrabili dva televizijska novinarja in njihove libanonske asistente, ki so snemali v središču Bejruta, je sporočila policija. ''Novinarska ekipa se je pripravljala na snemanje, ko so jim pristopili skrajneži. Dejali so, da so vohuni in jih odvedli,'' je povedal predstavnik policije, ki pa ni želel izdati, kakšne narodnosti so bili novinarji in za katero televizijsko mrežo so delali.

Slovenci ujeti v Libanonu

Pet Slovencev je Libanon že zapustilo prejšnji konec tedna.

V Libanonu se medtem nahaja še pet Slovencev. Slovenski državljani, ki se trenutno še nahajajo v Libanonu - v Tyru in Sidonu - so v stalnem stiku s častnim konzulom Republike Slovenije v Bejrutu, Veleposlaništvom Republike Slovenije v egiptovskem Kairu in slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve, so za 24ur.com sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. V pomoč in koordinacijo aktivnosti so vključena tudi slovenska veleposlaništva v soseščini v Tel Avivu, Atenah, Ankari ter častni konzul na Cipru in slovenska veleposlaništva v ostalih državah članicah Evropske unije.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve si v okviru konzularnega sodelovanja med državami članicami Evropske unije nenehno izmenjuje informacije o aktualnem dogajanju in o organizaciji odhodov skupin državljanov Evropske unije iz Libanona, če se za to državljani sami odločijo.

Tujci bežijo

ZDA so v Libanon poslale 40 marincev, ki so 1.052 Američanom pomagali zapustiti državo. Približno 1.100 ameriških državljanov je že pred tem s tremi ladjami že prispelo na Ciper.

Američani zapuščajo Libanon
Američani zapuščajo Libanon FOTO: Reuters

Zaradi navala tujcev se je ciprska vlada že obrnila na mednarodno skupnost in zaprosila za pomoč in hitrejši odziv na krizo na Bližnjem vzhodu. Bojijo se namreč, da mala otoška državica ne bo zmogla sprejeti vseh tujcev, ki v naglici zapuščajo Libanon. "Na nas se je obrnilo veliko držav. Govorimo o pomoči za najmanj 60.000 oseb. To je nemogoče. Potrebujemo več letal, s katerimi bodo ljudje lahko odleteli v svoje matične države," je povedal zunanji minister Cipra Georgios Lillikas.

Na odhod domov čaka še približno 300 Avstralcev, Velika Britanija pa je na pot že poslala svoje ladje, ki bodo na varno prepeljale približno pet tisoč Britancev.

Iz mesta Tir na jugu Libanona pa so danes evakuirali okoli 500 Francozov, okoli 400 Nizozemcev pa po evakuaciji približno 300 sodržavljanov prejšnji teden še vedno čaka na odhod iz države. Danska je evakuirala okoli 5000 Dancev, Švedska pa okoli 1200 svojih državljanov.

Spopadi se nadaljujejo

Izraelska letala so že v zgodnjih jutranjih urah napadla Bejrut
Izraelska letala so že v zgodnjih jutranjih urah napadla Bejrut FOTO: Reuters

Izraelska letala so na stavbo, ki leži v četrti na jugu Bejruta, v noči na četrtek odvrgla 23 ton eksploziva. Po navedbah Izraela naj bi se tam zbirali predstavniki libanonske milice Hezbolah, ki je že sporočila, da je Izrael zadel le mošejo in da noben član skupine ni bil ranjen.

Izraelski premier Ehud Olmert je privolil, da se med Libanonom in Ciprom odpre "humanitarni koridor", po katerem bi potekala evakuacija beguncev in tujcev iz Libanona, je sporočil izraelski radio. Koridor, k vzpostavitvi katerega že več dni poziva mednarodna skupnost, bi naj zagotavljala izraelska mornarica, vendar pa oblasti te novice zaenkrat še niso uradno potrdile.

Po besedah predstavnika sil Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL) Milosa Strugarja potekajo na libanonskem ozemlju ob meji z Izraelom hudi spopadi. V njih sta bila ranjena dva vojaka, iz Hezbolaha pa so sporočili, da so uničili dva izraelska tanka. Izraelska vojska je medtem potrdila, da njene sile redno prečkajo mejo in obstreljujejo Hezbolahove položaje.

