Tujina

Turško letalstvo nad iraško-turško mejo

Ankara, 24. 10. 2007 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Turška vojska je z bojnimi letali in helikopterji napadla položaje kurdskih upornikov ob iraško-turški meji.

Turški bombniki so udarili nad postojanke PKK
Turški bombniki so udarili nad postojanke PKK FOTO: Reuters

V akciji sodelujejo bombniki F-16, ki so poleteli iz vojaške baze Diyarbakir na jugu Turčije, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Turški bombniki so bombardirali in uničili več položajev Kurdske delavske stranke (PKK). Akcija poteka predvsem na goratem območju, po katerem se kurdski uporniki skušajo vtihotapiti na turško ozemlje.

Turška vojska je okrepila operacijo, medtem ko civilni in vojaški voditelji razpravljajo o obsegu in trajanju morebitne čezmejne ofenzive, ta korak Ankare pa zahodni zavezniki skušajo preprečiti. Na drugi strani pa se turški voditelji doma soočajo z zahtevami po ofenzivi na pripadnike PKK.

Neimenovani predstavnik turške vlade je potrdil, da je turška vojska s helikopterji v nedeljo prodrla na iraško ozemlje in da so turške sile bombardirale položaje kurdskih upornikov na iraškem ozemlju. Kot je dejal, so prodrli približno pet kilometrov na iraško ozemlje in se po akciji vrnili v matična oporišča. Do akcije je prišlo, potem ko so kurdski uporniki v nedeljo iz zasede v bližini meje ubili 12 turških vojakov.

Vir je še povedal, da je turško topništvo tudi v noči na torek napadlo kurdske položaje, vendar podrobnosti o tej akciji ni vedel pojasniti.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mighi
25. 10. 2007 10.24
Amiji so spet "zgubili" ful orožja (puške, ostala oprema) v Iraku in kar ne tolče po njih so pač dobili kurdi na severu. Ali pa so celo uporniki "premočni" in ker se Amiji kmalu umaknejo so šli provocirat še Turke na S. Ajmo še naši na Irak! Po nafto,dateljne, zgodovinske ostanke mezopotamije...če je še kaj ostalo, seveda.
deattack@email.si
25. 10. 2007 02.02
algebra skoda da nisi smesn. po tvojem so najbrz da z skp zvarjenimi grabljami in palicami miniral in napadal turske polozaje a.
Uroš S.
24. 10. 2007 20.42
Kurdski pastirji se z grabljami in palicami krcevito bojujejo in zadajajo hude udarce Turciji. Bodo turski brezobrazni junaki prisluzili Turciji omembe vreden delez od Iraske(ups ameriske) nafte.