Tujina

Ubili vodjo skrajnežev

Islamabad, 10. 07. 2007 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Pakistanske sile so ubile klerika, ki je vodil skrajneže v Rdeči mošeji. Spopadi se nadaljujejo.

Po besedah tiskovnega predstavnika vojske, generala Vahida Aršada, vojska nadzira že 80 odstotkov območja, posamezni spopadi s skrajneži pa se nadaljujejo in so se zaostrili. Skrajneži imajo brzostrelke, raketomete in plinske bombe, na napad vojske pa so odgovorili s silovitim odporom iz kleti in minaretov mošeje, je povedal Aršad. Dodal je, da bodo tiste, ki se bodo predali, aretirali, druge pa bodo obravnavali kot borce in usmrtili.

Pakistanski radikalni klerik mula Abdul Rašid Gazi, ki je vodil islamske skrajneže v Rdeči mošeji v Islamabadu, je umrl v navzkrižnem ognju med skrajneži in pakistanskimi silami, je sporočil predstavnik pakistanske notranjega ministrstva.

"Odkrili smo ga v kleti in prosil je, ali lahko pride ven. Ven je prišel s štirimi ali petimi skrajneži, ki so še naprej streljali na varnostne sile," je dejal omenjeni vir. "Sile so na to odgovorile, (Gazi) pa je umrl v navzkrižnem ognju," je dodal.

Napad po dnevih obleganja

Varnostne sile so aretirale več kot 50 skrajnežev
Varnostne sile so aretirale več kot 50 skrajnežev FOTO: Reuters

Pakistanska vojska je po več dneh obleganja napadla omenjeno mošejo. Za napad so se odločili kljub temu, da so skrajneži zadrževali številne ženske in otroke, ki naj bi jih nameravali uporabiti celo za živi ščit. Po navedbah vojske je bilo v spopadih ubitih najmanj osem vojakov in 50 skrajnežev, vojaki pa naj bi doslej zasedli okoli 80 odstotkov kompleksa stavb okoli mošeje.

Kronologija dogodkov:

3. julij - Med varnostnimi silami, nameščenimi okoli mošeje, in skrajneži iz mošeje so izbruhnili ulični spopadi pred mošejo. Ubitih je bilo najmanj devet ljudi, 150 je bilo ranjenih.

4. julij - Varnostne sile so obkolile mošejo in zahtevale brezpogojno predajo skrajnežev in domnevnih talcev. Kakih 1200 študentov zapusti mošejo, več sto pa jih v njej ostane. Verskega vodjo mošeje Maulana Abdula Aziza so aretirali preoblečenega v burko med poskusom bega. Njegov brat Abdul Rašid Gazi je prevzel vodenje mošeje.

7. julij - Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je zagrozil, da bodo ubili vse skrajneže v mošeji, če ne bodo položili orožja.

Pakistanska vojska je najprej zasedla pritličje Rdeče mošeje. Islamski skrajneži so se zatekli v klet mošeje in bližnje ženske verske šole, streljati so zečeli tudi z minaretov.

Rešili otroke

Varnostne sile, ki so prečesale velik del področja okoli Rdeče mošeje, še vedno niso našle vseh žensk in otrok, ki naj bi jih skrajneži zadrževali v kleti, kjer se nahaja verska šola. Ob tem so aretirali več kot 50 skrajnežev, je zatrdil tiskovni predstavnik vojske, generalmajor Vahid Aršad.

Kot je še povedal, so vojaki območje mošeje napadli iz treh smeri. Pri tem so rešili 20 otrok, ki so stekli k njim, in 27 žensk. Varnostne sile so previdne, saj se skrajneži lahko zatečejo tudi k samomorilskim napadom.

Pakistanska vojska je območje napadla v ponedeljek okoli 23. ure po lokalnem času (danes ob 1. uri po srednjeevropskem). Za napad so se odločili teden dni po začetku spopadov med varnostnimi silami in privrženci ortodoksnih klerikov v mošeji, ki so skušali v šestih mesecih ugrabitev in groženj v prestolnici vzpostaviti podoben sistem, kot ga imajo talibani. Od začetka spopadov 3. julija do sinoči je bilo ubitih najmanj 67 ljudi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
10. 07. 2007 21.00
Sem mislil, da se v mošejo vzame koran in ne minobacač ????
victoriosus
10. 07. 2007 17.12
Pa ne se klat, ljudje! Pol mamo val beguncev in čist zabasano Slovenijo s temi miroljubi, ki streljajo z minaretov.... naj mi še kdo govori o religiji miru in ljubezni...
Bedni
10. 07. 2007 14.07
cudno, da streljajo z minaretov. kako so se tega domislili. podobno se ni nikoli dogajalo na hrvaskih zvonikih in bosanskih in kosovskih minaretih.
bosko.buha@mailinator.com
10. 07. 2007 12.17
Če bi zunaj stali američani namesto pakistancev, bi vsi vi licemerneži navijali za radikalce v mošeji.
hot-shot69
10. 07. 2007 12.05
Pa tud če so bli si žal zaslužijo smrt...
malipandit@email.si
10. 07. 2007 10.08
In zakaj mislis da niso bili?
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2007 09.38
Naj še kdo govori, da so bili v mošeji verniki.