Tujina

Ubili 15-letnega Palestinca

Nablus/Ramala, 05. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska je v begunskem taborišču Ein Bet Ilma v bližini Nablusa ubila nekega 15-letnega Palestinca, ki je s skupino mladih kljub policijski uri metal kamenje na izraelsko terensko vozilo. Na območju Nablusa se je zgodilo še več incidentov, pri čemer je bilo ranjenih pet ljudi.

Od septembra 2000 je v izraelsko-palestinskih spopadov umrlo prek 2500 ljudi
Od septembra 2000 je v izraelsko-palestinskih spopadov umrlo prek 2500 ljudi FOTO: Reuters

Danes ubiti 15-letni Palestinec je že 2546. smrtna žrtev spopadov med Izraelci in Palestinci od začetka palestinske vstaje, intifade konec septembra 2000. V Ramali pa se bo v nedeljo sestal palestinski parlament in razpravljal o nedavni odločitvi ameriškega kongresa, da del proračunskih sredstev nameni preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer ZDA Jeruzalem priznavajo kot glavno mesto Izraela. Po navedbah uradnih virov naj bi palestinski poslanci preučili tudi predlog palestinskega voditelja Jaserja Arafata o dvotedenski preložitvi načrtovanega preoblikovanja palestinske vlade.

To bo sicer prvo zasedanje palestinskega parlamenta po 11. septembru, ko je bila Arafatova 21-članska vlada, ki jo je oblikoval junija, prisiljena odstopiti, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici.

Jeruzalem je palestinska prestolnica

Palestinski voditelj opozarja, da bo Izrael izkoristil protiiraško kampanjo za obračun s Palestinci
Palestinski voditelj opozarja, da bo Izrael izkoristil protiiraško kampanjo za obračun s Palestinci FOTO: Reuters

Palestinski voditelj Jaser Arafat je podpisal zakon, ki ga je pred več kot dvema letoma izglasoval palestinski parlament in ki razglaša Jeruzalem za prestolnico prihodnje palestinske države ter sedež njenih zakonodajnih in izvršilnih institucij. Kot je povedal predsednik parlamenta Ahmed Kurej, naj bi se Arafat za ta korak odločil zaradi nadaljevanja izraelske agresije in v odgovor na nedavno odločitev ameriškega kongresa za preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer so ZDA po mnenju Palestincev priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela.

Arafat je sicer v pogovoru za sobotni španski časnik Vanguardia menil, da ni dvoma, da bo Izrael izkoristil napad na Irak in dejstvo, da bo ta napad v središču pozornosti svetovne javnosti, za obsežne operacije proti Palestincem.