Tujina

Ubili poveljnika talibanov?

Kandahar, 13. 05. 2007 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Iz Afganistana so sporočili, da naj bi med zadnjimi vojaškimi akcijami ubili vodjo talibanov, Mulo Dadula.

Afganistanska vlada je sporočila, da je bil eden vodilnih talibanskih poveljnikov v Afganistanu Mula Dadula, domnevno glavni načrtovalec vojaških operacij talibanov, ubit v afganistanski provinci Helmand. Podrobnosti o tem, kako naj bi bil talibanski strateg ubit, še niso znane.

Domnevno ubit poveljnik afganistanskih talibanov Mula Dadula
Domnevno ubit poveljnik afganistanskih talibanov Mula Dadula FOTO: Reuters


Kot so sporočili z afganistanskega notranjega ministrstva, je bil Dadula skupaj s svojim bratom ubit med vojaško operacijo na jugu Afganistana. Njegovo truplo naj bi se nahajalo v Kandaharju. "Mula Dadula je zagotovo mrtev, pravkar sem ob njegovem truplu tu v Kandaharju," je za dejal kandaharski guverner Asadulah Kalid.

Vendar so talibani te informacije že zanikali kot navadno propagando. "Pravijo, da bodo medijem pokazali posmrtne ostanke Mule Dadule. To bi radi videli," je dejal predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid, obenem pa je obljubil, da bodo talibani kmalu objavili zvočni posnetek Dadule. Oblasti so medtem močno okrvavljeno truplo pokojnika že pokazale novinarjem.

Pred letom dni so afganistanske oblasti že prijele nekoga, za kogar so na osnovi osebnega opisa menili, da gre za Dadulo. Vendar se je takrat izkazalo, da imajo v rokah napačnega človeka.

Zloglasni Mula Dadula, doma iz južne afganistanske province Oruzgan, naj bi bil vojaški poveljnik talibanov na jugu te države, blizu pobeglemu talibanskemu vodji Muli Mohamedu Omarju. Mož brez ene noge je slovel po svoji krutosti, rad pa se je pohvalil, da ima pod poveljstvom več sto mož.

Dadula je bil vpleten v nedavno ugrabitev italijanskega novinarja Daniela Mastrogiacoma. Afganistanske oblasti ga dolžijo, da je leta 2003 osebno ukazal usmrtitev švicarskega predstavnika Mednarodnega odbora rdečega križa, ki so ga ugrabili na jugu Afganistana.

O talibanskem poveljniku se je govorilo tudi leta 2006, ko je po objavi karikatur o preroku Mohamedu v nizozemskih medijih obljubil 100 kilogramov zlata nagrade za glave avtorjev karikatur.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
08. 06. 2007 19.24
A, zvočni posnetek. Zakaj pa ne njega??????
prodaja20@yahoo.com
13. 05. 2007 11.01