Bejrut v ruševinah
Bejrut v ruševinah FOTO: Reuters

Hud spopad med izraelskimi silami in privrženci Hezbolaha na libanonski meji pa je terjal več smrtnih žrtev, je sporočila izraelska vojska.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice namerava naslednji teden odpotovali na Bližnji vzhod.

Medtem je Hezbolah izstrelil okoli 15 raket na severni Izrael, ki so priletele na štiri različna območja, vendar pa pri tem ni bil nihče ranjen. "Zaman sovražni sionistični vojaki poskušajo napredovati proti libanonskem območju, da bi dosegali vojaške zmage, in ponovno se jim Hezbolah postavlja po robu in dokazuje, da so vojska brez vojakov," je Hezbolah zapisal v sporočilu za javnost, ob tem ko je sporočil uničenje dveh izraelskih oklepnih vozil.

Civilisti v strahu

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je sporočil, da pripravlja več milijonov dolarjev vredno humanitarno operacijo za pomoč več sto tisoč Libanoncem, ki so zaradi izraelskih napadov razseljeni po državi. Francija pa je v Libanon poslala zdravstveno in humanitarno pomoč. Kot so še sporočili iz UNHCR, bodo v Libanon za pomoč razseljenemu prebivalstvu poslali tudi skupino humanitarnih delavcev, iz skladišč v Siriji in Jordaniji pa bodo dobavljali pomoč v obliki plastičnih platen, šotorov in odej.

Število žrtev med civilisti strmo narašča, saj je samo v sredo v izraelskih zračnih napadih umrlo 72 libanonskih civilistov. Prebivalci Libanona pa se bojijo, da bo izraelska ofenziva, potem ko bodo državo zapustili še preostali tujci, postala še močnejša. Libanonski premier Fouad Siniora je mednarodno skupnost zaprosil za pomoč, saj so morali iz vojnega območja evakuirati že 500 tisoč ljudi. "Prosim vas, odzovite se takoj. Nujno potrebujemo prekinitev ognja, saj bomo le tako prišli do humanitarne pomoči," je izjavil premier. "Hezbolah je postal država v državi. Zavedamo se tega in to je resen problem. Ni skrivnost, da Hezbolah sledi navodilom iz Damaska in Teherana," je še povedal Siniora in dodal, da Libanon ni dovljolj močan, da bi sam napadel položaje Hezbolaha.

Siniora je pozval tudi k celostni rešitvi krize, ki bi vključevala tudi izpustitev libanonskih zapornikov v Izraelu in umik izraelskih sil iz spornih obmejnih območjih. Tako bi izpolnili vse zahteve Hezbolaha in ga prisilili, da bi postal le politično gibanje.

Humanitarne organizacije so medtem sporočile, da je na jugu Libanona najmanj 15.000 ljudi odrezanih od oskrbe s hrano in zdravili. Po besedah predstavnika Rdečega križa so med ujetimi tudi hudo ranjeni, ki jih ne morejo oskrbeti. Po njegovih besedah so Izrael že prosili za dovoljenje, da bi ranjence z avtomobili odpeljali na varno, vendar odgovora niso dobili. Med ljudmi je tudi več tujih državljanov, ki ne morejo priti do svojih veleposlaništev.

Izraelska ofenziva traja že devet dni
Izraelska ofenziva traja že devet dni FOTO: Reuters

Oglasil se je tudi namestnik izraelskega premiera, Šimon Peres, ki dvomi v resničnost libanonskih podatkov glede smrtnih žrtev med civilisti. Po navedbah libanonske vlade in policije naj bi doslej umrlo že 327 Libanoncev. "Podatki o žrtvah v Libanonu niso verodostojni," trdi Peres in dodaja, da je v Izraelu med ofenzivo umrlo 29 oseb. Peres še pravi, da se Izrael pri napadih izogiba ciljev, kjer se nahajajo civilisti.

Izrael ne bo popustil

Ehud Olmert pravi, da Izrael ne bo odnehal, dokler Hezbolah ne izpusti ugrabljena vojaka
Ehud Olmert pravi, da Izrael ne bo odnehal, dokler Hezbolah ne izpusti ugrabljena vojaka FOTO: Reuters

Medtem je izraelski premier Ehud Olmert še enkrat poudaril, da se bo ofenziva, ki traja že deveti dan, nadaljevala, dokler bo potrebno. "Naredili bomo vse, da rešimo naša vojaka. Nadaljevali bomo, dokler skrajneži ne odvržejo svojega orožja," je napovedal Olmert. Hezbolah, ki ga podpirata Sirija in Iran, v zameno za vojaka, ki so ju ugrabili 12. julija, od Izraela zahteva izpustitev libanonskih in palestinskih zapornikov. To zahtevo je Izrael že večkrat zavrnil.

