Tujina

Ubili pet uslužbencev ZN

Kabul, 28. 10. 2009 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Talibani so v Afganistanu ubili pet uslužbencev ZN, še sedem je ranjenih. V spopadih, ki so sledili, pa so varnostne sile ubile tri samomorilske napadalce.

Ogenj in dim se vijeta iz napadenega gostišča.
Ogenj in dim se vijeta iz napadenega gostišča. FOTO: Reuters

V rezidenčni četrti Kabula Šar e Nav je bilo slišati eksplozije in streljanje, v delu gostišča pa je izbruhnil požar. Združeni narodi so najprej sporočili, da je bilo med mrtvimi šest tujih pripadnikov misije ZN, a so kasneje število popravili in sporočili, da jih je bilo pet, šesto žrtev pa še identificirajo. Med ubitimi je bil eden Američan, medtem ko identiteta ostalih še ni znana..

Po poročanju britanske televizije Sky News so varnostne sile v spopadih, ki so sledili, ubile vse tri napadalce.

Trije napadalci, oblečeni v jopiče z eksplozivom in oboroženi s strojnicami, so vdrli v gostišče, kjer bivajo uslužbenci ZN in začeli streljati. Iz fostišča je bilo slišati tudi eksplozijo, poroča BBC. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, ki svarijo, da je bil to le prvi napad.

Po omenjenem napadu so eksplozije odjeknile tudi v hotelu Serena, ki ga uporabljajo diplomati in drugi tujci. O žrtvah tega napada zaenkrat tuji mediji še ne poročajo. Je pa znano, da je moralo okoli 100 ljudi, ki so bili v tem času v hotelu, zavetje poiskati v posebej zavarovanih prostorih.

V drugem krogu volitev se bosta pomerila Abdulah in Karzaj.
V drugem krogu volitev se bosta pomerila Abdulah in Karzaj. FOTO: Reuters

Do napadov prihaja 10 dni pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila sedanji predsednik Hamid Karzaj in Abdulah Abdulah, ključno vlogo pri organizaciji pa imajo prav ZN. Tiskovni predstavnik ZN Adrian Edwards je ob tem dejal, da gre za zelo resen incident. ''V preteklosti tovrstnih dogodkov ni bilo,'' je še povedal.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je napad obsodil kot "nečloveško dejanje" in ukazal takojšnjo poostritev varnostnih ukrepov za urade mednarodnih organizacij v mestu.

Švedsko predsedstvo EU pa je napad označilo za "gnusno teroristično dejanje". Ob tem je izrazilo podporo misiji ZN v Afganistanu in solidarnost s pripadniki misije.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
28. 10. 2009 19.20
samo Alexander The Great 356 - 323 B.C. bi znal ta narod v red spravit
cohiba.cubana
28. 10. 2009 15.55
KARZAJ BO BIL TEPEN DA SE BUSH KO GA BO VIDEL SE BO SKRIVAL . SICER MU JE OBAMA VELIKODUSNO PONUDIL NOVO DELAVNO MESTO ,IN SICER BO BIL VODJA CEVAPDZINCE PRED BELO HISO !
Abacus
28. 10. 2009 15.32
Silverwolf 28.10.2009, 09:32 3 Hm... ka pa vejo ti ovčji in kozji pastirčki na kaj se spravlajo. Še pismeni niso pa glavno to da zanjo kalašnika v rokih držat. Če bi bil interes v ZDA končat vojno bi jo lahko že zdavnaj... sam očitn tega interesa ni. ------------------- Interes je ,kaj misliš da miljarde izgubljajo kar tako ,plina nafte skoraj ni ,opij pa nadzorujejo talibi Problem sta Pakistan in Iran . Prvi zaradi tega ker je glavno oporišče talibanov in četudi se trudi skozi mednarodna prizadevanja proti talibanom noče dokončno zatreti Talibanov ampak si jih le podrediti ker so zelo koristni v podtalnih operacijah v indijskem Kašmirju ,potem niso krive pakistanske varnostne službe ,ampak talibani. Iran pa zaradi nasprotovanja Zahodu in ker upa da bi tako izsilil enakovredno pozicijo in pritegnil posluh za svoje želje , v nasprotnem primeru pa pošilja upornikom orožje ,celo iraška civilna vojna med leti 2006-2007 je bila sprožena iz Irana. In Iran je regionalni akter in ima moč urediti stvari v regiji v obeh državah ampak hoče nekaj v zameno od ZDA! Tukaj se bo videlo čigavi interesi bodo prevladali ,dejstvo pa je da se da urediti stvari ,vendar če bo vsak dobil svoj kos pogače.
Abacus
28. 10. 2009 15.23
Cohiba DOBRODOSLI V AFGANISTAN ! ZADEVA JE ZAHODNIM SILAM TOLIKO USLA IZ NADZORA DA SAMI NE VEJO KAJ BI ! enako kot prej bratom rusom ane
cohiba.cubana
28. 10. 2009 12.43
DOBRODOSLI V AFGANISTAN ! ZADEVA JE ZAHODNIM SILAM TOLIKO USLA IZ NADZORA DA SAMI NE VEJO KAJ BI ! NAJRAJSI BI SPET OBSODILI SOVJETSKO ZVEZO ! SICER MISLIM DA SE TALIBANI VESELIJO VSAKEGA VOJAKA KI PRIDE NA OBISK V AFGN !
Nad.oblaki
28. 10. 2009 09.33
theta: imaš prav sem se zatipkal.
HellWolf
28. 10. 2009 09.32
Hm... ka pa vejo ti ovčji in kozji pastirčki na kaj se spravlajo. Še pismeni niso pa glavno to da zanjo kalašnika v rokih držat. Če bi bil interes v ZDA končat vojno bi jo lahko že zdavnaj... sam očitn tega interesa ni.
theta
28. 10. 2009 09.09
Restless heroin se dela iz maka, kokain pa iz kokinih listov. Sicer se pa strinjam :)
busta
28. 10. 2009 08.47
Slaba postrežba?
Nad.oblaki
28. 10. 2009 08.46
Neikius: misliš, da tile zaplankani- Talibani vedo, kaj je organizacija ZN... edino, kar vejo je ovce past, z kalašnikom streljat (dokaz moškosti) in mak gojit za nadaljno proizvodnjo kokaina in posledično zastrupljanje zahodne mladine. Talibane bi zavstavili NATO forces le tako, da bi popolnoma zaprli oz. nadzorovali mejo z Pakistanom, ki je njihov glavni dovod orožja... Ameriška vojska bi tako lahko mirno opravila posel znotraj Afganistana.
Neikius
28. 10. 2009 08.31
Zakaj hudiča bi se kdo na združene narode spravu? Jao jao.
theta
28. 10. 2009 07.50
Več vojakov bo treba tja poslat, pa bo. Ko bo poklicnih zmankal, še vedno preostane mobilizacija.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
28. 10. 2009 07.32
Bili so neverniki.