Tujina

Ubit šrilanski zunanji minister

Colombo, 12. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters, K.L.
Komentarji
0

V atentatu je bil ubit šrilanški zunanji minister Kadirgamar. Čeprav še ni znano, kdo je izvršil atentat, ga pripisujejo Tamilskim tigrom.

Minister Kadirgamar je bil znan kot pristaš trde roke pri odnosih s Tamilskimi tigri. (Foto: Reuters)
Minister Kadirgamar je bil znan kot pristaš trde roke pri odnosih s Tamilskimi tigri. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Minister Lakšman Kadirgamar je bil namreč znan kot pristaš trde roke pri odnosih z organizacijo tamilskih upornikov. Do atentata je prišlo v času, ko so se napetosti med uporniki in vlado v Colombu stopnjevale. Vsaka stran je namreč obtoževala drugo za krivdo zaradi novega vala nasilja na nemirnem vzhodu otoške države.

Tamilski tigri in šrilanška vlada sta pred tremi leti sklenili premirje, vendar so se zaradi novega nasilja v javnosti pojavili strahovi, da premirje ne bo več dolgo trajalo. Poleg tega so Tamilski tigri vseskozi grozili, da bodo nadaljevali z več kot dvajsetletnim bojem za neodvisnost hindujskega dela države.

Pravosodni minister John Senevirathne je smrt 73-letnega ministra označil za 'veliko izgubo'. Dejal je še, da si je Kadirgamar vseskozi prizadeval za mir. Za atentat je obtožil Tamilske tigre, ti pa atentata še niso komentirali. Tudi ostali šrilanški politiki niso hoteli komentirati, kdo bi lahko bil odgovoren za atentat.

SORODNI ČLANKI