Da bi izraelska ofenziva na Libanon lahko trajala še dolgo, je v pismu izraelskim vojakom napisal tudi načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc. "Izrael je sredi vojne proti skrajnim islamističnim terorističnim skupinam, ki zanikajo pravico Izraela do obstoja. Boj na severu se je pridružil tistemu v Judeji, Samariji (Zahodnem bregu) in Gazi in bi lahko trajal še dolgo," je, kot je potrdila tudi izraelska vojska, Haluc še zapisal v pismu.

Anan za konec spopadov

Konferenca predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu je pozvala k takojšni ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu, hkrati pa je podprla namestitev mednarodnih stabilizacijskih sil na območju.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan pa je pozval k takojšnji ustavitvi sovražnosti med Izraelom in Libanonom, da bi ''preprečili nadaljnjo izgubo nedolžnih življenj in trpljenje''. Če bi se spopadi končali, bi humanitarni delavci lahko pomagali pomoči potrebnim, prav tako pa bi krizo lahko rešili po diplomatski poti, je dejal Anan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ronin_s600@msn.com
21. 07. 2006 05.02
ikke viktig pol ti dobr ferma laufa (najstarejsa obrt na svetu )
Nakije
20. 07. 2006 21.39
Jo det er riktig.Helt sant.Kako porabim 2 mil? Na enostaven nacin,samo uzivam nc druzga.LP
doki007@email.si
20. 07. 2006 19.25
prej bi razmišljal ne pa zdaj ko ne morjo nikamor,... sploh pa ne vem kaj počnejo tam ......
Marko Weber
20. 07. 2006 18.50
Ikke viktig! Naj bo ikke riktig! Kako zapraviš 2 mio sit, ko prideš v našo lepo državo? LP!
cevzar@yahoo.com
20. 07. 2006 16.21
hipokrat: je nekdo, ki "vsiljuje" standarde drugim, katerih se sam ne drzi. terorizem: je kalkulirana uporaba nasilja ali groznja nasilja za doseganje ciljev, ki so politicne, religijozne ali ideoloske narave. Vsekakor z tema definicijama Izrael pride pred Palestinci, Libanonci,.... v razred teroristi...in seveda hipokrati. Ko je 1982 izrael "napadel" Libanon, kjer so ubili cca 20.000 ljudi...tako kot sedaj...z podpori ZDA, kjer je ZDA z vetom na nekaj rezolucij VS (da se je masaker nadaljeval), za to "invazijo" so Izraelu omogocili orozjei.... Cilj invazije je bil citat New York times: (da bi v Libanon "namestili" prijazen rezim, ki bi pomagal sprejeti Palestincem Izraelsko kontrolo Gaze in....). Tu beseda terorizem sploh NI NA MESTU, saj bi temu lahko rekli agresija, za katero bi morali ZDA in Izrael tedaj iti v Nurmberg. Za ta cas vemo, da je izrael redno zavzelmal civilne ladje v internacionalnih vodah( v tranzitu Libanon->Ciper), kjer so pobijali ljudi, jih dajali v zapore (nekateri so se danes v zaporu), brez obtoznic,... Z tega je mogoce razvidno, da povracilni ukrepi niso ligitimni za trenutne zlocine, ali za PREVENTIVNE ukrepe proti bodocih zlocinih. Za porocanje teh zlocinov so seveda krivi mediji..ali niso krivi mediji zaradi neporocanja. 1975 so Izraelci z letali (ki so jih omogocile ZDA) bombardirali mesto v Libanonu, pri tem ubili 50 ljudi. Ta cas se je na seji VS govorilo o rezoluciji (ki jo je podprl cel svet...z eno izjemo...ZDA(veto). Leto 2000. Izraelci so uporabili ameriske vojaske helikopterje, za napad "civilnih kompleksov" v Palestini. Tedaj je svet z prstom kazal na Palestince ces da podpirajo terorizem. Zadeva se je koncala z enim vecjih poslov prodaje Ameriskega orozja Izraelu. O teh zadevah tedaj mediji niso porocali...ampak NISO HOTELI POROCATI. Takrat je VS razpravljal o Evropso-iniciirani rezoluciji, ki bi klicala obe strani k zmanjsanju nemirov in da bi v igro dali mednarodne opazovalce. Rezolucija se je koncala z vetom ZDA(seveda ker zelimo povecati zlocine). Tako je prislo do tega da je bila ista rezolucija se enkat izvoljena za v razpravo. Tokrat so ZDA in Izrael v opozicijo dobile se nekaj malih drzavic (otokov v Pacifiku). Dejstvo je, da smo VSI HIPOKRATI. Vsi ki mlatimo z besedo terorizem na taksen nacin kot v nasih medijih. In dejstvo je, da terorizem nikakor ni orozje sibkih...ampak kot VSA orozja...orozje mocnih. Tako je terorizem, ki ga izvajajo drzave dosti hujsi kot terorizem, ki ga izvajajo skupine ali posamezniki. Preprosto zato, ker imajo drzave sredstva, ki jih posamezniki ali skupine nimajo.
cevzar@yahoo.com
20. 07. 2006 13.54
....ne vem kaj je z tej strani narobe....doniram 2 tolarja da spravite to stran v 21-to stoletje madona... Da nadaljujem se enkat kar sm ze napisal....in je vzela (send cenzura). . .TI. milica....ki je veckrat fabricirana z teroristi..ipd seveda zahteva samo to, kar opraviceno ocenjujejo nekatere humanitarne organizacije z celega sveta; to je da naj izrael izpusti vec sto (po nekaterih navedbah celo vec 1000) zaprtih Palestincev, Libanoncev,...z zaporov, ki so zaprti ze vec let ... BREZ obtoznice. G Siniora seveda obtozuje med drugim tudi (He disagrees on some issues with Israel as long as Israel occupies the Sheba Farms area and omits to supply information regarding minefields in Lebanon). Tako rekoc je izjava Siniora politicna kapitulacija, ki bi bila sprajemljiva (za od terorizma prestrasen svet) za umiritev razmer. Kar se tice verodostojnosti civilnih in vojaskih zrtev, bi rekel takole. Nobena drzava ne bi oslabila svoj moralni polozaj z objektivnimi izjavami o vojaskim zrtvam...to je dejstvo. Kar se pa civilnih zrtev tice...je pa dejstvo, da se po kasnejsih ocenah civilnih zrtev ponavadi stevilka se zvisa. Da ne govorimo o ranjenih,...Za stetje zrtev v vojnem obmocju, kjer narod bezi brez glave v taborisca, se velikokrat pozabijo ljudje ki se spremenijo v krater, so zasuti pod rusevinami ali enostavno izginejo. Nase medije zalaga z temi informacijami zelo ucinkovita PR kampanja, ki je zelo dobro prikazana v dokumentarcu (Peace Propaganda and the Promised land). Zelo zanimivo pa je, da ima izrael vedno enak protokol po katerem prikaze in opravicuje grozote do katerih so na svetovni ravni opraviceni in katere so participirana in pod kritjem ZDA.
Nakije
20. 07. 2006 13.52
Deyann to mas pa cist prav .Jaz ne zivim v Sloveniji in vsako leto pridm in zapravm priblizno 2 mil sit ker vem da je zelo lepa drzava in vem da ni rizicno bit kot turist.LP
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
20. 07. 2006 13.29
A je sam pikice pisal ali so ga cenzurirali?
mjemjaw@yahoo.co.uk
20. 07. 2006 13.24
In kaj točni si sploh hotel povedat?
cevzar@yahoo.com
20. 07. 2006 13.21
Seveda je opraviceno bombat museje....ker je muslimanska cerkev "politicna"...ja bombardirali so Hezbolla milico.....ali kot bi rekel...necivilne tarce...super. Fouad Siniora....je dejal...: The government considers the resistance a natural and honest expression of the Lebanese people
deyann
20. 07. 2006 13.09
Doma naj bodo, kaj pa rinejo po celem svetu. Slovenija je lepa in raje obiščite kakšen domači turistični kraj. Naredite dvojno kotist, denar ostane doma in lepo se imate.
caroll
20. 07. 2006 12.43
G.Drnovšek,tukaj imate možnost,da se izkažete in pomagate Slovencem,da se čimprej vrnejo v domovino.